Uludağ’ın 80 Yıllık Sessiz Tehlikesi: Eski Oteller

Gündem 26.01.2025 - 11:38, Güncelleme: 26.01.2025 - 11:38 389 kez okundu.
 

Uludağ’ın 80 Yıllık Sessiz Tehlikesi: Eski Oteller

Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasının ardından gözler Bursa Uludağ’daki 80 yıllık otellere çevrildi. Yıkılması planlanan bu oteller, sürecin ertelenmesiyle varlıklarını sürdürmeye devam ediyor.
Bolu Kartalkaya’da meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği trajik yangın faciası, kış turizminin önde gelen merkezlerinden biri olan Uludağ’daki eski otellerin durumunu bir kez daha gündeme getirdi. 1945 yılından kalma otellerin, Uludağ Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılması ve yenilenmesi planlanırken, alınan ek süreler nedeniyle süreç bugüne kadar ertelendi. KAÇAK KATLARLA HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYORLAR Milli Parklar döneminde otellerin kaçak kat inşa etmeleri nedeniyle açılan davaların birçoğu halen devam ediyor. Mahkeme kararına göre otellerin tepeden başlayarak yıkım yapmaları gerekirken, yalnızca restoran, kayak odası ve kafe alanlarında düzenlemeler yaparak yeterli küçülme sağladıklarını öne sürüyorlar. Bu durum, yıkım süreçlerinin tamamlanmamasına ve kaçak katlarda hizmetin sürdürülmesine yol açtı. 50 YILLIK EK SÜRE ALDILAR 2000’li yıllarda dönemin Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun başlattığı Uludağ Dönüşüm Projesi kapsamında Birinci Bölgedeki tüm otellerin yıkılması ve yerine yenilerinin yapılması kararlaştırıldı. Ancak 2009 yılına kadar tamamlanması planlanan proje, bakan değişikliği ve sürecin askıya alınmasıyla ilerleyemedi. Otel işletmecileri, bu süreci değerlendirerek 50 yıllık ek süre almayı başardı ve otellerin dönüşümü ertelendi. OLASI AFETLERDE BÜYÜK RİSK Uludağ’daki otellerin mevcut durumu, bölgeyi olası afetlere karşı savunmasız bırakıyor. Yetki Alan Başkanlığı’na devredilmiş olsa da bölgedeki olası afetlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, AFAD, JAK, UMKE ve 112 ekipleri müdahale edecek. Ancak mevcut otellerin yapısal durumu, can güvenliğini tehlikeye atıyor. TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KIŞ TURİZMİ MERKEZİ TEHLİKEDE Uludağ, 5 bin yatak kapasiteli 35 konaklama merkeziyle yılda 1 milyon 700 bin turisti ağırlıyor. Türkiye’nin kış turizmindeki en büyük merkezi olan Uludağ, yetki karmaşası ve dönüşüm projelerinin aksaması nedeniyle sahip olduğu potansiyeli tam anlamıyla ortaya koyamıyor. Bolu Kartalkaya’da yaşanan trajik olayın ardından, Uludağ’daki otellerin acilen yenilenmesi gerektiği bir kez daha gözler önüne serildi.
Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasının ardından gözler Bursa Uludağ’daki 80 yıllık otellere çevrildi. Yıkılması planlanan bu oteller, sürecin ertelenmesiyle varlıklarını sürdürmeye devam ediyor.

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği trajik yangın faciası, kış turizminin önde gelen merkezlerinden biri olan Uludağ’daki eski otellerin durumunu bir kez daha gündeme getirdi. 1945 yılından kalma otellerin, Uludağ Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılması ve yenilenmesi planlanırken, alınan ek süreler nedeniyle süreç bugüne kadar ertelendi.

KAÇAK KATLARLA HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYORLAR

Milli Parklar döneminde otellerin kaçak kat inşa etmeleri nedeniyle açılan davaların birçoğu halen devam ediyor. Mahkeme kararına göre otellerin tepeden başlayarak yıkım yapmaları gerekirken, yalnızca restoran, kayak odası ve kafe alanlarında düzenlemeler yaparak yeterli küçülme sağladıklarını öne sürüyorlar. Bu durum, yıkım süreçlerinin tamamlanmamasına ve kaçak katlarda hizmetin sürdürülmesine yol açtı.

50 YILLIK EK SÜRE ALDILAR

2000’li yıllarda dönemin Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun başlattığı Uludağ Dönüşüm Projesi kapsamında Birinci Bölgedeki tüm otellerin yıkılması ve yerine yenilerinin yapılması kararlaştırıldı. Ancak 2009 yılına kadar tamamlanması planlanan proje, bakan değişikliği ve sürecin askıya alınmasıyla ilerleyemedi. Otel işletmecileri, bu süreci değerlendirerek 50 yıllık ek süre almayı başardı ve otellerin dönüşümü ertelendi.

OLASI AFETLERDE BÜYÜK RİSK

Uludağ’daki otellerin mevcut durumu, bölgeyi olası afetlere karşı savunmasız bırakıyor. Yetki Alan Başkanlığı’na devredilmiş olsa da bölgedeki olası afetlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, AFAD, JAK, UMKE ve 112 ekipleri müdahale edecek. Ancak mevcut otellerin yapısal durumu, can güvenliğini tehlikeye atıyor.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KIŞ TURİZMİ MERKEZİ TEHLİKEDE

Uludağ, 5 bin yatak kapasiteli 35 konaklama merkeziyle yılda 1 milyon 700 bin turisti ağırlıyor. Türkiye’nin kış turizmindeki en büyük merkezi olan Uludağ, yetki karmaşası ve dönüşüm projelerinin aksaması nedeniyle sahip olduğu potansiyeli tam anlamıyla ortaya koyamıyor. Bolu Kartalkaya’da yaşanan trajik olayın ardından, Uludağ’daki otellerin acilen yenilenmesi gerektiği bir kez daha gözler önüne serildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.