Çiftçiye Yeni Alternatif: Kilosu 2000 Liranın Üzerinde

Ekonomi (Web Sitesi) - Web Sitesi | 18.07.2024 - 21:36, Güncelleme: 18.07.2024 - 21:36 712+ kez okundu.
 

Çiftçiye Yeni Alternatif: Kilosu 2000 Liranın Üzerinde

Çiftçiler hayat pahalılığı nedeniyle elindeki düşük gelir sağlayan mahsülleri bırakıp salep yetiştirmeye yöneldi. Tohumunu bulup eken turnayı gözünden vuruyor. Pazar sıkıntısı yok, kilosu 2 bin liranın üzerinde. Kilosu 98-100 TL aralığında satılan fındığa yeni alternatif olarak nitelendiriliyor.
Ege bölgesinde başlayan salep yetiştiriciliği, Karadeniz'de de popülerlik kazanmaya başladı. Fındık yetiştiriciliğine alternatif olarak görülen salep, son dönemin en gözde tarım ürünü haline geldi. Özellikle Ordu ve Giresun illerinde hızla yayılan bu yeni tarım ürünü hem ekonomik avantajları hem de pazar sorunu olmamasıyla rağbet görmeye başladı. EGE'DEN SONRA KARADENİZ'DE YAYGINLAŞTI Salep yetiştiriciliği, Türkiye'de son yıllarda özellikle Ege'de oldukça yaygınlaştı. Karadeniz'in elverişli iklimi ve toprağı, bu bitkinin en uygun yetişme ortamını sağlıyor. Fındık tarımına göre daha ucuz ve zahmetsiz olan salep, yetiştiricilere önemli kazançlar sağlıyor. TEK DEZAVANTAJI TOHUMUNUN KOLAY BULUNMAMASI Salep yetiştiriciliğinde en büyük avantajlardan biri pazar sorununun olmaması. Salep, özellikle dondurma ve kozmetik sektörlerinde yoğun olarak rağbet görüyor. Toz salebin kilosu 2500 TL ile 4000 TL arasında değişiyor. Salep yetiştiriciliğinin tek dezavantajı tohumunun kolay bulunamaması. SALEP YETİŞTİRME KOŞULLARI Salep kumlu ve killi toprakta daha iyi yetişiyor. Önce Ege bölgesinde denenip olumlu sonuç vermesinin ardından Karadeniz de harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, bitkiler 2-3 arası yumru yapıyor ve dekara 100-125 kg yumru dikildiğinde 300-375 kg arasında verim elde ediliyor.
Çiftçiler hayat pahalılığı nedeniyle elindeki düşük gelir sağlayan mahsülleri bırakıp salep yetiştirmeye yöneldi. Tohumunu bulup eken turnayı gözünden vuruyor. Pazar sıkıntısı yok, kilosu 2 bin liranın üzerinde. Kilosu 98-100 TL aralığında satılan fındığa yeni alternatif olarak nitelendiriliyor.

Ege bölgesinde başlayan salep yetiştiriciliği, Karadeniz'de de popülerlik kazanmaya başladı. Fındık yetiştiriciliğine alternatif olarak görülen salep, son dönemin en gözde tarım ürünü haline geldi. Özellikle Ordu ve Giresun illerinde hızla yayılan bu yeni tarım ürünü hem ekonomik avantajları hem de pazar sorunu olmamasıyla rağbet görmeye başladı.

EGE'DEN SONRA KARADENİZ'DE YAYGINLAŞTI

Salep yetiştiriciliği, Türkiye'de son yıllarda özellikle Ege'de oldukça yaygınlaştı. Karadeniz'in elverişli iklimi ve toprağı, bu bitkinin en uygun yetişme ortamını sağlıyor. Fındık tarımına göre daha ucuz ve zahmetsiz olan salep, yetiştiricilere önemli kazançlar sağlıyor.

TEK DEZAVANTAJI TOHUMUNUN KOLAY BULUNMAMASI

Salep yetiştiriciliğinde en büyük avantajlardan biri pazar sorununun olmaması. Salep, özellikle dondurma ve kozmetik sektörlerinde yoğun olarak rağbet görüyor. Toz salebin kilosu 2500 TL ile 4000 TL arasında değişiyor. Salep yetiştiriciliğinin tek dezavantajı tohumunun kolay bulunamaması.

SALEP YETİŞTİRME KOŞULLARI

Salep kumlu ve killi toprakta daha iyi yetişiyor. Önce Ege bölgesinde denenip olumlu sonuç vermesinin ardından Karadeniz de harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, bitkiler 2-3 arası yumru yapıyor ve dekara 100-125 kg yumru dikildiğinde 300-375 kg arasında verim elde ediliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.