UNCTAD: ABD'nin Yeni Gümrük Tarifeleri Küresel Ticaret Sistemini Tehlikeye Atıyor

Dünya 05.04.2025 - 11:00, Güncelleme: 05.04.2025 - 11:00 351 kez okundu.
 

UNCTAD: ABD'nin Yeni Gümrük Tarifeleri Küresel Ticaret Sistemini Tehlikeye Atıyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), ABD’nin yeni gümrük tarifelerinin küresel ticaret sistemini tehdit ettiğini belirterek, özellikle kırılgan ekonomilerde büyüme ve kalkınma hedeflerinin ciddi risk altına girdiği uyarısında bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın “ekonomik bağımsızlık bildirgesi” olarak lanse ettiği yeni gümrük politikaları, küresel ticarette yeni ve belirsiz bir dönemin habercisi olurken, uluslararası kuruluşlar bu gelişmelerin olası sonuçlarına dair endişelerini artırıyor. UNCTAD tarafından yapılan açıklamada, bu politikaların küresel düzeyde ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği ve mevcut ekonomik kırılganlıkları derinleştirebileceği belirtildi. UNCTAD açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Zayıf büyüme ve yüksek borç seviyeleriyle mücadele eden küresel ekonomide, gümrük tarifelerinin artırılması; yatırım akışlarını, ticareti ve genel güven ortamını olumsuz etkileyebilir. Bu durum, özellikle düşük gelirli ülkelerde kalkınma kazanımlarının kaybedilmesine yol açabilir.” DÜŞÜK GELİRLİ EKONOMİLER İÇİN “MÜKEMMEL FIRTINA UYARISI Açıklamada, ABD'nin ticaret açığının yüzde 90’ının yalnızca 10 ticaret ortağından kaynaklandığına dikkat çekilirken, pek çok düşük gelirli ülkenin kötüleşen dış koşullar, sürdürülemez borç yükleri ve yavaşlayan iç büyüme ile birleşen “mükemmel bir fırtınayla” karşı karşıya kaldığı ifade edildi. UNCTAD, küresel ticaret sisteminde reform ihtiyacını kabul etmekle birlikte, bu sürecin yalnızca diyalog ve çok taraflı müzakerelerle sağlıklı şekilde yürütülebileceğine dikkat çekti. Ticaret politikalarının yeniden şekillendirilmesi sürecinde en az sorumlu olan ülkelerin zarar görmemesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, ticaret ve yatırımlardaki öngörülemezliğin hem özel sektör hem de politika yapıcılar açısından büyüme ve stratejik planlama üzerinde ciddi baskı oluşturabileceği belirtildi. Bu çerçevede, karar alıcılara, hassas ekonomilere yönelik gümrük vergilerinin acilen yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunuldu. “TİCARET, İSTİKRARSIZLIK DEĞİL, KALKINMA KAYNAĞI OLMALI” UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan da konuyla ilgili değerlendirmesinde, ABD'nin attığı adımların ardından diğer büyük ekonomilerin de benzer tarifelere yönelme hazırlığında olduğuna ve bunun savunmasız kesimler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Grynspan, “Ticaret bir istikrarsızlık kaynağı haline gelmemeli; kalkınma ve küresel büyümeyi desteklemelidir. Bugün iş birliğini artırma zamanıdır. Küresel ticaret kuralları, günümüzün zorluklarına yanıt verecek şekilde güncellenmeli; ancak bu süreç, öngörülebilirliği koruyarak ve en kırılgan ekonomileri gözeterek yürütülmelidir” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), ABD’nin yeni gümrük tarifelerinin küresel ticaret sistemini tehdit ettiğini belirterek, özellikle kırılgan ekonomilerde büyüme ve kalkınma hedeflerinin ciddi risk altına girdiği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “ekonomik bağımsızlık bildirgesi” olarak lanse ettiği yeni gümrük politikaları, küresel ticarette yeni ve belirsiz bir dönemin habercisi olurken, uluslararası kuruluşlar bu gelişmelerin olası sonuçlarına dair endişelerini artırıyor. UNCTAD tarafından yapılan açıklamada, bu politikaların küresel düzeyde ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği ve mevcut ekonomik kırılganlıkları derinleştirebileceği belirtildi.

UNCTAD açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Zayıf büyüme ve yüksek borç seviyeleriyle mücadele eden küresel ekonomide, gümrük tarifelerinin artırılması; yatırım akışlarını, ticareti ve genel güven ortamını olumsuz etkileyebilir. Bu durum, özellikle düşük gelirli ülkelerde kalkınma kazanımlarının kaybedilmesine yol açabilir.”

DÜŞÜK GELİRLİ EKONOMİLER İÇİN “MÜKEMMEL FIRTINA UYARISI

Açıklamada, ABD'nin ticaret açığının yüzde 90’ının yalnızca 10 ticaret ortağından kaynaklandığına dikkat çekilirken, pek çok düşük gelirli ülkenin kötüleşen dış koşullar, sürdürülemez borç yükleri ve yavaşlayan iç büyüme ile birleşen “mükemmel bir fırtınayla” karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

UNCTAD, küresel ticaret sisteminde reform ihtiyacını kabul etmekle birlikte, bu sürecin yalnızca diyalog ve çok taraflı müzakerelerle sağlıklı şekilde yürütülebileceğine dikkat çekti. Ticaret politikalarının yeniden şekillendirilmesi sürecinde en az sorumlu olan ülkelerin zarar görmemesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, ticaret ve yatırımlardaki öngörülemezliğin hem özel sektör hem de politika yapıcılar açısından büyüme ve stratejik planlama üzerinde ciddi baskı oluşturabileceği belirtildi. Bu çerçevede, karar alıcılara, hassas ekonomilere yönelik gümrük vergilerinin acilen yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

“TİCARET, İSTİKRARSIZLIK DEĞİL, KALKINMA KAYNAĞI OLMALI”

UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan da konuyla ilgili değerlendirmesinde, ABD'nin attığı adımların ardından diğer büyük ekonomilerin de benzer tarifelere yönelme hazırlığında olduğuna ve bunun savunmasız kesimler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Grynspan, “Ticaret bir istikrarsızlık kaynağı haline gelmemeli; kalkınma ve küresel büyümeyi desteklemelidir. Bugün iş birliğini artırma zamanıdır. Küresel ticaret kuralları, günümüzün zorluklarına yanıt verecek şekilde güncellenmeli; ancak bu süreç, öngörülebilirliği koruyarak ve en kırılgan ekonomileri gözeterek yürütülmelidir” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.