Bu sözün sahibi olabilmemiz giderek zorlaşıyor.
Bilim; maddi değerlerin dışında kalan bir değer ile karşılaştığımızda, beynimizde kalıcı değişimler oluştuğunu, gelecekteki deneyimlerimize karşılık duyarlılık geliştirdiğimizi söylüyor.
Minnettarlık, bedensel, ruhsal ve sosyal yaşantımızda mutlu hissetmemizi sağladığı gibi, kişilik ve ruh halimizin özelliğine dönüşür.
Ülkemizdeki her bir bireyin sosyal, ekonomik, sağlık, eğitim, siyaset ve diğer birçok alanda eşit koşullarda fırsata sahip olmasını sağlayan cumhuriyete ve onun banisi Mustafa Kemal’e minnettar olmaktan mutluyum. Belirli bir sosyal, ekonomik, siyasi çevreye sahip olmadan, eşit koşullarda eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanarak bireysel etki alanımı oluşturmama katkı sunduğu için hiçbir zaman ve hiçbir koşulda değişmeyecek bir minnettarlığımdır.
Huzurlu, güvenli, mutlu ve sağlıklı bir ailede, fiziksel ve düşünsel bütünlüğüm korunarak büyümemi sağladıkları için anneme, babama, büyüdüğüm ve yetiştiğim mahallemdeki bireylere, eğitim hayatımdaki önderliklerini esirgemeyen öğretmenlerimin tamamına minnettarım.
Eğitim hayatım bitip meslek hayatına atıldığımda, mücadele etmek zorunda kaldığım birçok alanda desteğini hiçbir zaman esirgemeyen çalışma arkadaşlarıma ve mesleğin ifası sırasında yanında veya karşısında olduğum herkese minnettarım. Karşılaştığım bütün olumsuzluklara sebep olanlara, bu olumsuzluklardan ders çıkarmamı sağlayan felsefi öğretileri uygulamamı sağlayan önderlerime de ayrı ayrı minnettarım. Bir fanus içinde yaşayıp, sorumluluk almadan yetki sahibi olmama imkan tanımayan, hayatın bütün siyah renkleri ve tonlarıyla beni tanıştıran kötü insanlar, kötü duygular, kötü ilişkilerin öznelerine de bu bağlamda minnettarım.
Minnettarlığım bununla sınırlı değil ve minnettarlığımın zihin haritamın oluşumundaki yavaş ve hafif etkisinin derin ve kalıcı izler bıraktığını ve bir yaşam biçimi kazandırdığını da görüyorum. Hayattan daha fazla zevk almamı sağlayan canlı ve zinde bir zihne, sağlıklı bir bedene sahip olmamdaki en büyük etkinin minnettarlığım olduğunun farkındayım. İyiliği takdir edebilmekte geldiğim seviye sayesinde iyilik yapabilmenin kapılarını daha kolay açabildiğimi de fark ettim.
Bir iyilikle karşılaştığımda takdir etmek ve vefa duygusu geliştirmekteki ustalığım, bir kötülükle karşılaştığımda kötülüğün kaynağını oluşturan kişi, konu ve ilişkileri yönetmeyi öğrettiği gibi benzer kötülükleri sezinleyerek maruz kalmadan uzaklaşmamı sağladı.
Minnettarlığın bilim olarak ele alındığını öğrenince metodolojisini uygulamam gerektiği düşüncesine kapıldım. Minnettarlık günlüğü tutarak minnettar düşünceler geliştirmek ve nankör düşünceleri ortadan kaldırmak konusunda beceri elde etmek için zihnime zaman ve alan açtım. Sabahları uyandığımda sahip olduklarımı zihnimden geçirerek minnettarlık duygularımı tazeliyorum. Gün içinde iletişimde olduğumuz insanlara, kendimize yük getirmeden, kendimizi iyi hissettirecek ve mutlu edecek iyilikleri yapmaya hazır hale gelmeye karar vererek güne başlıyorum.
Bu ruh hali olumlu bir yaklaşımla olayları ele almaya sevk ettiği için, tüm olaylara bütüncül ve olumlu yaklaşımlar geliştirmek mümkün oluyor. İletişimde bulunduğumuz bireylere karşı tarafsız ve önyargısız ilişki geliştirmek mümkün oluyor. Olumlu duygular ve bütüncül yaklaşımların sonunda elde edilen sonuç herkesi memnun etmese bile herkesin içinde olduğu bir karar sürecinin yürütülmesini sağlıyor. Son tahlilde duygularımız, zihnimiz ve ruhumuz üzerinde günümüzün olumsuz hiçbir etkisiyle karşılaşmamış oluyoruz.
Minnettarlık bağımlılıktır. Bu bağımlılık, bedenimize, ruhumuza, zihnimize zararı dokunan bir bağımlılık değildir. Doğayla, sosyal çevreyle, iş ve aile çevremizle ve nihayetinde kendimizle sağlıklı, kaliteli, etik ve ahlaki denge kurmamızı sağlayan bir bağımlılıktır. Dengeli beden, fizik ve ilişki kaliteli yaşamın oluşmasının yapı taşıdır. Geleceğe yönelik olumlu bakış açısı, cesaret, inanç ve iyimserliğin tohumlarını her gün sulayarak, gelecekteki yaşamımızı da oluşturacağından sürdürülebilir mutluluğun teminatıdır.
“Minnettarlık Bağımlısı” olmak için her gün hep beraber alıştırma yapalım.
Av. Yasemin BAL