Dış Basının Gözüyle 11. Gün: Türkiye’de Demokrasi ve Özgürlükler Tehdit Altında
Dış Basının Gözüyle 11. Gün: Türkiye’de Demokrasi ve Özgürlükler Tehdit Altında
Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve ardından yaşanan protestolar, uluslararası basında geniş yankı uyandırdı. Yabancı medya kuruluşları, Türkiye’deki siyasi gerginliği ve artan baskıları ele alarak sürecin demokratik değerlere etkisini sorguluyor.
Ekrem İmamoğlu’nun 18 Mart'ta diplomasının iptal edilmesi ve 19 Mart'ta gözaltına alınmasıyla başlayan siyasi kriz, uluslararası medyanın da yakın takibinde. 11. gün itibariyle yurt dışı basının konuya yaklaşımı ve son gelişmeler şu şekilde yansıtıldı:
FOREİGN POLİCY: ERDOĞAN’IN HESABI TUTMADI
ABD merkezli Foreign Policy dergisinin yazalarından Steve Cook, son protestoların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin hesaplarının yanlış çıktığını gösterdiğini belirtti. Cook, Erdoğan’ın ilk yıllarında reformcu bir lider olarak algılandığını, ancak zamanla otoriterleştiğini ve bunun da demokrasi, ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı alanlarında büyük bir gerilemeye yol açtığını yazdı.
Ekonomik kriz ve toplumsal kutuplaşmanın, protestoların temel dinamiklerinden biri olduğunu belirten Cook, ülkenin hem Erdoğan’la hem de onsuz yönetilmesinin giderek zorlaştığını, bu nedenle demokratik reformlara acil ihtiyaç duyduğunu savunuyor.
AFP: HÜKÜMET BASKILARI ARTIYOR
Fransa merkezli haber ajansı AFP, İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla patlak veren protestoların, son on yılın en çalkantılı halk hareketlerinden biri haline geldiğini belirtiyor. Haberde, hükümetin bu sürece baskılarla yanıt verdiği, gösterilere katılan bazı kişilerin ve gazetecilerin tutuklandığı vurgulanıyor.
Ayrıca, İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan’ın, “suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama” iddiasıyla gözaltına alınması ve protestoları takip eden iki gazetecinin daha tutuklanması da ajansın dikkat çektiği konular arasında. Medya üzerindeki baskının giderek arttığı, protestolarla ilgili haber yapan bazı yayın organlarına yayın yasakları ve para cezaları uygulandığı belirtiliyor.
AFP, tutuklanan gazeteciler arasında kendi muhabiri Yasin Akgül’ün de bulunduğuna dikkat çekerek, ajansın resmi X (Twitter) hesabında protestolardan bir kareye yer verdi.
REUTERS: GÖSTERİLERE POLİS MÜDAHALESİ
Uluslararası haber ajansı Reuters ise olayların görsel yansımalarına odaklanıyor. Ajans, dış basında sıkça yer bulan ve foto muhabiri Ümit Bektaş'a ait bir kareyi öne çıkararak, "Polis memurları, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Türkiye'nin İstanbul kentinde yolsuzluk soruşturması kapsamında hapse atıldığı gün düzenlenen bir protesto sırasında derviş kıyafetleri giyen bir göstericiye biber gazı sıkıyor" notu ile paylaştı. Haber metninde, protestoların giderek büyüyen bir toplumsal tepkiye dönüştüğü, polisin sert müdahalelerininse gerginliği tırmandırdığı belirtiliyor.
Uluslararası basın, İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla birlikte Türkiye’de siyasi ve toplumsal tansiyonun arttığı konusunda hemfikir. Haberlerde, protestoların yayılması, ifade özgürlüğüne yönelik baskılar ve hukuki sürecin tartışmalı boyutları vurgulanıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.