İstanbul Sözleşmesi'nin İptali AİHM'e Taşındı

Gündem 04.04.2025 - 16:07, Güncelleme: 04.04.2025 - 16:07 514 kez okundu.
 

İstanbul Sözleşmesi'nin İptali AİHM'e Taşındı

Hukukçu Süheyla Ertosun, İstanbul Sözleşmesi'nin iptalin, Türkiye'de iç hukuk yollarının tükenmesi gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile 30 Nisan 2021'de Resmî Gazete'de yayımlanan kararla Türkiye'nin 1 Temmuz 2021'de İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılacağı bildirildi. Bu kararın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için hukukçu Ali Suat Ertosun tarafından Danıştay 10. Dairesi'ne dava açıldı. Dava, Eylül 2021'de Yılmaz Akçil'in başkan olduğu dönemde Danıştay tarafından reddedildi. DANIŞTAY'DA DA AYM'DE DE AYNI BAŞKAN REDDETTİ Aynı şekilde, Anayasa Mahkemesi (AYM) nezdinde yapılan başvuru da Akçil'in üye olarak atandığı 2024'te ret kararı aldı. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Akçil'in her iki kararda da imzasının bulunması, "Hakim, savcı, hakem sıfatıyla bakmış veya tanık ya da bilirkişi olarak beyanda bulunmuş olduğu davalara başkan ve üyelere bakamaz" ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirildi. SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU Avukat İsmail Sami Çakmak, bu usulsüzlük üzerine Kasım 2024'te Akçil hakkında suç duyurusunda bulundu, ancak AYM bu şikayetle ilgili henüz bir işlem yapmadı. Süheyla Ertosun, iç hukuk yollarının tükenmesi gerekçesiyle AİHM'ye başvurma kararı aldı. Ertosun, dilekçesinde, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin Türkiye'nin uluslararası alandaki saygınlığına zarar verdiğini ve anayasadaki "İnsan haklarına saygılı ve sosyal bir hukuk devleti olma" ilkesini ihlal ettiğini belirtti. Ayrıca, Danıştay ve AYM kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) çeşitli maddelerini ve sözleşmenin ek protokollerini ihlal ettiğini ifade etti.
Hukukçu Süheyla Ertosun, İstanbul Sözleşmesi'nin iptalin, Türkiye'de iç hukuk yollarının tükenmesi gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile 30 Nisan 2021'de Resmî Gazete'de yayımlanan kararla Türkiye'nin 1 Temmuz 2021'de İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılacağı bildirildi. Bu kararın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için hukukçu Ali Suat Ertosun tarafından Danıştay 10. Dairesi'ne dava açıldı. Dava, Eylül 2021'de Yılmaz Akçil'in başkan olduğu dönemde Danıştay tarafından reddedildi.

DANIŞTAY'DA DA AYM'DE DE AYNI BAŞKAN REDDETTİ

Aynı şekilde, Anayasa Mahkemesi (AYM) nezdinde yapılan başvuru da Akçil'in üye olarak atandığı 2024'te ret kararı aldı. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Akçil'in her iki kararda da imzasının bulunması, "Hakim, savcı, hakem sıfatıyla bakmış veya tanık ya da bilirkişi olarak beyanda bulunmuş olduğu davalara başkan ve üyelere bakamaz" ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Avukat İsmail Sami Çakmak, bu usulsüzlük üzerine Kasım 2024'te Akçil hakkında suç duyurusunda bulundu, ancak AYM bu şikayetle ilgili henüz bir işlem yapmadı. Süheyla Ertosun, iç hukuk yollarının tükenmesi gerekçesiyle AİHM'ye başvurma kararı aldı.

Ertosun, dilekçesinde, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin Türkiye'nin uluslararası alandaki saygınlığına zarar verdiğini ve anayasadaki "İnsan haklarına saygılı ve sosyal bir hukuk devleti olma" ilkesini ihlal ettiğini belirtti. Ayrıca, Danıştay ve AYM kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) çeşitli maddelerini ve sözleşmenin ek protokollerini ihlal ettiğini ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.