Kuyumcular Artık Çekili Kıymetli Maden Satışı Yapamayacak

Ekonomi 15.03.2025 - 11:36, Güncelleme: 15.03.2025 - 11:36 696+ kez okundu.
 

Kuyumcular Artık Çekili Kıymetli Maden Satışı Yapamayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan ve yürürlüğe giren yeni karar, kuyumculuk sektöründe önemli bir değişikliğe yol açtı. Resmi Gazete'de yayımlanan karar doğrultusunda, kuyumcu işletmeleri artık çekili yani kesme altın satışı yapamayacak.
YENİ DÜZENLEME VE DEĞİŞİKLİKLER Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki 32 sayılı kararda yapılan değişiklikle, kuyumcuların sadece standardı belli ve yasal olarak uygun altın ticareti yapmaları öngörülüyor. Bu düzenleme ile, yurt dışına çıkarken yanında 25 bin liradan fazla bulundurulmaması kuralı da 185 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal ettiği belirtilen Türkiye'de yerleşik gerçek kişilere çekili kıymetli madenlerin satışı yapılmayacak. Yani, yalnızca Türkiye'de yerleşik olan ve bu alanda faaliyet gösteren işletmeler yasal altın ticareti yapabilecek. ELİNDE ÇEKİLİ ALTIN OLANLAR NE YAPACAK? Yeni düzenleme ile ilgili olarak, ellerinde çekili altın bulunduran vatandaşlar için özel bir karar verilmedi. Kuyumcular, müşterilerine satışı yapmaya devam edebilir, ancak piyasadaki talep azalabilir. Satılmayan çekili altınlar, kuyumcular tarafından hurda olarak değerlendirilebilir, fakat bu durumda fiyatların düşmesi muhtemel. Kuyumcuların inisiyatifiyle bu süreçte değişiklikler yaşanabilir. KESME ALTINDAKİ SORUNLAR Kesme altın, kuyumcu ve alıcı arasındaki güven esasına dayalı olarak ayar oranlarıyla satılıyordu. Ancak, bazı kötü niyetli satıcılar nedeniyle kesme altınlarda ayar sorunları yaşanıyordu ve bu da altının değerini olumsuz etkiliyordu. Ayar problemleri tespit edildiğinde, altın alıcıları genellikle düşük fiyattan satmak zorunda kalıyordu. Bu tür sorunların önüne geçilmesi amacıyla, yeni düzenleme ile kesme altının ticareti yasaklanmış oldu. "KAYIT DIŞI PARAYA SON VERİLECEK" Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kıymetli maden piyasasında kayıt dışılığın önlenmesi adına yapılacak adımlar hakkında daha önce açıklama yapmıştı. Bakan Şimşek, "Sektörler ve işletmeler bazında olduğu gibi pek çok piyasada da kayıt dışılığın önlenmesi için adımlarımızı sıkılaştırıyoruz. Böylece tüketicileri korurken, altın ürünlerine yönelik gözetimi de artırıyoruz," demişti. Ayrıca, bu düzenleme ile sektördeki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasının ve altın ticaretinin uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesinin hedeflendiği belirtilmişti.  
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan ve yürürlüğe giren yeni karar, kuyumculuk sektöründe önemli bir değişikliğe yol açtı. Resmi Gazete'de yayımlanan karar doğrultusunda, kuyumcu işletmeleri artık çekili yani kesme altın satışı yapamayacak.

YENİ DÜZENLEME VE DEĞİŞİKLİKLER

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki 32 sayılı kararda yapılan değişiklikle, kuyumcuların sadece standardı belli ve yasal olarak uygun altın ticareti yapmaları öngörülüyor. Bu düzenleme ile, yurt dışına çıkarken yanında 25 bin liradan fazla bulundurulmaması kuralı da 185 bin liraya yükseltildi.

Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal ettiği belirtilen Türkiye'de yerleşik gerçek kişilere çekili kıymetli madenlerin satışı yapılmayacak. Yani, yalnızca Türkiye'de yerleşik olan ve bu alanda faaliyet gösteren işletmeler yasal altın ticareti yapabilecek.

ELİNDE ÇEKİLİ ALTIN OLANLAR NE YAPACAK?

Yeni düzenleme ile ilgili olarak, ellerinde çekili altın bulunduran vatandaşlar için özel bir karar verilmedi. Kuyumcular, müşterilerine satışı yapmaya devam edebilir, ancak piyasadaki talep azalabilir. Satılmayan çekili altınlar, kuyumcular tarafından hurda olarak değerlendirilebilir, fakat bu durumda fiyatların düşmesi muhtemel. Kuyumcuların inisiyatifiyle bu süreçte değişiklikler yaşanabilir.

KESME ALTINDAKİ SORUNLAR

Kesme altın, kuyumcu ve alıcı arasındaki güven esasına dayalı olarak ayar oranlarıyla satılıyordu. Ancak, bazı kötü niyetli satıcılar nedeniyle kesme altınlarda ayar sorunları yaşanıyordu ve bu da altının değerini olumsuz etkiliyordu. Ayar problemleri tespit edildiğinde, altın alıcıları genellikle düşük fiyattan satmak zorunda kalıyordu. Bu tür sorunların önüne geçilmesi amacıyla, yeni düzenleme ile kesme altının ticareti yasaklanmış oldu.

"KAYIT DIŞI PARAYA SON VERİLECEK"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kıymetli maden piyasasında kayıt dışılığın önlenmesi adına yapılacak adımlar hakkında daha önce açıklama yapmıştı. Bakan Şimşek, "Sektörler ve işletmeler bazında olduğu gibi pek çok piyasada da kayıt dışılığın önlenmesi için adımlarımızı sıkılaştırıyoruz. Böylece tüketicileri korurken, altın ürünlerine yönelik gözetimi de artırıyoruz," demişti. Ayrıca, bu düzenleme ile sektördeki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasının ve altın ticaretinin uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesinin hedeflendiği belirtilmişti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.