Siber Kriz Çin'i Etkisi Altına Alamadı

Bilim-Teknoloji (Web Sitesi) - Web Sitesi | 22.07.2024 - 13:44, Güncelleme: 22.07.2024 - 13:44 704+ kez okundu.
 

Siber Kriz Çin'i Etkisi Altına Alamadı

Küresel çapta 8,5 milyon bilgisayarın kilitlenmesine ve havalimanlarından bankalara birçok sektörde aksaklıklara neden olan CrowdStrike krizi, dünyanın iki numaralı ülkesi Çin'i neredeyse hiç etkilemedi. Çin'den gelecek siber risklere karşı tasarlanan CrowdStrike, Çin'de sadece bazı yabancı firmalar tarafından kullanılıyor.
19 Temmuz Cuma günü tarihin en büyük siber krizlerinden birisi neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alırken, ekonomi ve nüfus büyüklüğünde dünyanın iki numaralı ülkesi olan Çin, yaşanan krizden etkilenmedi. ABD merkezli siber güvenlik firması CrowdStrike'in gönderdiği hatalı güncelleme sonucunda dünya genelinde Windows işletim sistemi kullanan 8,5 milyon cihaz mavi ekran verirken, Windows'u yaygın olarak kullanan Çin'de kamusal yaşamda krizin etkilerinin neredeyse hiç görülmemesi dikkat çekti. ÇİNLİ ŞİRKETLER YERLİ YAZILIM KULLANIYOR ABD merkezli yayın organı CNBC'de bugün yayımlanan haberde, bilişim krizinden Çin'de sadece bazı yabancı şirketlerin etkilendiğini, kamusal yaşamda krizin izlerine rastlanmadığı aktarıldı. Teknoloji alanında danışmanlık hizmeti veren ABD merkezli 'Gartner' firmasının kıdemli araştırma direktörü Gao Feng, Çinli şirketlerin CrowdStrike kullanmadığını, bu nedenle de kamusal alanda krizden etkilenilmediğini belirtti. Microsoft ürünleri Çin'de yaygın olarak kullanılırken CrowdStrike'ın kullanılmamasının nedenine değinilen haberde, "ABD ve Çin hükümetleri son yıllarda ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle şirketleri yerli yazılım kullanmaya zorluyor ve verilerin ülke içinde depolanmasını istiyor" denildi. Haberde, Çin'de yerel UOS işletim sisteminin kamu sektöründe giderek Windows'un yerini aldığı ancak kişisel bilgisayar pazarında Windows'un hakimiyetini koruduğu aktarıldı. 'CROWDSTRIKE' YAZILIMLARI ÇİN'DEN GELECEK OLASI TEHDİTLER İÇİN TASARLANMIŞ Çinli yazılım firması AppInChina'nın CEO'su Rich Bishop, CrowdStrike'ın siber güvenlik yazılımlarının genellikle Çin'den gelebilecek olası tehditlere karşı tasarlandığını, Çinli şirketlerin de bu alanda genelde 'Tencent' ürünlerini kullandığını belirtti. Küresel çapta yaşanan kriz, Türkiye'de dahil olmak üzere birçok ülkede uçuşların aksamasına, ameliyatların ertelenmesine, bankacılık işlemlerinin durmasına neden oldu. Bir şirketin basit bir yazılım hatasının tüm dünyayı kilitleyecek ölçüde kriz yaratması, teknoloji sektöründeki tekelleşmenin getirdiği riskler konusunda akıllarda soru işareti oluşturdu. CrowdStrike'ın ABD'nin en büyük 500 şirketinden 300'üne hizmet verdiğine işaret eden uzmanlar, küresel bulut hizmetleri pazarının üçte ikisine de Microsoft, Amazon ve Google'ın hakim olduğunu belirtiyor.
Küresel çapta 8,5 milyon bilgisayarın kilitlenmesine ve havalimanlarından bankalara birçok sektörde aksaklıklara neden olan CrowdStrike krizi, dünyanın iki numaralı ülkesi Çin'i neredeyse hiç etkilemedi. Çin'den gelecek siber risklere karşı tasarlanan CrowdStrike, Çin'de sadece bazı yabancı firmalar tarafından kullanılıyor.

19 Temmuz Cuma günü tarihin en büyük siber krizlerinden birisi neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alırken, ekonomi ve nüfus büyüklüğünde dünyanın iki numaralı ülkesi olan Çin, yaşanan krizden etkilenmedi. ABD merkezli siber güvenlik firması CrowdStrike'in gönderdiği hatalı güncelleme sonucunda dünya genelinde Windows işletim sistemi kullanan 8,5 milyon cihaz mavi ekran verirken, Windows'u yaygın olarak kullanan Çin'de kamusal yaşamda krizin etkilerinin neredeyse hiç görülmemesi dikkat çekti.

ÇİNLİ ŞİRKETLER YERLİ YAZILIM KULLANIYOR

ABD merkezli yayın organı CNBC'de bugün yayımlanan haberde, bilişim krizinden Çin'de sadece bazı yabancı şirketlerin etkilendiğini, kamusal yaşamda krizin izlerine rastlanmadığı aktarıldı. Teknoloji alanında danışmanlık hizmeti veren ABD merkezli 'Gartner' firmasının kıdemli araştırma direktörü Gao Feng, Çinli şirketlerin CrowdStrike kullanmadığını, bu nedenle de kamusal alanda krizden etkilenilmediğini belirtti.

Microsoft ürünleri Çin'de yaygın olarak kullanılırken CrowdStrike'ın kullanılmamasının nedenine değinilen haberde, " ABD ve Çin hükümetleri son yıllarda ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle şirketleri yerli yazılım kullanmaya zorluyor ve verilerin ülke içinde depolanmasını istiyor" denildi. Haberde, Çin'de yerel UOS işletim sisteminin kamu sektöründe giderek Windows'un yerini aldığı ancak kişisel bilgisayar pazarında Windows'un hakimiyetini koruduğu aktarıldı.

'CROWDSTRIKE' YAZILIMLARI ÇİN'DEN GELECEK OLASI TEHDİTLER İÇİN TASARLANMIŞ

Çinli yazılım firması AppInChina'nın CEO'su Rich Bishop, CrowdStrike'ın siber güvenlik yazılımlarının genellikle Çin'den gelebilecek olası tehditlere karşı tasarlandığını, Çinli şirketlerin de bu alanda genelde 'Tencent' ürünlerini kullandığını belirtti.

Küresel çapta yaşanan kriz, Türkiye'de dahil olmak üzere birçok ülkede uçuşların aksamasına, ameliyatların ertelenmesine, bankacılık işlemlerinin durmasına neden oldu. Bir şirketin basit bir yazılım hatasının tüm dünyayı kilitleyecek ölçüde kriz yaratması, teknoloji sektöründeki tekelleşmenin getirdiği riskler konusunda akıllarda soru işareti oluşturdu. CrowdStrike'ın ABD'nin en büyük 500 şirketinden 300'üne hizmet verdiğine işaret eden uzmanlar, küresel bulut hizmetleri pazarının üçte ikisine de Microsoft, Amazon ve Google'ın hakim olduğunu belirtiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.