Bağcılar'da Bulunan Fosilin Depreme Karşı En Zayıf Bölgeyi Gösterdiği İddia Edildi

Bilim-Teknoloji 17.11.2024 - 15:02, Güncelleme: 17.11.2024 - 15:02 455 kez okundu.
 

Bağcılar'da Bulunan Fosilin Depreme Karşı En Zayıf Bölgeyi Gösterdiği İddia Edildi

İstanbul Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısında, yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. Uzmanlar, bahsi geçen fosilin depreme karşı en zayıf bölgeyi gösterdiğine dikkat çekti.
İstanbul Bağcılar’daki Basın Ekspres Yolu’nun hemen yakınında bir AVM'nin inşaatında çalışan Uğur Akbaş ve babası İrfan Akbaş, kum yığının arasından deniz minaresi fosili çıkardı. Uğur Akbaş, "Bu fosil kum yığının içindeydi. Alt tarafı betonlaşmıştı, salyangozun en üst tarafını kırıp çıkarabildik. Yaklaşık 20 metre civarındaki bir kazıdan çıkardık. Tarihi niteliği yoktur diye vitrinimize koyduk" ifadelerini kullandı. "MİLYONLARCA YIL ÖNCESİNE AİT OLDUĞUNU BİLMİYORDUK" Sosyal medyada  dolaşırken fosil paylaşım sayfası gördüğünü anlatan Akbaş, "Sayfayı incelediğimde bende olan fosile benzerleri olduğunu gördüm. Sanırım daha önce Türkiye’de fazla örneği görülmemiş. Milyonlarca yıl öncesine ait bir fosil olduğunu bilmiyorduk, bizde yeni öğrendik" dedi. 10 MİLYON YAŞINDA Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise fosilin aynı zamanda şeytan minaresi olarak bilindiğini belirtti. Üşümezsoy, "Miyosen döneminin Serravallian zamanına ait 10 milyon yaşında bir fosil denilebilir. 10 milyon yıl önceki İstanbul kıyısını işaret eden kireç taşları içinde yaşamış bir canlıymış. Oluştuğu yerdeki paleocoğrafyayı gösterir. Ayrıca, Yeşilköy'den Bağcılar’a doğru gelen Bakırköy kireç taşları dediğimiz sığ denizde yaşayan bir fosildir" dedi. DEPREME KARŞI EN ZAYIF BÖLGEYİ GÖSTERİYOR Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini gösterdiğini öne süren Üşümezsoy, "İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor.İstanbul’un deprem riskli kesimi bu fosillerin oluştuğu eski deniz kıyısıdır. Marmara Denizi kuzey kenarındaki bütün o faylar bu sedimentlerin çökelmesiyle ilişkilidir. Marmara Denizi sürekli çöken tabakalardan ve göllerden oluşmuştur. Bu da onun kenarındaki bir yapıyı oluşturuyor. Yaşayan bir sürü midye ve deniz minaresi ölüyor, zamanla çökeliyor ve kireç taşını oluşturuyor. O kireç taşları içinde olan bir fosildir. Merter’deki kireç taşları Bağcılar'a geçildiğinde kil taşlarına geçiyor. Aynı zamanda Bağcılar çok geniş bir bölgeyi kapladığı için en altta Güngören killeri onun üstünde ise kireç taşları var. Bu kireç taşları killere göre daha sağlam zeminler oluşturuyor." ifadelerini kullandı.
İstanbul Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısında, yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. Uzmanlar, bahsi geçen fosilin depreme karşı en zayıf bölgeyi gösterdiğine dikkat çekti.

İstanbul Bağcılar’daki Basın Ekspres Yolu’nun hemen yakınında bir AVM'nin inşaatında çalışan Uğur Akbaş ve babası İrfan Akbaş, kum yığının arasından deniz minaresi fosili çıkardı. Uğur Akbaş, "Bu fosil kum yığının içindeydi. Alt tarafı betonlaşmıştı, salyangozun en üst tarafını kırıp çıkarabildik. Yaklaşık 20 metre civarındaki bir kazıdan çıkardık. Tarihi niteliği yoktur diye vitrinimize koyduk" ifadelerini kullandı.

"MİLYONLARCA YIL ÖNCESİNE AİT OLDUĞUNU BİLMİYORDUK"

Sosyal medyada  dolaşırken fosil paylaşım sayfası gördüğünü anlatan Akbaş, "Sayfayı incelediğimde bende olan fosile benzerleri olduğunu gördüm. Sanırım daha önce Türkiye’de fazla örneği görülmemiş. Milyonlarca yıl öncesine ait bir fosil olduğunu bilmiyorduk, bizde yeni öğrendik" dedi.

10 MİLYON YAŞINDA

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise fosilin aynı zamanda şeytan minaresi olarak bilindiğini belirtti. Üşümezsoy, "Miyosen döneminin Serravallian zamanına ait 10 milyon yaşında bir fosil denilebilir. 10 milyon yıl önceki İstanbul kıyısını işaret eden kireç taşları içinde yaşamış bir canlıymış. Oluştuğu yerdeki paleocoğrafyayı gösterir. Ayrıca, Yeşilköy'den Bağcılar’a doğru gelen Bakırköy kireç taşları dediğimiz sığ denizde yaşayan bir fosildir" dedi.

DEPREME KARŞI EN ZAYIF BÖLGEYİ GÖSTERİYOR

Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini gösterdiğini öne süren Üşümezsoy, "İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor.İstanbul’un deprem riskli kesimi bu fosillerin oluştuğu eski deniz kıyısıdır. Marmara Denizi kuzey kenarındaki bütün o faylar bu sedimentlerin çökelmesiyle ilişkilidir. Marmara Denizi sürekli çöken tabakalardan ve göllerden oluşmuştur. Bu da onun kenarındaki bir yapıyı oluşturuyor. Yaşayan bir sürü midye ve deniz minaresi ölüyor, zamanla çökeliyor ve kireç taşını oluşturuyor. O kireç taşları içinde olan bir fosildir. Merter’deki kireç taşları Bağcılar'a geçildiğinde kil taşlarına geçiyor. Aynı zamanda Bağcılar çok geniş bir bölgeyi kapladığı için en altta Güngören killeri onun üstünde ise kireç taşları var. Bu kireç taşları killere göre daha sağlam zeminler oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.