İSKİ Karşı Çıktı: 'OSB' İstanbul'un Suyuna Zehir Akıtacak!

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 16.07.2024 - 10:45 731+ kez okundu.
 

İSKİ Karşı Çıktı: 'OSB' İstanbul'un Suyuna Zehir Akıtacak!

İstanbul’un en önemli içme suyu havzalarından olan Ömerli Barajı Havzası’na, Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılmasına karar verildi. OSB'nin zehirli atıklarının havzaya akıtılacağını iddia eden İSKİ, karara karşı ve “Telafisi mümkün olmayan zarara yol açar” ifadesini kullandı.
İstanbul’un içme suyunu karşılayan en önemli havzalardan biri olan Ömerli Havzası içine Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması kararı alındı. Çevre Bakanlığı ve AK Parti yönetiminde olan Tuzla Belediyesi'nin şubat ayında aldığı meclis kararı ile yapılacak OSB’de tarım ilacı ve ilaç yan ürünleri gibi maddeler üretilecek. Öte yandan OSB, Ömerli su sistemini ve dolayısı ile İstanbul su sistemini olumsuz yönde etkileyecek kadar tehlikeli atıklar oluşturacak. 'MALİYETİNİ SERMAYE DEĞİL HALK ÖDEYECEK' Ömerli Barajı Anadolu Yakası’nın tamamı olmak üzere İstanbul’un su ihtiyacının yarısından fazlasını belirliyor.Baraj aynı zamanda Melen su sistemi ara depo görevini görüyor. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, karara ilişkin Çevre Mühendisi Selahattin Beyaz “Sermaye yüksek kâr elde ederken, maliyeti halk ödeyecek” dedi. Ömerli Barajının uzak mesafe koruma ve besleme havzası içine yapılması kararı alınan Biyoteknoloji İhtisas OSB içerisinde 180 firma faaliyet gösterecek.  OSB’de, ilaç, aşı, tıbbi ürün, tıbbi cihaz, nanoteknolojik ürün, tarım ilaçları, antikor, pigment, bakteri, hormon gibi birçok tıbbi ilaç ve malzeme üretilecek. OSB projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayı verdi ve OSB için yapılan çevre düzeni plan değişikliği de Tuzla Belediyesinin onayından geçti. İSKİ'DEN 'TELAFİSİ OLMAYAN ZARARLARA YOL AÇACAK' AÇIKLAMASI İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından hazırlanan “Ömerli Baraj Gölü Havzası Koruma Planı” raporunda, söz konusu alandan Ömerli İçme Suyu Barajı Havzası’nda kalan Balçık Deresi’nin geçtiğini vurguladı.  Çevre düzeni planında ‘kritik öneme sahip alan’ ve ‘doğal ve kırsal karakteri korunacak alan’ kapsamında olduğunun altı çizilen İSKİ analizinde “OSB yapılması kararı İSKİ içme suyu yönetmeliği, yürürlükteki çevre ve imar planları kararlarına aykırıdır. İnsan sağlığına ve çevreye zararlı endüstriyel atıksu üretecek faaliyetlere teknik olarak izin verilmemesinin yanında bu tür maddelerin havza içinde depolanması dahi sel, taşkın ve deprem gibi doğal afetlerde ve/veya oluşabilecek kazalarda telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır. Bu İstanbul ilinin içme suyunun yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Ömerli Barajı Havzası için ciddi bir risk oluşturacaktır” açıklamaları yapılırken, İSKİ’nin olumlu görüşü olmayan imar planlarının onaylanmaması ve uygulanmaması gerektiği belirtildi. MİLYARLAR YATIRILDI BİYOSAD’in yaptığı duyuruya göre BİYOSAD öncülüğünde Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı yürütülen Biyoteknoloji Vadisi proje bedeli 4 buçuk milyar TL. Biyoteknoloji Sanayicileri Derneğinin (BİYOSAD) resmi sitesinde, Biyoteknoloji Vadisi’ni hayata geçireceklerini “Özel şirketler, kamu kuruluşları üniversiteler, test sertifikasyon merkezleri, AR-GE merkezleri, start-up’lar gibi akla gelebilecek sektörün tüm paydaşlarının yer alacağı bir biyoteknoloji ekosistemi kurulacaktır” şeklinde açıkladı. 
İstanbul’un en önemli içme suyu havzalarından olan Ömerli Barajı Havzası’na, Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılmasına karar verildi. OSB'nin zehirli atıklarının havzaya akıtılacağını iddia eden İSKİ, karara karşı ve “Telafisi mümkün olmayan zarara yol açar” ifadesini kullandı.

İstanbul’un içme suyunu karşılayan en önemli havzalardan biri olan Ömerli Havzası içine Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması kararı alındı. Çevre Bakanlığı ve AK Parti yönetiminde olan Tuzla Belediyesi'nin şubat ayında aldığı meclis kararı ile yapılacak OSB’de tarım ilacı ve ilaç yan ürünleri gibi maddeler üretilecek. Öte yandan OSB, Ömerli su sistemini ve dolayısı ile İstanbul su sistemini olumsuz yönde etkileyecek kadar tehlikeli atıklar oluşturacak.

'MALİYETİNİ SERMAYE DEĞİL HALK ÖDEYECEK'

Ömerli Barajı Anadolu Yakası’nın tamamı olmak üzere İstanbul’un su ihtiyacının yarısından fazlasını belirliyor. Baraj aynı zamanda Melen su sistemi ara depo görevini görüyor. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, karara ilişkin Çevre Mühendisi Selahattin Beyaz “Sermaye yüksek kâr elde ederken, maliyeti halk ödeyecek” dedi. Ömerli Barajının uzak mesafe koruma ve besleme havzası içine yapılması kararı alınan Biyoteknoloji İhtisas OSB içerisinde 180 firma faaliyet gösterecek. 
OSB’de, ilaç, aşı, tıbbi ürün, tıbbi cihaz, nanoteknolojik ürün, tarım ilaçları, antikor, pigment, bakteri, hormon gibi birçok tıbbi ilaç ve malzeme üretilecek. OSB projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayı verdi ve OSB için yapılan çevre düzeni plan değişikliği de Tuzla Belediyesinin onayından geçti.

İSKİ'DEN 'TELAFİSİ OLMAYAN ZARARLARA YOL AÇACAK' AÇIKLAMASI

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından hazırlanan “Ömerli Baraj Gölü Havzası Koruma Planı” raporunda, söz konusu alandan Ömerli İçme Suyu Barajı Havzası’nda kalan Balçık Deresi’nin geçtiğini vurguladı. 

Çevre düzeni planında ‘kritik öneme sahip alan’ ve ‘doğal ve kırsal karakteri korunacak alan’ kapsamında olduğunun altı çizilen İSKİ analizinde “OSB yapılması kararı İSKİ içme suyu yönetmeliği, yürürlükteki çevre ve imar planları kararlarına aykırıdır. İnsan sağlığına ve çevreye zararlı endüstriyel atıksu üretecek faaliyetlere teknik olarak izin verilmemesinin yanında bu tür maddelerin havza içinde depolanması dahi sel, taşkın ve deprem gibi doğal afetlerde ve/veya oluşabilecek kazalarda telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır. Bu İstanbul ilinin içme suyunun yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Ömerli Barajı Havzası için ciddi bir risk oluşturacaktır” açıklamaları yapılırken, İSKİ’nin olumlu görüşü olmayan imar planlarının onaylanmaması ve uygulanmaması gerektiği belirtildi.

MİLYARLAR YATIRILDI

BİYOSAD’in yaptığı duyuruya göre BİYOSAD öncülüğünde Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı yürütülen Biyoteknoloji Vadisi proje bedeli 4 buçuk milyar TL. Biyoteknoloji Sanayicileri Derneğinin (BİYOSAD) resmi sitesinde, Biyoteknoloji Vadisi’ni hayata geçireceklerini “Özel şirketler, kamu kuruluşları üniversiteler, test sertifikasyon merkezleri, AR-GE merkezleri, start-up’lar gibi akla gelebilecek sektörün tüm paydaşlarının yer alacağı bir biyoteknoloji ekosistemi kurulacaktır” şeklinde açıkladı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.