Erhan Ertürk
Köşe Yazarı
Erhan Ertürk
 

TUTUKLAMAK YA DA TUTUKLAMAMAK… İŞTE BÜTÜN MESELE BU….

Bugüne kadar pek çok hukukçu ile yayın yaptım. Farklı görüşlerden olsalar da buluştukları nokta şuydu : Tutuklama ceza değil, tedbirdir. Peki. Neye tedbir alırız :  Tutuklama, suç işlediği yönünde kuvvetli şüphe bulunan kişilerin, kesin hükümden önce hakim veya mahkeme karan ile özgürlüğünün sınırlanmasıdır. Tutuklama zorunlu olarak özellikle de ağır nitelikte kabul edilen suçlarda mutlaka başvurulacak bir koruma tedbiri değildir, ihtiyaridir. Asıl olan tutuksuz yargılamadır. Yasal düzenlemelerdeki (AY m. 19. CMY m. 100) “tutuklanabilir” ifadesinden de anlaşılacağı üzere, hakim veya mahkeme, koşulları oluşsa bile tutuklama kararı vermek zorunda değildir. Tutuklamanın Koşulları Ne? Tutuklamanın koşulları maddi koşullar ve biçimsel koşulları olmak üzere ikiye ayrılır. Tutuklamanın Maddi Koşulları Tutuklamanın maddi koşulları şöyle: Kuvvetli Suç Şüphesinin Varlığını Gösteren Somut Kanıtların Bulunması Tutuklama kararı verilebilmesi için suç işlendiği yönünde basit veya yeterli şüphe bulunması yeterli değil; kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut kanıtların bulunması gerekir. (CMK m. 100/1) Kuvvetli şüphe, kişinin suçu işlediği hususunda yüksek bir olasılığı gerektirmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nda. mahkûmiyet kararından sonra aranan en ağır şüphe derecesi tutuklama tedbiri için geçerli. Yargılama sonunda sanığın mahkûm olması güçlü bir olasılık içinde ise kuvvetli suç şüphesinin varlığından söz edilebilir. Buradaki şüphe, tutuklanmanın istenildiği veya tutuklamaya karar verildiği anda ve kişinin tutuklu kaldığı süre boyunca devam eden bir şüphedir. Bir Tutuklama Nedeninin Bulunması Kanunda, üç durumda bir tutuklama nedenin var sayılabileceği kabul edilmiştir: · Kaçma şüphesi, · Kanıtları karartma şüphesi, · Katalog suçlarının işlendiği şüphesi   İMAMOĞLUU MESELESİNE DOĞRUDAN GİRMİYORUM. Bugün yargı kararlarımızda pek çok “pardon” var. Yok mu ? var ! Örneğin bir gazeteci şöyle yazmış : Sayın Başbuğ (İLKER),  FETÖ’yü kendi ideolojisindeki kişilerin bitirdiğini düşünüyorsa ciddi anlamda yanılıyor demektir. Ergenekon, Balyoz ve diğer kumpas davalarından ! (ÜNLEM İFADESİ YAZARA AİTTİR) dolayı içeride yatan askerler de gene Başkan Erdoğan sayesinde hapisten çıkabilmişlerdir. Sizlerin hiçbirinizin FETÖ’yle mücadele edecek gücünüz yoktu. 7 Şubat, 17-25 Aralık süreçleriyle Başkan Erdoğan tam gaz FETÖ’yle mücadele etti. Hâlâ tam bitmiş olmasa da ciddi manada geriletilmiştir.  FETÖ’nün etkisizleştirilmesinde hiçbir katkısı olmayanlara, Erdoğan sayesinde içeriden çıkanlara bir cesaret gelmiş. Bunlara göre FETÖ’nün siyasi kanadı AK Parti’ymiş. 7 Şubat ve 17-25 Aralık sürecinde FETÖ’yle mücadele altında ne yaptınız?  Siyasi ayak arıyorsanız, FETÖ kanallarına çıkıp, “Erdoğan kaçacak” diyenlere bakın. Bank Asya’ya para yatıranlara bakın. Medyasına el konulurken, “Özgür medya susturuluyor” diye ağlaşanlara bakın. MİT tırlarına operasyonu alkışlayanlara bakın... Diye yazmış. PARDON    
Ekleme Tarihi: 14 Nisan 2025 - Pazartesi

TUTUKLAMAK YA DA TUTUKLAMAMAK… İŞTE BÜTÜN MESELE BU….

Bugüne kadar pek çok hukukçu ile yayın yaptım.

Farklı görüşlerden olsalar da buluştukları nokta şuydu :

Tutuklama ceza değil, tedbirdir.

Peki. Neye tedbir alırız :

 Tutuklama, suç işlediği yönünde kuvvetli şüphe bulunan kişilerin, kesin hükümden önce hakim veya mahkeme karan ile özgürlüğünün sınırlanmasıdır.

Tutuklama zorunlu olarak özellikle de ağır nitelikte kabul edilen suçlarda mutlaka başvurulacak bir koruma tedbiri değildir, ihtiyaridir. Asıl olan tutuksuz yargılamadır.

Yasal düzenlemelerdeki (AY m. 19. CMY m. 100) “tutuklanabilir” ifadesinden de anlaşılacağı üzere, hakim veya mahkeme, koşulları oluşsa bile tutuklama kararı vermek zorunda değildir.

Tutuklamanın Koşulları Ne?

Tutuklamanın koşulları maddi koşullar ve biçimsel koşulları olmak üzere ikiye ayrılır.

Tutuklamanın Maddi Koşulları

Tutuklamanın maddi koşulları şöyle:

Kuvvetli Suç Şüphesinin Varlığını Gösteren Somut Kanıtların Bulunması

Tutuklama kararı verilebilmesi için suç işlendiği yönünde basit veya yeterli şüphe bulunması yeterli değil; kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut kanıtların bulunması gerekir. (CMK m. 100/1)

Kuvvetli şüphe, kişinin suçu işlediği hususunda yüksek bir olasılığı gerektirmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nda. mahkûmiyet kararından sonra aranan en ağır şüphe derecesi tutuklama tedbiri için geçerli.

Yargılama sonunda sanığın mahkûm olması güçlü bir olasılık içinde ise kuvvetli suç şüphesinin varlığından söz edilebilir. Buradaki şüphe, tutuklanmanın istenildiği veya tutuklamaya karar verildiği anda ve kişinin tutuklu kaldığı süre boyunca devam eden bir şüphedir.

Bir Tutuklama Nedeninin Bulunması

Kanunda, üç durumda bir tutuklama nedenin var sayılabileceği kabul edilmiştir:

· Kaçma şüphesi,

· Kanıtları karartma şüphesi,

· Katalog suçlarının işlendiği şüphesi

 

İMAMOĞLUU MESELESİNE DOĞRUDAN GİRMİYORUM.

Bugün yargı kararlarımızda pek çok “pardon” var.

Yok mu ? var !

Örneğin bir gazeteci şöyle yazmış :

Sayın Başbuğ (İLKER),  FETÖ’yü kendi ideolojisindeki kişilerin bitirdiğini düşünüyorsa ciddi anlamda yanılıyor demektir.

Ergenekon, Balyoz ve diğer kumpas davalarından ! (ÜNLEM İFADESİ YAZARA AİTTİR) dolayı içeride yatan askerler de gene Başkan Erdoğan sayesinde hapisten çıkabilmişlerdir.

Sizlerin hiçbirinizin FETÖ’yle mücadele edecek gücünüz yoktu.

7 Şubat, 17-25 Aralık süreçleriyle Başkan Erdoğan tam gaz FETÖ’yle mücadele etti. Hâlâ tam bitmiş olmasa da ciddi manada geriletilmiştir. 

FETÖ’nün etkisizleştirilmesinde hiçbir katkısı olmayanlara, Erdoğan sayesinde içeriden çıkanlara bir cesaret gelmiş. Bunlara göre FETÖ’nün siyasi kanadı AK Parti’ymiş. 7 Şubat ve 17-25 Aralık sürecinde FETÖ’yle mücadele altında ne yaptınız? 

Siyasi ayak arıyorsanız, FETÖ kanallarına çıkıp, “Erdoğan kaçacak” diyenlere bakın. Bank Asya’ya para yatıranlara bakın. Medyasına el konulurken, “Özgür medya susturuluyor” diye ağlaşanlara bakın.

MİT tırlarına operasyonu alkışlayanlara bakın...

Diye yazmış.

PARDON

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.