Tanju Özcan ve Özgür Özel'den Bilirkişi İddiası: Dosyadan El Çektirildiler
Tanju Özcan ve Özgür Özel'den Bilirkişi İddiası: Dosyadan El Çektirildiler
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kartalkaya yangını soruşturmasında, beğenilmeyen ön inceleme raporunu hazırlayan yedi bilirkişinin dosyadan el çektirildiğini iddia etti.
Bolu'da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangını sonrası ihmaller zinciri gündeme gelirken, 'Sorumlu kim?' tartışmaları başladı. Gözler bir yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bir yandan da Bolu Belediyesi'ne çevrilmiş durumdayken, itfaiye raporu tamamlandı.
İTFAİYE RAPORU: YANGININ ÇIKIŞ NOKTASI RESTORAN
Raporda yangının 4'üncü kattaki mutfak/restoran bölümünden başladığı belirtilirken, yangının ihbar ve ekiplerin çıkış saati 03.30, varış ve müdahale saati ise 04.24 olarak kayıtlara geçti.
14 KİŞİ GÖZALTINDA
Olayla ilgili işletme sahibi, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Tanju Özcan’ın kuzeni olan Sedat Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun'un da aralarında bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı.
TANJU ÖZCAN VE ÖZGÜR ÖZEL'DEN 'BİLİRKİŞİ' İDDİASI
Faciayla aynı gün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili dört başmüfettişin ve altı cumhuriyet savcısı ile bilirkişi heyetinin görevlendirildiğini bildirmişti. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve CHP Lideri Özgür Özel'den ise tartışma yaratan ‘bilirkişi’ iddiası geldi.
"DOSYADAN EL ÇEKTİRİLDİLER"
Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Özgür Özel, “ Bolu Belediyemizin adının geçmediği, yangının otelin 4’üncü katında çıktığının tespit edildiği, sorumlu ve kusurluların tek tek sayıldığı bu ön raporu hazırlayan, isimleri belli 7 kişilik heyete ve kamu görevlilerine baskı yapıldığı, raporun teslim alınmadığı, hatta bilirkişi heyetine görevden el çektirileceği duyumlarını alıyorum.” paylaşımında bulundu.
Yaşananların bir hukuk cinayeti olduğunu savunan Özel, “ Başta ilgili 2 bakan olmak üzere iktidarı bu tarihi hata, vebal ve suç konusunda uyarıyorum.” diyerek şu ifadeleri kullandı;
“Grand Kartal Otel'de 78 yurttaşımızın can verdiği yangın faciasında, bilirkişi heyeti ön raporunu hazırlandı.
İçişleri Bakanı yangın faciasının yaşandığı gün, "Kimler sorumluysa adaletten kaçamayacak" demişti. Adalet Bakanı dün, "Kimin kusuru varsa hesap vermeli" demişti.
Rapora göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi, Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Otel işletmesi, yangın sistemleri ve tadilatlarından sorumlu mimar ve mühendisler, bakım, onarım ve denetiminde görevli yapı denetim ve işletme yetkilileri SORUMLU;
“BELEDİYEMİZİN ADI GEÇMİYOR”
Otel sahibi, yapı müteahhit firmaları, Otelin projelendirme, uygulama ve denetiminde görevli kişiler, elektrik ve mekanik tesisatın tesis edilmesiyle, tesisatın bakım, onarım ve işletmesinden sorumlu kişi ve firmalar, yapı ruhsatı vermeye yetkili merciler, yapıyı sigorta eden şirket, iş sağlığı güvenliği uzmanı ile işveren KUSURLU bulunmuştur.
Bolu Belediyemizin adının geçmediği, yangının otelin 4’üncü katında çıktığının tespit edildiği, sorumlu ve kusurluların tek tek sayıldığı bu ön raporu hazırlayan, isimleri belli 7 kişilik heyete ve kamu görevlilerine baskı yapıldığı, raporun teslim alınmadığı, hatta bilirkişi heyetine görevden el çektirileceği duyumlarını alıyorum.
Tamamı elimizde olan raporun, ilgili 3 sayfasını kamuoyu ile paylaşıyorum. Başta ilgili 2 bakan olmak üzere iktidarı bu tarihi hata, vebal ve suç konusunda uyarıyorum.”
TANJU ÖZCAN: YAPILAN SORUŞTURMA TAMAMEN HUKUKSUZ
Aynı şekilde sosyal medya üzerinden paylaşım yapan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'da "Bu bir hukuk cinayetidir. Türkiye’deki tüm vicdan sahibi hukukçuların bilgisine arz ediyorum." diyerek yapılan soruşturma ve gözaltı kararının tamamen hukuksuz ve keyfi olduğunu savundu.
Özcan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"YAŞANAN GELİŞMELERİ TÜRKİYE’DEKİ VİCDAN SAHİBİ TÜM HUKUKÇULARIN BİLGİSİNE ARZ EDİYORUM!!!
Kartalkaya’da gerçekleşen facia sebebiyle 2 gün önce memur belediye başkan yardımcımız ve memur itfaiye müdürümüz suçlama belirtilmeksizin gözaltına alınmıştır. Memurların gözaltına alınması veya haklarında adli soruşturma yürütülebilmesi için “ Soruşturma izni kararı” verilmesi yasa gereği zorunludur. Ortada 4483 Sayılı Yasaya göre verilmiş bir soruşturma izni yoktur.
Hal böyleyken yapılan soruşturma ve gözaltı kararı tamamen hukuksuz ve keyfidir. Avukatlara gizlilik kararı var denmesine rağmen mahkemece verilmesi gereken gizlilik kararı tebliğ edilmemiştir. Yani soruşturma ile ilgili gizlilik kararı olup olmadığı bile belli değildir. Dün akşam itibarıyla beğenmedikleri ön inceleme raporunu tanzim ettikleri için yedi bilirkişiden talep alınarak dosyadan el çektirilmeleri sağlanmıştır.
Avukatlara şüpheliler ile ilgili görüş izni konusunda keyfi zorluklar çıkartılmaktadır. Bu bir hukuk cinayetidir. Türkiye’deki tüm vicdan sahibi hukukçuların bilgisine arz ediyorum."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.