Diyanet AK Parti'yi Referans Aldı: İktidar Uygun Görürse Köpekler Uyutulabilir!

Dünya 15.07.2024 - 12:31, Güncelleme: 15.07.2024 - 14:31 921+ kez okundu.
 

Diyanet AK Parti'yi Referans Aldı: İktidar Uygun Görürse Köpekler Uyutulabilir!

Diyanet İşleri Başkanlığı, Sarıyer Söz Gazetesi'nden Aykut Metehan'ın "sokak köpeklerinin uyutulması caiz midir?" sorusuna yanıt verdi. Yanıtta, “Dinimiz bir canlı olarak hayvanlara karşı da şefkatli ve merhametli olmayı emretmiştir” denildi.
AK Parti’nin sokak hayvanlarına ilişkin tüm köpeklerin toplatılacağı ve 30 gün içinde sahiplendirilmeyenlerin uyutulacağına dair ‘ötanazi’ içeren teklifi bir çok kesimin tepkisini çekti. Çalışmalarında çoğu kez dini referans alan AK Parti’nin bu teklifine Diyanet yorumu da geldi. Yorumda AK Parti'nin açıklaması referans alındı. Diyanet İşleri Başkanlığı “Sokak hayvanlarının, köpeklerin ötenazi (iğne) ile öldürülmesinin günahı nedir? İslam’ın hayvanların toplu bir şekilde katledilmesine karşı bakış açısı nedir?” sorusuna hadislerden örneklerle yanıt verildi. Yanıtta, “Ölümcül bir hastalığa yakalanmış, tedavi ederek iyileşme imkanı da olmayan ve şiddetli acılarla baş başa kalmış bir hayvanın veteriner gözetiminde uyutulmasında bir sakınca yoktur” denildi. Ancak cevabın son kısmında AK Parti'nin söylemi dillendirildi. Diyanet’in cevabı şöyle: ”Yüce Allah, diğer yeryüzü nimetleri gibi hayvanları da insanların hizmetine vermiş ve onlardan çeşitli şekillerde faydalanmayı helal kılmıştır (en-Nahl, 16/5, 6, 80). Bununla birlikte dinimiz bir canlı olarak hayvanlara karşı da şefkatli ve merhametli olmayı emretmiştir (Buhari, Musakat, 10 [2365]; Müslim, Selam, 151 [2242]). İnsanın, hizmetine verilen canlılara karşı merhamet ölçüleri ile muamele etmesi yanında onların sağlık ve temizliklerine de azami özen göstermesi gerekir. Bu sebeple hastalanan hayvanların imkan ölçüsünde tedavi edilmeleri gerekmektedir. Zira bu hem merhametin hem de sağlıkla ilgili tedbirlerin zorunlu bir sonucudur. Ancak ölümcül bir hastalığa yakalanmış, tedavi ederek iyileşme imkanı da olmayan ve şiddetli acılarla baş başa kalmış bir hayvanın veteriner gözetiminde uyutulmasında bir sakınca yoktur. Öte yandan başta çocuklar olmak üzere insanlara ve diğer canlılara zarar veren, toplum sağlığını ve güvenliğini tehdit eden saldırgan başıboş hayvanların uyutulması da aynı hükme tabidir. Ancak bu işlem, bireysel müdahalelerden ziyade yetkili birimler tarafından yapılmalıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Sarıyer Söz Gazetesi'nden Aykut Metehan'ın "sokak köpeklerinin uyutulması caiz midir?" sorusuna yanıt verdi. Yanıtta, “Dinimiz bir canlı olarak hayvanlara karşı da şefkatli ve merhametli olmayı emretmiştir” denildi.

AK Parti’nin sokak hayvanlarına ilişkin tüm köpeklerin toplatılacağı ve 30 gün içinde sahiplendirilmeyenlerin uyutulacağına dair ‘ötanazi’ içeren teklifi bir çok kesimin tepkisini çekti.

Çalışmalarında çoğu kez dini referans alan AK Parti’nin bu teklifine Diyanet yorumu da geldi. Yorumda AK Parti'nin açıklaması referans alındı.

Diyanet İşleri Başkanlığı “Sokak hayvanlarının, köpeklerin ötenazi (iğne) ile öldürülmesinin günahı nedir? İslam’ın hayvanların toplu bir şekilde katledilmesine karşı bakış açısı nedir?” sorusuna hadislerden örneklerle yanıt verildi. Yanıtta, “Ölümcül bir hastalığa yakalanmış, tedavi ederek iyileşme imkanı da olmayan ve şiddetli acılarla baş başa kalmış bir hayvanın veteriner gözetiminde uyutulmasında bir sakınca yoktur” denildi.

Ancak cevabın son kısmında AK Parti'nin söylemi dillendirildi.

Diyanet’in cevabı şöyle:

”Yüce Allah, diğer yeryüzü nimetleri gibi hayvanları da insanların hizmetine vermiş ve onlardan çeşitli şekillerde faydalanmayı helal kılmıştır (en-Nahl, 16/5, 6, 80). Bununla birlikte dinimiz bir canlı olarak hayvanlara karşı da şefkatli ve merhametli olmayı emretmiştir (Buhari, Musakat, 10 [2365]; Müslim, Selam, 151 [2242]). İnsanın, hizmetine verilen canlılara karşı merhamet ölçüleri ile muamele etmesi yanında onların sağlık ve temizliklerine de azami özen göstermesi gerekir. Bu sebeple hastalanan hayvanların imkan ölçüsünde tedavi edilmeleri gerekmektedir. Zira bu hem merhametin hem de sağlıkla ilgili tedbirlerin zorunlu bir sonucudur. Ancak ölümcül bir hastalığa yakalanmış, tedavi ederek iyileşme imkanı da olmayan ve şiddetli acılarla baş başa kalmış bir hayvanın veteriner gözetiminde uyutulmasında bir sakınca yoktur. Öte yandan başta çocuklar olmak üzere insanlara ve diğer canlılara zarar veren, toplum sağlığını ve güvenliğini tehdit eden saldırgan başıboş hayvanların uyutulması da aynı hükme tabidir. Ancak bu işlem, bireysel müdahalelerden ziyade yetkili birimler tarafından yapılmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.