Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?

Dünya 14.08.2024 - 15:38, Güncelleme: 14.08.2024 - 15:38 624+ kez okundu.
 

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?

Son dönemde Afrika'da salgın haline gelen Maymun Çiçeği Hastalığı, Orthopokvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü (monkeypox) neden oluyor. Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan diğer bölgelerde de görülmeye başlayan bu virüs, hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, sorularının cevabı haberimizde...
Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Direktörü Jean Kaseya, "Maymun çiçeği hastalığının Kıta Güvenliği Halk Sağlığı Acil Durumu olarak ilan etmişti ve Afrika'daki hükümetleri maymun çiçeği hastalığının yayılmasını önlemek için Africa CDC ile çağırmaya çağırıp salgına karşı aşı getirme taahüdünde bulunmuştu. 2 ile 4 hafta arası süren semptomları olan kendi kendini sınırlayan bir hastalık olarak bilinse de kötü sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Son dönemde Afrika'da salgın haline gelen Maymun Çiçeği Virüsü çok sayıda Afrikalı insanın ölümüne sebebiyet verdi.  Maymun çiçeği hastalığının klinik görünümü, çocukluğumuzda hatırlayacağımız çiçek hastalığına benzer belirtilerle karşımıza çıkıyor. Maymun çiçeği hastalığı, bizim bildiğimiz çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır ve daha az ciddi hastalığı beraberinde getirir. NASIL BULAŞIR? Hayvandan insana bulaşma, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya mukozal lezyonları ile direkt temastan bulaşabilir. Yeteri kadar pişirilmemiş et, enfekte hayvanların diğer hayvansal gıdalarını yemek de bulaşmaya etkili olabilir. İnsandan insana bulaşma, solunum salgıları, enfekte bir bireyin cilt lezyonları veya kısa zaman önce bulaşmış nesnelerle yakın temastan kaynaklanabileceği uzmanlar tarafından bildirilenler arasında. Hasta hayvan veya insana temasta bulunmuş olan giysiler, yatak örtüleri, havlular ve çamaşırlara temas edilmesi ile de hastalığın bulaşabilme ihtimali artar. BELİRTİLERİ NELERDİR? Maymun Çiçeği Hastalığı'ndaki ilk belirtiler, döküntü, ateş yükselmesi, boğaz ağrıları, baş ağrıları, ve kas ağrılarıdır. Hastalığın neden olduğu döküntüler kaşınır, genellikle vücudumuzun yüz bölgesinde başlar, avuç içi ve ayak tabanları da dahil olmak üzere vücuda yayılır, lenf düğümlerinde şişme meydana gelir. Bu yüzden ayak bakımımıza özellikle dikkat etmemiz gerekir. Belirtiler, yüzde, ağızda, ağız içinde, ve eli ayak, göğüs, genital bölge veya anüste sivilce veya kabarcıklara benzeyen döküntülerin olması, yükselen ateş, lenf düğümlerinde şişme, halsizlik, kas ve sırt ağrısı, baş ağrısı, solunum yolları problemleri, öksürük, burun tıkanıklığı gerçekleşmesi, üşüme ve titreme belirtiler arasında yer almaktadır. Belirtilerin gerçekleşmesi veya hastalık hakkında şüpheye düşüldüğünde en yakın uzman cilt doktoruna veya e-devlet'te kayıtlı olunan aile sağlık merkezine başvurarak doktordan bu konu hakkında yardım istenmelidir
Son dönemde Afrika'da salgın haline gelen Maymun Çiçeği Hastalığı, Orthopokvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü (monkeypox) neden oluyor. Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan diğer bölgelerde de görülmeye başlayan bu virüs, hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, sorularının cevabı haberimizde...

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Direktörü Jean Kaseya, " Maymun çiçeği hastalığının Kıta Güvenliği Halk Sağlığı Acil Durumu olarak ilan etmişti ve Afrika'daki hükümetleri maymun çiçeği hastalığının yayılmasını önlemek için Africa CDC ile çağırmaya çağırıp salgına karşı aşı getirme taahüdünde bulunmuştu.

2 ile 4 hafta arası süren semptomları olan kendi kendini sınırlayan bir hastalık olarak bilinse de kötü sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Son dönemde Afrika'da salgın haline gelen Maymun Çiçeği Virüsü çok sayıda Afrikalı insanın ölümüne sebebiyet verdi. 

Maymun çiçeği hastalığının klinik görünümü, çocukluğumuzda hatırlayacağımız çiçek hastalığına benzer belirtilerle karşımıza çıkıyor. Maymun çiçeği hastalığı, bizim bildiğimiz çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır ve daha az ciddi hastalığı beraberinde getirir.

NASIL BULAŞIR?

Hayvandan insana bulaşma, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya mukozal lezyonları ile direkt temastan bulaşabilir.

Yeteri kadar pişirilmemiş et, enfekte hayvanların diğer hayvansal gıdalarını yemek de bulaşmaya etkili olabilir. İnsandan insana bulaşma, solunum salgıları, enfekte bir bireyin cilt lezyonları veya kısa zaman önce bulaşmış nesnelerle yakın temastan kaynaklanabileceği uzmanlar tarafından bildirilenler arasında. Hasta hayvan veya insana temasta bulunmuş olan giysiler, yatak örtüleri, havlular ve çamaşırlara temas edilmesi ile de hastalığın bulaşabilme ihtimali artar.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun Çiçeği Hastalığı'ndaki ilk belirtiler, döküntü, ateş yükselmesi, boğaz ağrıları, baş ağrıları, ve kas ağrılarıdır. Hastalığın neden olduğu döküntüler kaşınır, genellikle vücudumuzun yüz bölgesinde başlar, avuç içi ve ayak tabanları da dahil olmak üzere vücuda yayılır, lenf düğümlerinde şişme meydana gelir. Bu yüzden ayak bakımımıza özellikle dikkat etmemiz gerekir. Belirtiler, yüzde, ağızda, ağız içinde, ve eli ayak, göğüs, genital bölge veya anüste sivilce veya kabarcıklara benzeyen döküntülerin olması, yükselen ateş, lenf düğümlerinde şişme, halsizlik, kas ve sırt ağrısı, baş ağrısı, solunum yolları problemleri, öksürük, burun tıkanıklığı gerçekleşmesi, üşüme ve titreme belirtiler arasında yer almaktadır. Belirtilerin gerçekleşmesi veya hastalık hakkında şüpheye düşüldüğünde en yakın uzman cilt doktoruna veya e-devlet'te kayıtlı olunan aile sağlık merkezine başvurarak doktordan bu konu hakkında yardım istenmelidir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.