Bilet Fiyatları Oruç Tutmadı: Bayramdan Önce Zam Yağmuru

Ekonomi 11.03.2025 - 14:13, Güncelleme: 11.03.2025 - 14:13 994+ kez okundu.
 

Bilet Fiyatları Oruç Tutmadı: Bayramdan Önce Zam Yağmuru

Ramazan Bayramı yaklaşırken, ulaşım sektöründe bilet fiyatlarına zam yağdı. Otobüs biletlerine yüzde 70, uçak biletlerine ise yüzde 350’ye varan oranlarda zam yapıldı. Firmaların bahanesi ise 'talep yoğunluğu' oldu.
BİN 300 TL'DEN 4 BİN 869 TL'YE Bayram tatili öncesinde otobüs ve uçak bilet fiyatlarında büyük artış yaşandı. Bir hafta içinde fiyatlarda ciddi yükselişler gözlendi. Örneğin, 17 Mart’ta İstanbul-Trabzon arası otobüs bileti 1.100 TL iken, 29 Mart’ta bu rakam 1.800 TL’ye yükseldi. Bu, yüzde 70’e varan bir zam anlamına geliyor. Uçak biletlerinde ise artış daha da dikkat çekici oldu. 17 Mart’ta İstanbul-Adana uçuşu için 1.300 TL’ye bilet bulunabilirken, 29 Mart’ta bu fiyat 4.869 TL’ye kadar çıktı. Böylece uçak biletlerinde yüzde 350’ye varan bir zam gerçekleşti. VATANDAŞLAR FIRSATÇILIK DEDİ Ulaşım sektöründeki bu büyük fiyat artışı, vatandaşlar tarafından fırsatçılık olarak değerlendirilirken, firma yetkilileri fiyat artışlarının talep yoğunluğundan kaynaklandığını savunuyor. Büyük bir otobüs firmasının bölge müdürü, “Bayram dönemlerinde talep olağanüstü artıyor. Sefer sayılarını artırmamıza rağmen, yüksek talep fiyatları yukarı çekiyor. Otobüs firmaları olarak ancak bu dönemlerde para kazanabiliyoruz. Normal sezonda zarar ediyoruz, bayramda telafi etmeye çalışıyoruz” dedi. ERKEN REZERVASYON UYARISI Bir hava yolu şirketi temsilcisi ise fiyatların dinamik olarak belirlendiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: “Bilet fiyatlarımız arz-talep dengesine göre değişiyor. Yoğunluk arttıkça fiyatlar da yükseliyor. Yolcularımızın mağdur olmaması için erken rezervasyon yapmalarını öneriyoruz. Bayram öncesinde birçok seferin şimdiden dolduğunu söyleyebiliriz.” AĞAOĞLU: DÜZENLEMELERE UYULMUYOR Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Hem otobüs, hem hava yolu şirketlerinde her yıl bu fiyat artışlarını görüyoruz. Bu zamlara gerekçe olarak neyi sunduklarını buradan sizin vasıtanızla soruyoruz? Normal şartlarda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçak bilet fiyatları ile ilgili bir tavan fiyat uygulaması yapıyor. Ancak bayram dönemlerinde bu uygulamayı ihlal eden firmalar oluyor. Aynı şekilde Karayolu Taşımacılığı Yönetmeliğinde de otobüs bilet fiyatları ile ilgili bir düzenleme var. Ancak uyulmuyor. Fiyat artışlarını 1 ay önce ilgili bakanlığa bildirilmesi gerekiliyor. Ancak bayramdan 3-5 gün önce fiyatlar uçuyor. Fahiş fiyat artışı ile ilgili, tüketiciler aşırı zam yapan otobüs firmalarını ya da uçak şirketlerini Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikâyet edebilirler. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı’na da CİMER üzerinden şikâyetlerini bildirebilirler” dedi. "NEDEN ZAM YAPIYORSUNUZ DİYE SORAMAYIZ" Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her bayram ve özel günde yaşanan bir durum. Şirketlere ‘neden böyle bir fiyat artışına gittiniz?’ diye sormak açıkçası bizim görevimiz değil. Burada tüketicinin yapması gereken yapacağı seyahatin biletini erken almak. Çünkü ulaşımda fiyatlar arz-talep üzerine kuruluyor. Bugün birçok sektörde de aynı durum yaşanıyor. Talebin yüksek olacağı dönemlerde tüketicilerimiz erkenden biletlerini almalı” dedi.
Ramazan Bayramı yaklaşırken, ulaşım sektöründe bilet fiyatlarına zam yağdı. Otobüs biletlerine yüzde 70, uçak biletlerine ise yüzde 350’ye varan oranlarda zam yapıldı. Firmaların bahanesi ise 'talep yoğunluğu' oldu.

BİN 300 TL'DEN 4 BİN 869 TL'YE

Bayram tatili öncesinde otobüs ve uçak bilet fiyatlarında büyük artış yaşandı. Bir hafta içinde fiyatlarda ciddi yükselişler gözlendi. Örneğin, 17 Mart’ta İstanbul-Trabzon arası otobüs bileti 1.100 TL iken, 29 Mart’ta bu rakam 1.800 TL’ye yükseldi. Bu, yüzde 70’e varan bir zam anlamına geliyor. Uçak biletlerinde ise artış daha da dikkat çekici oldu. 17 Mart’ta İstanbul-Adana uçuşu için 1.300 TL’ye bilet bulunabilirken, 29 Mart’ta bu fiyat 4.869 TL’ye kadar çıktı. Böylece uçak biletlerinde yüzde 350’ye varan bir zam gerçekleşti.

VATANDAŞLAR FIRSATÇILIK DEDİ

Ulaşım sektöründeki bu büyük fiyat artışı, vatandaşlar tarafından fırsatçılık olarak değerlendirilirken, firma yetkilileri fiyat artışlarının talep yoğunluğundan kaynaklandığını savunuyor. Büyük bir otobüs firmasının bölge müdürü, “Bayram dönemlerinde talep olağanüstü artıyor. Sefer sayılarını artırmamıza rağmen, yüksek talep fiyatları yukarı çekiyor. Otobüs firmaları olarak ancak bu dönemlerde para kazanabiliyoruz. Normal sezonda zarar ediyoruz, bayramda telafi etmeye çalışıyoruz” dedi.

ERKEN REZERVASYON UYARISI

Bir hava yolu şirketi temsilcisi ise fiyatların dinamik olarak belirlendiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Bilet fiyatlarımız arz-talep dengesine göre değişiyor. Yoğunluk arttıkça fiyatlar da yükseliyor. Yolcularımızın mağdur olmaması için erken rezervasyon yapmalarını öneriyoruz. Bayram öncesinde birçok seferin şimdiden dolduğunu söyleyebiliriz.”

AĞAOĞLU: DÜZENLEMELERE UYULMUYOR

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Hem otobüs, hem hava yolu şirketlerinde her yıl bu fiyat artışlarını görüyoruz. Bu zamlara gerekçe olarak neyi sunduklarını buradan sizin vasıtanızla soruyoruz? Normal şartlarda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçak bilet fiyatları ile ilgili bir tavan fiyat uygulaması yapıyor. Ancak bayram dönemlerinde bu uygulamayı ihlal eden firmalar oluyor. Aynı şekilde Karayolu Taşımacılığı Yönetmeliğinde de otobüs bilet fiyatları ile ilgili bir düzenleme var. Ancak uyulmuyor. Fiyat artışlarını 1 ay önce ilgili bakanlığa bildirilmesi gerekiliyor. Ancak bayramdan 3-5 gün önce fiyatlar uçuyor. Fahiş fiyat artışı ile ilgili, tüketiciler aşırı zam yapan otobüs firmalarını ya da uçak şirketlerini Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikâyet edebilirler. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı’na da CİMER üzerinden şikâyetlerini bildirebilirler” dedi.

"NEDEN ZAM YAPIYORSUNUZ DİYE SORAMAYIZ"

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her bayram ve özel günde yaşanan bir durum. Şirketlere ‘neden böyle bir fiyat artışına gittiniz?’ diye sormak açıkçası bizim görevimiz değil. Burada tüketicinin yapması gereken yapacağı seyahatin biletini erken almak. Çünkü ulaşımda fiyatlar arz-talep üzerine kuruluyor. Bugün birçok sektörde de aynı durum yaşanıyor. Talebin yüksek olacağı dönemlerde tüketicilerimiz erkenden biletlerini almalı” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.