Prof. Dr. Metin Günday: Akademi Şerefini Koruyacaksa Diplomayı İptal Etmez!
Prof. Dr. Metin Günday: Akademi Şerefini Koruyacaksa Diplomayı İptal Etmez!
Hukukçu Prof. Dr. Metin Günday, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesinin, üniversitenin bağımsızlığı ve saygınlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracağını ifade etti.
İdare hukuku alanında uzman akademisyen Prof. Dr. Metin Günday, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali halinde uygulanacak hukuki süreçleri ve olası yargı sonuçlarını ele aldı. Günday, “ Akademi şerefini koruyacaksa bu diplomayı iptal etmez” dedi.
Prof. Dr. Metin Günday, İstanbul Üniversitesi’nin alacağı kararın sadece Ekrem İmamoğlu’nun durumu için değil, akademik kurumların itibar ve güvenilirliği açısından da kritik bir sınav olacağını vurguladı. “ Akademi haysiyetini koruyacak mı?” sorusunu gündeme getiren Günday, savcılığın idari işleme talimat veremeyeceğini belirterek, üniversitenin özerkliğinin bu süreçte büyük önem taşıdığını ifade etti.
'HUKUKİ BİR ENGEL OLUŞTURUR'
Günday, Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesinin belediye başkanlığı görevine doğrudan bir etkisi olmayacağını ifade etti. Ancak aynı durumun cumhurbaşkanlığı adaylığı için geçerli olmadığını vurguladı:
“Eğer diploma iptal edilirse, cumhurbaşkanlığına seçilme niteliği ortadan kalkar. Bu, hukuki bir engel oluşturur.”
Sözcü gazetesine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Metin Günday, Ekrem İmamoğlu’nun 1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yaptığı yatay geçişin iptal edilerek diplomasının geçersiz sayılabileceği iddialarını üç temel soru üzerinden değerlendirdi.
1990’daki yatay geçiş hukuka uygun mu?
1990’daki yatay geçiş, o dönemde yürürlükte olan Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 1982 yönetmeliğine göre yapılmıştır. Bu yönetmelik, yatay geçiş koşullarını belirleme yetkisini YÖK’e vermiştir ve İmamoğlu’nun geçişi hukuka uygundur.
Yatay geçişte usulsüzlük varsa diploma geçersiz olur mu?
İmamoğlu yatay geçişten sonra tüm dersleri aldı ve sınavları geçti. Diyelim ki yatay geçişte bir usulsüzlük var. Bu, üç-dört yıl sonra alınan diplomanın geçerliliğini etkilemez.
35 yıl sonra diploma iptal edilebilir mi?
Aradan 35 yıl geçmişken, bir usulsüzlük iddiasıyla yatay geçiş geri alınıp diploma iptal edilemez. Hukuk devleti ilkesi, idari yargının denetim görevi, Danıştay’ın geçmiş kararları ve Anayasa Mahkemesi’nin eğitim hakkı ihlali kararları bunu engeller. Böyle bir işlem, hukuken silinip atılır. İmamoğlu’nun başına gelen bu olayı ben öğrencilerime sorsam ve bana ‘evet diploma iptal edilmeli’ diyen olursa o dersi geçemez.
Hukuki süreç ne olacak?
İptal çıkarsa İmamoğlu; iptal işlemi hukuka aykırıdır diye yargıya gidilebilir. Ama kazanılmış hakların korunması gerekir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.