Bugün 13. Cuma: Peki Neden Uğursuz?

Dünya 13.09.2024 - 11:40, Güncelleme: 13.09.2024 - 11:43 278 kez okundu.
 

Bugün 13. Cuma: Peki Neden Uğursuz?

13. Cuma gününün uğursuz olarak kabul edilmesinin kökenleri Batı kültürüne, tarihsel ve dini inanışlara uzanır. Peki, büyülü düşünce nedir, 13. Cuma neden uğursuz kabul edilir?
13 SAYISI NEDEN UĞURSUZ? Birçok kişi 13 sayısının uğursuz olmasının asıl sebebinin İncil’den olduğunu söylüyor. Kesin kökeni bilinmemekle beraber Hristiyan kökenlerine dayanıyor. Örneğin, İncil’de İsa’ya ihanet ettiği ifade edilen Yahuda, Son Akşam Yemeği’ndeki 13. Konuktu. Bugün bile yemek masasında 13 kişinin oturması uğursuzluk sayılır ve bazıları masaya bir oyuncak ayı koyup masadaki kişi sayısını 14’e çıkarır!. Bazı otellerde 13 numaralı oda bulunmazken, birçok yüksek binada 13. Kat ‘Yok’ ve doğrudan 12’den 14’e geçiliyor. Bazı uçaklarda ise 13 numaralı sıranın bulunmasını reddediyor. Britanya’da cuma günü bir zamanlar Cellat Günü olarak bilinirdi. Genellikle ölüme mahkum edilen kişiler bu günde asılırdı. Charles Panati, ‘’Her Gün Şeylerin Olağanüstü Kökenleri’’ isimli kitabında lanetli olma kavramını, yaramazlık tanrısı Loki’nin Valhalla’da bir ziyafete davetsiz gitmesi ile katılan tanrıların sayısının 13’e ulaşılmasıyla İskandinav mitolojisine kadar götürür. Panati, batıl inancın İskandinavya'dan Avrupa'nın güneyine yayıldığını ve Hristiyanlık döneminin ilk zamanlarında Akdeniz boyunca iyice yerleştiğini belirtiyor. Sayıların rahatsız edici gücünün, Son Akşam Yemeği hikayesiyle pekiştirildiği yer burasıydı; bu akşam yemeğine Maundy Perşembe günü İsa Mesih ve havarileri katılıyordu. Gelen 13. ve en kötü şöhretli misafir olan Judas Iscariot, İsa'ya ihanet eden ve İyi Cuma günü çarmıha gerilmesine yol açan havariydi. KABİL’İN HABİL’İ ÖLDÜRDÜĞÜ GÜN İncil’in geleneğinde, uğursuz cumanın derinine baktığımızda çarmıha gerilmeden bile öncesine dayanır. Cuma günü, Adem ile Havva’nın Bilgi Ağacı’ndan yasak meyveyi yediği gün oldu. Kabil’in kardeşi Habil’in öldüğü gün oldu. Süleyman Tapınağı’nın yıkıldığı gün oldu ve Nuh’un gemisinin Büyük Tufan’a kapıldığı gün oldu. BÜYÜLÜ DÜŞÜNCENİN ÖRNEĞİ Buffalo Üniversitesi'nden emekli antropoloji profesörü ve "Büyü ve Cadılığın Antropolojisini Yeniden Düşünmek: Doğal Olarak İnsan" başlıklı kitabın yazarı Dr. Phil Stevens , geçen yıl USA TODAY ile bu tatil hakkında ve neden "büyülü düşüncenin" bir örneği olduğu açıklamalarında bulundu. Stevens, Cuma 13'ü etrafındaki batıl inancın büyülü düşüncenin bir örneği olduğunu düşünmeyi sevdiğini söyledi. Büyülü düşüncenin, birinin, aksi takdirde ilgisiz olan iki şey arasında nedensel bir ilişki olduğuna inanması olduğunu ifade ediyor. Örneğin, Cuma ve 13, aynı güne denk geldiklerinde farklı bir özellik kazandırıyor.
13. Cuma gününün uğursuz olarak kabul edilmesinin kökenleri Batı kültürüne, tarihsel ve dini inanışlara uzanır. Peki, büyülü düşünce nedir, 13. Cuma neden uğursuz kabul edilir?

13 SAYISI NEDEN UĞURSUZ?

Birçok kişi 13 sayısının uğursuz olmasının asıl sebebinin İncil’den olduğunu söylüyor. Kesin kökeni bilinmemekle beraber Hristiyan kökenlerine dayanıyor. Örneğin, İncil’de İsa’ya ihanet ettiği ifade edilen Yahuda, Son Akşam Yemeği’ndeki 13. Konuktu. Bugün bile yemek masasında 13 kişinin oturması uğursuzluk sayılır ve bazıları masaya bir oyuncak ayı koyup masadaki kişi sayısını 14’e çıkarır!. Bazı otellerde 13 numaralı oda bulunmazken, birçok yüksek binada 13. Kat ‘Yok’ ve doğrudan 12’den 14’e geçiliyor. Bazı uçaklarda ise 13 numaralı sıranın bulunmasını reddediyor. Britanya’da cuma günü bir zamanlar Cellat Günü olarak bilinirdi. Genellikle ölüme mahkum edilen kişiler bu günde asılırdı.

Charles Panati, ‘’Her Gün Şeylerin Olağanüstü Kökenleri’’ isimli kitabında lanetli olma kavramını, yaramazlık tanrısı Loki’nin Valhalla’da bir ziyafete davetsiz gitmesi ile katılan tanrıların sayısının 13’e ulaşılmasıyla İskandinav mitolojisine kadar götürür.

Panati, batıl inancın İskandinavya'dan Avrupa'nın güneyine yayıldığını ve Hristiyanlık döneminin ilk zamanlarında Akdeniz boyunca iyice yerleştiğini belirtiyor. Sayıların rahatsız edici gücünün, Son Akşam Yemeği hikayesiyle pekiştirildiği yer burasıydı; bu akşam yemeğine Maundy Perşembe günü İsa Mesih ve havarileri katılıyordu. Gelen 13. ve en kötü şöhretli misafir olan Judas Iscariot, İsa'ya ihanet eden ve İyi Cuma günü çarmıha gerilmesine yol açan havariydi.

KABİL’İN HABİL’İ ÖLDÜRDÜĞÜ GÜN

İncil’in geleneğinde, uğursuz cumanın derinine baktığımızda çarmıha gerilmeden bile öncesine dayanır. Cuma günü, Adem ile Havva’nın Bilgi Ağacı’ndan yasak meyveyi yediği gün oldu. Kabil’in kardeşi Habil’in öldüğü gün oldu. Süleyman Tapınağı’nın yıkıldığı gün oldu ve Nuh’un gemisinin Büyük Tufan’a kapıldığı gün oldu.

BÜYÜLÜ DÜŞÜNCENİN ÖRNEĞİ

Buffalo Üniversitesi'nden emekli antropoloji profesörü ve "Büyü ve Cadılığın Antropolojisini Yeniden Düşünmek: Doğal Olarak İnsan" başlıklı kitabın yazarı Dr. Phil Stevens , geçen yıl USA TODAY ile bu tatil hakkında ve neden "büyülü düşüncenin" bir örneği olduğu açıklamalarında bulundu.

Stevens, Cuma 13'ü etrafındaki batıl inancın büyülü düşüncenin bir örneği olduğunu düşünmeyi sevdiğini söyledi. Büyülü düşüncenin, birinin, aksi takdirde ilgisiz olan iki şey arasında nedensel bir ilişki olduğuna inanması olduğunu ifade ediyor. Örneğin, Cuma ve 13, aynı güne denk geldiklerinde farklı bir özellik kazandırıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.