4000 Yıllık Sır Açığa Çıktı: Bir Hanedanın Sonu!

Bilim-Teknoloji 15.08.2024 - 12:41, Güncelleme: 15.08.2024 - 12:41 564+ kez okundu.
 

4000 Yıllık Sır Açığa Çıktı: Bir Hanedanın Sonu!

British Museum tarafından satın alınmış antik tabletler deşifre edildi. Ay tutulmalarının yorumlandığı tabletlerin, kralları mutlu edecek haberler vermediği ortaya çıktı.
Bir grup araştırmacı, 100 yıl önce Irak'ta bulunmasının ardından British Museum tarafından satın alınan Babil tabletlerini deşifre etmeyi başardı. Euronews'in haberine göre, Çivi yazısı ile yazılmış 4.000 yıllık tabletlerde ay tutulmalarına dayanarak özellikle krallar için felaket alametlerinin not edildiği ortaya çıktı. Son araştırma, British Museum'un koleksiyonunda yer alan ve kökeni M.Ö. 1200'lere kadar uzanan, günümüzde Irak'ta bulunan antik Sippar kentinden getirilen dört tablet üzerine odaklandı. "BİR HANEDANIN SONU" ANLAMINA GELİYOR Journal of Cuneiform Studies dergisinde yayınlanan yeni deşifre edilmiş metinler, Babillilerin ay tutulmalarını "ölüm ve yıkımın uğursuz işaretleri" olarak gördüklerini ortay koydu. Bir tablette "sabah saatinde ay tutulmasının" "bir hanedanın sonu" anlamına geldiği belirtiliyor. Bir diğerinde ise, "Eğer bir tutulma merkezden bir anda belirsizleşir ve bir anda netleşirse bir kral ölecek, Elam yıkılacak" uyarısı yapılıyor. Tabletteki yazıların, Mezopotamya uygarlığından astrologlar tarafından yazılmış olduğu ve şu anda ay tutulması alametlerinin bilinen en eski kayıtlarını temsil ettiği tahmin ediliyor. Araştırmacılar yakın zamanda Journal of Cuneiform Studie'de yayınlanan bir makalede, "Ay tutulmalarından kaynaklanan kehanetler iyi bir devlet yönetimi ve iyi danışmanlık için büyük önem taşıyordu" ifadelerini kullandı. BABİLLİLER KİMLERDİR? Babilliler, günümüz Irak'ında Dicle ve Fırat nehirleri ile Suriye ve İran'ın bazı bölgeleri arasında yer alan Mezopotamya'da gelişen ve Akadca konuşan eski bir uygarlıktır. Bilime, tarıma, edebiyata ve hukuka yaptıkları önemli katkılarla insanlık tarihinin gidişatında büyük bir iz bıraktılar. Örneğin, 60 tabanlı sayı sistemleri bugün hala zaman ve geometride açıların ölçülmesinde kullanılıyor. Gılgamış destanı da dahil olmak üzere en eski edebi eserlerden bazıları da o dönemde yazılmıştı. M.Ö. 1894 civarında bir şehir devleti olarak kurulan Babil, acımasız yaklaşımı ile bilinen Kral Hammurabi'nin (M.Ö. 1792-1750) yönetimi altında öne çıktı. Hammurabi Kanunlrı da tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir
British Museum tarafından satın alınmış antik tabletler deşifre edildi. Ay tutulmalarının yorumlandığı tabletlerin, kralları mutlu edecek haberler vermediği ortaya çıktı.

Bir grup araştırmacı, 100 yıl önce Irak'ta bulunmasının ardından British Museum tarafından satın alınan Babil tabletlerini deşifre etmeyi başardı.

Euronews'in haberine göre, Çivi yazısı ile yazılmış 4.000 yıllık tabletlerde ay tutulmalarına dayanarak özellikle krallar için felaket alametlerinin not edildiği ortaya çıktı. Son araştırma, British Museum'un koleksiyonunda yer alan ve kökeni M.Ö. 1200'lere kadar uzanan, günümüzde Irak'ta bulunan antik Sippar kentinden getirilen dört tablet üzerine odaklandı.

"BİR HANEDANIN SONU" ANLAMINA GELİYOR

Journal of Cuneiform Studies dergisinde yayınlanan yeni deşifre edilmiş metinler, Babillilerin ay tutulmalarını "ölüm ve yıkımın uğursuz işaretleri" olarak gördüklerini ortay koydu. Bir tablette "sabah saatinde ay tutulmasının" "bir hanedanın sonu" anlamına geldiği belirtiliyor.

Bir diğerinde ise, "Eğer bir tutulma merkezden bir anda belirsizleşir ve bir anda netleşirse bir kral ölecek, Elam yıkılacak" uyarısı yapılıyor.

Tabletteki yazıların, Mezopotamya uygarlığından astrologlar tarafından yazılmış olduğu ve şu anda ay tutulması alametlerinin bilinen en eski kayıtlarını temsil ettiği tahmin ediliyor.

Araştırmacılar yakın zamanda Journal of Cuneiform Studie'de yayınlanan bir makalede, "Ay tutulmalarından kaynaklanan kehanetler iyi bir devlet yönetimi ve iyi danışmanlık için büyük önem taşıyordu" ifadelerini kullandı.

BABİLLİLER KİMLERDİR?

Babilliler, günümüz Irak'ında Dicle ve Fırat nehirleri ile Suriye ve İran'ın bazı bölgeleri arasında yer alan Mezopotamya'da gelişen ve Akadca konuşan eski bir uygarlıktır.

Bilime, tarıma, edebiyata ve hukuka yaptıkları önemli katkılarla insanlık tarihinin gidişatında büyük bir iz bıraktılar. Örneğin, 60 tabanlı sayı sistemleri bugün hala zaman ve geometride açıların ölçülmesinde kullanılıyor. Gılgamış destanı da dahil olmak üzere en eski edebi eserlerden bazıları da o dönemde yazılmıştı.

M.Ö. 1894 civarında bir şehir devleti olarak kurulan Babil, acımasız yaklaşımı ile bilinen Kral Hammurabi'nin (M.Ö. 1792-1750) yönetimi altında öne çıktı. Hammurabi Kanunlrı da tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.