Myanmar Depremlerinde Bilanço Artıyor: Can Kaybı 3 Bin 145’e Yükseldi

Dünya 05.04.2025 - 15:26, Güncelleme: 05.04.2025 - 15:31 620 kez okundu.
 

Myanmar Depremlerinde Bilanço Artıyor: Can Kaybı 3 Bin 145’e Yükseldi

Myanmar’da 7.7 ve 6.4 büyüklüğündeki depremlerde can kaybı 3 bin145’e, yaralı sayısı 4 bin 589’a yükseldi. Yüzlerce kişi hala kayıp. Birleşmiş Milletler, insani krizin derinleştiği ülkeye acil yardım çağrısı yaptı.
Myanmar’da 28 Mart’ta meydana gelen 7.7 ve 6.4 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından, hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 145’e, yaralıların sayısı ise 4 bin 589’a ulaştı. Ülkenin çeşitli bölgelerinde devam eden arama-kurtarma çalışmalarında, en az 221 kişinin halen kayıp olduğu bildirildi. Myanmar Devlet Televizyonu MRTV’nin aktardığı verilere göre, özellikle ülkenin orta kesiminde bulunan Sagaing bölgesi, depremlerden en ağır şekilde etkilenen yer oldu. Binlerce bina yıkılırken, altyapı da büyük hasar gördü. Yetkililer, afetzedelere ulaşmakta ciddi zorluklar yaşandığını belirtiyor. KOMŞU ÜLKELERDE ETKİLENDİ Depremlerin etkisi Myanmar’la sınırlı kalmadı. Komşu ülkeler Tayland ve Çin’de de sarsıntılar şiddetli şekilde hissedildi. Çin’in Myanmar Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, 5 Çin vatandaşının yaşamını yitirdiği, 13 kişinin ise yaralandığı duyuruldu. Açıklamada ayrıca, büyükelçilik ve başkonsoloslukların yaralılara ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına destek sağlamak üzere seferber olduğu belirtildi. GUTERRES’TEN ULUSLARARASI TOPLUMA DESTEK ÇAĞRISI Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York’taki BM merkezinde yaptığı basın açıklamasında, Myanmar’daki durumun son derece vahim olduğunu ifade etti. Depremlerin, ülkedeki mevcut siyasi ve insani krizleri daha da derinleştirdiğini vurgulayan Guterres, “Myanmar, bugün tam anlamıyla bir yıkım ve çaresizlik içinde. Bu felaket, ülkenin yapısal kırılganlıklarını da gözler önüne serdi.” dedi. Guterres, 20 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher’in Myanmar’a gönderildiğini, ayrıca BM Myanmar Özel Temsilcisi Julie Bishop’ın da kısa süre içinde bölgeye gideceğini duyurdu. “GEÇİCİ ATEŞKESLER UMUT VERİCİ” Guterres, uluslararası topluma acil mali destek çağrısında bulunarak, “Krizle orantılı şekilde finansal kaynak artırılmalı” ifadelerini kullandı. BM Genel Sekreteri, çatışma bölgelerinde geçici ateşkes ilanlarının olumlu bir adım olduğunu belirterek, insani yardımın hızlı, güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Myanmar’da siyasi mahkumların serbest bırakılması, şiddetin sona ermesi ve demokratik sürecin yeniden inşası için bir yol haritasının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Guterres, Bangladeş’te bulunan Rohingya mültecilerinin güvenli ve gönüllü bir şekilde ülkelerine dönebileceği sürdürülebilir çözümlerin de hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. DEPREMİN ETKİSİ GENİŞ ALANDA HİSSEDİLDİ Depremler, sadece Myanmar ile sınırlı kalmadı; Çin’in Yünnan ve Sıçuan eyaletlerinde de hissedildi. Çin’in sınır kenti Ruili’de bazı binalarda hasar meydana geldiği bildirildi ancak can kaybı yaşanmadı. Uzmanlar, bölgede artçı sarsıntıların devam etmesinin beklendiğini belirtiyor.
Myanmar’da 7.7 ve 6.4 büyüklüğündeki depremlerde can kaybı 3 bin145’e, yaralı sayısı 4 bin 589’a yükseldi. Yüzlerce kişi hala kayıp. Birleşmiş Milletler, insani krizin derinleştiği ülkeye acil yardım çağrısı yaptı.

Myanmar’da 28 Mart’ta meydana gelen 7.7 ve 6.4 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından, hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 145’e, yaralıların sayısı ise 4 bin 589’a ulaştı. Ülkenin çeşitli bölgelerinde devam eden arama-kurtarma çalışmalarında, en az 221 kişinin halen kayıp olduğu bildirildi.

Myanmar Devlet Televizyonu MRTV’nin aktardığı verilere göre, özellikle ülkenin orta kesiminde bulunan Sagaing bölgesi, depremlerden en ağır şekilde etkilenen yer oldu. Binlerce bina yıkılırken, altyapı da büyük hasar gördü. Yetkililer, afetzedelere ulaşmakta ciddi zorluklar yaşandığını belirtiyor.

KOMŞU ÜLKELERDE ETKİLENDİ

Depremlerin etkisi Myanmar’la sınırlı kalmadı. Komşu ülkeler Tayland ve Çin’de de sarsıntılar şiddetli şekilde hissedildi. Çin’in Myanmar Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, 5 Çin vatandaşının yaşamını yitirdiği, 13 kişinin ise yaralandığı duyuruldu. Açıklamada ayrıca, büyükelçilik ve başkonsoloslukların yaralılara ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına destek sağlamak üzere seferber olduğu belirtildi.

GUTERRES’TEN ULUSLARARASI TOPLUMA DESTEK ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York’taki BM merkezinde yaptığı basın açıklamasında, Myanmar’daki durumun son derece vahim olduğunu ifade etti. Depremlerin, ülkedeki mevcut siyasi ve insani krizleri daha da derinleştirdiğini vurgulayan Guterres, “Myanmar, bugün tam anlamıyla bir yıkım ve çaresizlik içinde. Bu felaket, ülkenin yapısal kırılganlıklarını da gözler önüne serdi.” dedi.

Guterres, 20 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher’in Myanmar’a gönderildiğini, ayrıca BM Myanmar Özel Temsilcisi Julie Bishop’ın da kısa süre içinde bölgeye gideceğini duyurdu.

“GEÇİCİ ATEŞKESLER UMUT VERİCİ”

Guterres, uluslararası topluma acil mali destek çağrısında bulunarak, “Krizle orantılı şekilde finansal kaynak artırılmalı” ifadelerini kullandı. BM Genel Sekreteri, çatışma bölgelerinde geçici ateşkes ilanlarının olumlu bir adım olduğunu belirterek, insani yardımın hızlı, güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, Myanmar’da siyasi mahkumların serbest bırakılması, şiddetin sona ermesi ve demokratik sürecin yeniden inşası için bir yol haritasının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Guterres, Bangladeş’te bulunan Rohingya mültecilerinin güvenli ve gönüllü bir şekilde ülkelerine dönebileceği sürdürülebilir çözümlerin de hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

DEPREMİN ETKİSİ GENİŞ ALANDA HİSSEDİLDİ

Depremler, sadece Myanmar ile sınırlı kalmadı; Çin’in Yünnan ve Sıçuan eyaletlerinde de hissedildi. Çin’in sınır kenti Ruili’de bazı binalarda hasar meydana geldiği bildirildi ancak can kaybı yaşanmadı. Uzmanlar, bölgede artçı sarsıntıların devam etmesinin beklendiğini belirtiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.