Av. Ayşegül Şentürk
Köşe Yazarı
Av. Ayşegül Şentürk
 

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE SIFIR TOLERANS

1 Temmuz 2021 tarihinde uygulanmaya başlanan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı“ ile politika önceliklerinin belirlenebilmesi için yıllık olarak faaliyet planlarının yapılması kapsamında kadına yönelik şiddeti önleme ve mücadelede etkili politikalar oluşturmayı amaçlanmıştır. Başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın koordinasyonunda olmak üzere İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklar, kamu kurumları, STK’lar, üniversiteler ile yapılan işbirliği ile, 2025 yılına ait Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı oluşturulmuştur. Plân: ADALETE ERİŞİM VE MEVZUAT, POLİTİKA VE KOORDİNASYON, KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ HİZMETLER, TOPLUMSAL FARKINDALIK ve VERİ VE İSTATİSTİK olmak üzere beş ana maddeden oluşmaktadır. 49 sayfalık faaliyet planına göre ilgili bakanlıklardan “Adalet Bakanlığı” ile yapılan iş birliği kapsamında yapılacak faaliyetler ise; kadına karşı şiddet eylemi kapsamında olduğu değerlendirilen suç türleri ve üretilecek istatistiklerin kriterlerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılması, verilerle birlikte UYAP’tan oluşturulan istatistiklerin analizlerinin yapılması, farklı ülkelerin kadına yönelik şiddet eylemlerinin ceza ve infaz uygulamaları kapsamında mevzuat taraması yapılması, mukayeseli hukuk mevzuatının değerlendirilmesi ile birlikte ilgili kurum veya kuruluşlarla toplantılar organize edilmesi, hâkim ve savcı adayları ile hâkim ve savcı yardımcılarına yönelik “6284 sayılı Kanun Uygulaması”, “Aile Hukukundan Kaynaklanan Davalar” ve “Mağdur Hakları” konularında sürekli eğitim çalışmalarının gerçekleştirilmesi, şiddet mağduru kadınların beyanlarının “Adli Görüşme Odaları” nda özel olarak alınması, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sorumluluğunda kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin mevzuat hazırlama ve hukuk fakültelerinde kadına yönelik şiddetle mücadele konusunun müfredata eklenmesi gibi hususlar faaliyet planı çerçevesinde “ŞİDDET MAĞDURLARININ ADALETE ERİŞİMİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI, ŞİDDETLE TOPYEKÜN MÜCADELE EDİLMESİ ve ŞİDDETE SIFIR TOLERANS” politikalarıyla hayata geçirilecektir. Av.Ayşegül ŞENTÜRK 
Ekleme Tarihi: 07 Ocak 2025 - Salı
Av. Ayşegül Şentürk

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE SIFIR TOLERANS

1 Temmuz 2021 tarihinde uygulanmaya başlanan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı“ ile politika önceliklerinin belirlenebilmesi için yıllık olarak faaliyet planlarının yapılması kapsamında kadına yönelik şiddeti önleme ve mücadelede etkili politikalar oluşturmayı amaçlanmıştır. Başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın koordinasyonunda olmak üzere İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklar, kamu kurumları, STK’lar, üniversiteler ile yapılan işbirliği ile, 2025 yılına ait Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı oluşturulmuştur. Plân: ADALETE ERİŞİM VE MEVZUAT, POLİTİKA VE KOORDİNASYON, KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ HİZMETLER, TOPLUMSAL FARKINDALIK ve VERİ VE İSTATİSTİK olmak üzere beş ana maddeden oluşmaktadır. 49 sayfalık faaliyet planına göre ilgili bakanlıklardan “Adalet Bakanlığı” ile yapılan iş birliği kapsamında yapılacak faaliyetler ise; kadına karşı şiddet eylemi kapsamında olduğu değerlendirilen suç türleri ve üretilecek istatistiklerin kriterlerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılması, verilerle birlikte UYAP’tan oluşturulan istatistiklerin analizlerinin yapılması, farklı ülkelerin kadına yönelik şiddet eylemlerinin ceza ve infaz uygulamaları kapsamında mevzuat taraması yapılması, mukayeseli hukuk mevzuatının değerlendirilmesi ile birlikte ilgili kurum veya kuruluşlarla toplantılar organize edilmesi, hâkim ve savcı adayları ile hâkim ve savcı yardımcılarına yönelik “6284 sayılı Kanun Uygulaması”, “Aile Hukukundan Kaynaklanan Davalar” ve “Mağdur Hakları” konularında sürekli eğitim çalışmalarının gerçekleştirilmesi, şiddet mağduru kadınların beyanlarının “Adli Görüşme Odaları” nda özel olarak alınması, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sorumluluğunda kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin mevzuat hazırlama ve hukuk fakültelerinde kadına yönelik şiddetle mücadele konusunun müfredata eklenmesi gibi hususlar faaliyet planı çerçevesinde “ŞİDDET MAĞDURLARININ ADALETE ERİŞİMİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI, ŞİDDETLE TOPYEKÜN MÜCADELE EDİLMESİ ve ŞİDDETE SIFIR TOLERANS” politikalarıyla hayata geçirilecektir.

Av.Ayşegül ŞENTÜRK 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.