29 Ekim 1923 tarihinde, Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğindeki Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti “Kadın Hakları” konusunda büyük gelişme sağlamış; kadınların toplumun her alanında olması gerektiğini savunmuş ve örnek devrimlerle bunu tüm dünyaya göstermiştir. Cumhuriyet’in ilanından sonra, Türk kadını ilk kez 1930 yılında 1580 sayılı yasa ile belediye seçimlerinde ; 6 Ekim 1933 yılında 2349 sayılı yasa ile de köy ihtiyar heyetlerine ve muhtarlığa seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Bunun en somut örneği hiç kuşkusuz “GÜL ESİN”dir. Gül ESİN, 2349 sayılı kanunun çıkarılmasından sonra yapılan seçimlerde yedi erkek muhtar adayına karşı tek başına mücadele etmiş ve Türkiye’nin ilk kadın muhtarı seçilerek adını tarihe yazdırmıştır.
(Gül Esin Hanım , Çine 1933) (Ant Yerel Gazetesi, 1933)
İlk kadın muhtarımız Gül ESİN, yardımsever kişiliği, alçakgönüllülüğü, birleştirici, çözüm odaklı yapısı sayesinde simge bir isim olmanın ötesine giderek köylüler ile birlik beraberlik içerisinde çalışmalarda bulunmuş ve köylülerin sorunlarıyla birebir ilgilenmiştir. O dönem sayılı okur yazarlardan olan Gül Hanım, eğitim,ulaşım,sağlık gibi alanlarda hem köyünün hem de ilçesinin kalkınmasında önemli rol oynamıştır. Mustafa Kemal ATATÜRK, İlk köy muhtarımızın bu çalışkanlığı ve özverisine kayıtsız kalmamış ;kendisine aralıksız her bayram tebrik kartı ve telgraflar göndermiştir. Ulu önder , onca savaşın onca mücadelenin onca devrimlerin yoğunluğu ve yorgunluğu arasında Cumhuriyet’in kadınını unutmamış; bir devlet adamının, bir Reis-i Cumhur’un , ataerkil bir düzenin baskın olduğu döneme karşın bir Cumhuriyet kadınına nasıl değer verilerek el üstünde tutulması gerektiğini ve kadınların her alanda olduğu gibi siyasal alanda da çok başarılı olabileceğini herkese göstermiştir.
Dünya’da, özellikle çoğu Avrupa ülkesinde ”Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı” yokken Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Türkiyesi’nde kadın her zaman VAR olmuş ve VAR olmaya da devam edecektir. Laik Cumhuriyete ve değerlerine sahip çıkmak çocukları ve kadınları korumakla başlar.
Bu vesileyle, ŞANLI CUMHURİYETİMİZİN 101.YILI KUTLU OLSUN.
Av.Ayşegül ŞENTÜRK