Çiftçiye Yeni Alternatif: Kilosu 2000 Liranın Üzerinde
Ege bölgesinde başlayan salep yetiştiriciliği, Karadeniz'de de popülerlik kazanmaya başladı. Fındık yetiştiriciliğine alternatif olarak görülen salep, son dönemin en gözde tarım ürünü haline geldi. Özellikle Ordu ve Giresun illerinde hızla yayılan bu yeni tarım ürünü hem ekonomik avantajları hem de pazar sorunu olmamasıyla rağbet görmeye başladı.
EGE'DEN SONRA KARADENİZ'DE YAYGINLAŞTI
Salep yetiştiriciliği, Türkiye'de son yıllarda özellikle Ege'de oldukça yaygınlaştı. Karadeniz'in elverişli iklimi ve toprağı, bu bitkinin en uygun yetişme ortamını sağlıyor. Fındık tarımına göre daha ucuz ve zahmetsiz olan salep, yetiştiricilere önemli kazançlar sağlıyor.
TEK DEZAVANTAJI TOHUMUNUN KOLAY BULUNMAMASI
Salep yetiştiriciliğinde en büyük avantajlardan biri pazar sorununun olmaması. Salep, özellikle dondurma ve kozmetik sektörlerinde yoğun olarak rağbet görüyor. Toz salebin kilosu 2500 TL ile 4000 TL arasında değişiyor. Salep yetiştiriciliğinin tek dezavantajı tohumunun kolay bulunamaması.
SALEP YETİŞTİRME KOŞULLARI
Salep kumlu ve killi toprakta daha iyi yetişiyor. Önce Ege bölgesinde denenip olumlu sonuç vermesinin ardından Karadeniz de harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, bitkiler 2-3 arası yumru yapıyor ve dekara 100-125 kg yumru dikildiğinde 300-375 kg arasında verim elde ediliyor.