Biz değil TÜİK Söylüyor: Ülkenin Yüzde 86'sı Yoksul!

Dünya 17.03.2025 - 17:07, Güncelleme: 17.03.2025 - 17:07 766+ kez okundu.
 

Biz değil TÜİK Söylüyor: Ülkenin Yüzde 86'sı Yoksul!

TÜİK’in 2024 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri, Türkiye’nin derinleşen yoksulluk sorununun boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre, her 100 kişiden 29’u yardıma muhtaçken, 86’sı insanca yaşam standartlarından uzak. Özellikle aşırı yoksulluk sınırında yaşayan hane sayısının 3,6 milyona ulaşması, ülkenin ekonomik yapısında köklü değişimlerin yaşandığının bir göstergesi.
14 MİLYON KİŞİ AŞIRI YOKSULLUKLA MÜCADELE EDİYOR Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, 2024’te aşırı yoksulluk sınırının altında yaşayan hane sayısı 3,6 milyona yükseldi. Her hane içinde ortalama 4 kişi bulunduğu göz önüne alındığında, yaklaşık 14 milyon kişi aşırı yoksullukla mücadele ediyor. Sosyal yardım harcamaları ise bir önceki yıla göre %61 artarak 491,7 milyar liraya çıktı. Ancak bu devasa harcamalar, yoksulluğun artışı karşısında yeterli olamıyor. Enflasyon, sabit ücretli çalışanların gelirlerini eritirken, alt gelir grubu hızla aşırı yoksulluğa sürükleniyor. SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI DA ARTTI TÜİK verilerine göre, "sürekli yoksulluk" oranı, önceki yıllara göre %0,7 artarak %13,7’ye yükseldi. Çocuklar ve yaşlılar, yoksulluk riskine karşı en savunmasız gruplar arasında. 0-17 yaş grubunda bu oran %38,9, 65 yaş ve üzeri grupta ise %23,3. Bu durum, sosyal politikaların yetersizliğini ve gelir dağılımındaki adaletsizliği gözler önüne seriyor. Çocuklar, daha düşük gelirli ailelerde yetiştikleri için bu sorundan daha çok etkileniyorlar. ÜLKENİN YÜZDE 50'Sİ BORÇLU Türkiye’de borçluluk oranı da endişe verici seviyelerde. TÜİK verilerine göre, 2024 yılında her 2 kişiden 1’inin borcu bulunuyor. Bu oran, konut alımı ve konut masrafları dışında %56,8 olarak hesaplandı. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre ise bireysel kredi ve kredi kartı ödemelerini zamanında yapamayanların sayısı %39 arttı. Yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri, vatandaşları borç sarmalına sokarak, ekonomik krizin derinleşmesine yol açıyor. MUTLU AZINLIK DA VAR ELBET TÜİK verileri, her 100 kişiden sadece 14’ünün insanca yaşam koşullarına sahip olduğunu gösteriyor. Bu grup, faturalarını ödeyebilen, temel ihtiyaçlarını karşılayabilen ve sosyal hayatını sürdürebilen kişilerden oluşuyor. Ancak, emekliler gibi sabit gelirle geçinenlerin maaşları geçimlerini sağlamaya yetmediği halde istatistiklerde "yardıma muhtaç" olarak yer almıyor. Bu durum, resmi verilerin gerçek yoksulluk düzeyini tam olarak yansıtmadığına işaret ediyor.  
TÜİK’in 2024 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri, Türkiye’nin derinleşen yoksulluk sorununun boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre, her 100 kişiden 29’u yardıma muhtaçken, 86’sı insanca yaşam standartlarından uzak. Özellikle aşırı yoksulluk sınırında yaşayan hane sayısının 3,6 milyona ulaşması, ülkenin ekonomik yapısında köklü değişimlerin yaşandığının bir göstergesi.

14 MİLYON KİŞİ AŞIRI YOKSULLUKLA MÜCADELE EDİYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, 2024’te aşırı yoksulluk sınırının altında yaşayan hane sayısı 3,6 milyona yükseldi. Her hane içinde ortalama 4 kişi bulunduğu göz önüne alındığında, yaklaşık 14 milyon kişi aşırı yoksullukla mücadele ediyor. Sosyal yardım harcamaları ise bir önceki yıla göre %61 artarak 491,7 milyar liraya çıktı. Ancak bu devasa harcamalar, yoksulluğun artışı karşısında yeterli olamıyor. Enflasyon, sabit ücretli çalışanların gelirlerini eritirken, alt gelir grubu hızla aşırı yoksulluğa sürükleniyor.

SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI DA ARTTI

TÜİK verilerine göre, "sürekli yoksulluk" oranı, önceki yıllara göre %0,7 artarak %13,7’ye yükseldi. Çocuklar ve yaşlılar, yoksulluk riskine karşı en savunmasız gruplar arasında. 0-17 yaş grubunda bu oran %38,9, 65 yaş ve üzeri grupta ise %23,3. Bu durum, sosyal politikaların yetersizliğini ve gelir dağılımındaki adaletsizliği gözler önüne seriyor. Çocuklar, daha düşük gelirli ailelerde yetiştikleri için bu sorundan daha çok etkileniyorlar.

ÜLKENİN YÜZDE 50'Sİ BORÇLU

Türkiye’de borçluluk oranı da endişe verici seviyelerde. TÜİK verilerine göre, 2024 yılında her 2 kişiden 1’inin borcu bulunuyor. Bu oran, konut alımı ve konut masrafları dışında %56,8 olarak hesaplandı. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre ise bireysel kredi ve kredi kartı ödemelerini zamanında yapamayanların sayısı %39 arttı. Yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri, vatandaşları borç sarmalına sokarak, ekonomik krizin derinleşmesine yol açıyor.

MUTLU AZINLIK DA VAR ELBET

TÜİK verileri, her 100 kişiden sadece 14’ünün insanca yaşam koşullarına sahip olduğunu gösteriyor. Bu grup, faturalarını ödeyebilen, temel ihtiyaçlarını karşılayabilen ve sosyal hayatını sürdürebilen kişilerden oluşuyor. Ancak, emekliler gibi sabit gelirle geçinenlerin maaşları geçimlerini sağlamaya yetmediği halde istatistiklerde "yardıma muhtaç" olarak yer almıyor. Bu durum, resmi verilerin gerçek yoksulluk düzeyini tam olarak yansıtmadığına işaret ediyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.