Zafer Murat ÇETİNTAŞ
Köşe Yazarı
Zafer Murat ÇETİNTAŞ
 

Başımız Sağolsun Demeden.?

Ağaçlar yaşayan canlılardır Çınar ağaçları ise yaşadıkları bölgelerin sesiz tanıkları dır. Ancak kent yaşamının betonlaşma ile büyümesi bu canlılara şiddetle zarar vermektedir , Türkiye'de bilinen en yaşlı çınar ağacı 800 yaşındadır yani bu ağaçlar uzun ömürlüdür. Kent peyzajı için yılda 5 veya 6 defa mevsimlik bitki dikilirken,Çınar ağaçları her ortama uygun , estetik ve uzun ömürlüdür. Kanal,şu, elektrik, doğalgaz gibi alt yapı çalışmaları ağaçların Köklerine zarar vermekte ve dar alanlara haps olmasına neden olduğu için ömürleri kısa hale getirilmektedir. İstanbul son yıllarda Çınar Ağaçlarının gerektiğinden fazla olduğu,kanser ,verem gibi gerekçelerle tek tek yok edilmeye başlanmıştır. Bu Ağaçlar bir telefondan direği yada mazgal kadar değer görmediği apaçık ortadır. Kabak budama ile ağaçların tepeden kesilmesi,düzenledi bakım yapılmaması gibi sebeplerden Sağlıksız ve Estetik görüntü yaratılarak tehlikeli unsur gibi gösterilmeye çalışılıyor. Çınar ağaçları etkili rüzgarlar,fazla kar yağışı ve yükün artması ile devrilmesinin onu açılmaktadır. Oysa bu devrilmelerden Ana alterlerden İBB diğer ilçelerde de ilçe belediyeleri sorumludur. Bu tehlikeli ortamdan uzaklaşmak için Kuşaklama  ve payanda ya alınmaları gerekmektedir. Çınar Ağaçlarına zarar veren yol genişletme çalışmaları ,meydan düzenlemeleri nin yanı sıra , Caddelerde bulunan ticaret hanelerin önlerini kapadıkları yada araç çekme bahaneleri ile bu ağaçları sessizce yok etme eğilimleridir. Bugüne kadar bu ağaçları kesen yok edenlere karşı uygulanmış bir ceza uygulamasına rastlanmamıştır. Unutmayalım Çınar Ağaçları da birer canlıdır ve Tarihin sesiz tanıklarıdır. Zafer Murat Çetintaş
Ekleme Tarihi: 25 Kasım 2024 - Pazartesi
 Zafer Murat ÇETİNTAŞ

Başımız Sağolsun Demeden.?

Ağaçlar yaşayan canlılardır Çınar ağaçları ise yaşadıkları bölgelerin sesiz tanıkları dır.

Ancak kent yaşamının betonlaşma ile büyümesi bu canlılara şiddetle zarar vermektedir , Türkiye'de bilinen en yaşlı çınar ağacı 800 yaşındadır yani bu ağaçlar uzun ömürlüdür.

Kent peyzajı için yılda 5 veya 6 defa mevsimlik bitki dikilirken,Çınar ağaçları her ortama uygun , estetik ve uzun ömürlüdür.

Kanal,şu, elektrik, doğalgaz gibi alt yapı çalışmaları ağaçların Köklerine zarar vermekte ve dar alanlara haps olmasına neden olduğu için ömürleri kısa hale getirilmektedir.

İstanbul son yıllarda Çınar Ağaçlarının

gerektiğinden fazla olduğu,kanser ,verem gibi gerekçelerle tek tek yok edilmeye başlanmıştır.

Bu Ağaçlar bir telefondan direği yada mazgal kadar değer görmediği apaçık ortadır.

Kabak budama ile ağaçların tepeden kesilmesi,düzenledi bakım yapılmaması gibi sebeplerden Sağlıksız ve Estetik görüntü yaratılarak tehlikeli unsur gibi gösterilmeye çalışılıyor.

Çınar ağaçları etkili rüzgarlar,fazla kar yağışı ve yükün artması ile devrilmesinin onu açılmaktadır.

Oysa bu devrilmelerden Ana alterlerden İBB diğer ilçelerde de ilçe belediyeleri sorumludur.

Bu tehlikeli ortamdan uzaklaşmak için Kuşaklama  ve payanda ya alınmaları gerekmektedir.

Çınar Ağaçlarına zarar veren yol genişletme çalışmaları ,meydan düzenlemeleri nin yanı sıra , Caddelerde bulunan ticaret hanelerin önlerini kapadıkları yada araç çekme bahaneleri ile bu ağaçları sessizce yok etme eğilimleridir.

Bugüne kadar bu ağaçları kesen yok edenlere karşı uygulanmış bir ceza uygulamasına rastlanmamıştır.

Unutmayalım Çınar Ağaçları da birer canlıdır ve Tarihin sesiz tanıklarıdır.

Zafer Murat Çetintaş

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.