Av. İbrahim GÜLLÜ
Köşe Yazarı
Av. İbrahim GÜLLÜ
 

Öğrencilere Burs Tuzağı

Öğrencilerimiz burs vaadiyle dolandırıcıların hedefinde.  Dolandırıcılar "burs verme vaadi" ile özellikle WhatsApp üzerinden ulaştıkları öğrencilerden kimlik bilgilerini alıp adlarına dijital finans uygulamaları açmakta. Burs dolandırıcıları bazen de farklı dernek, vakıf ve şirket isimlerini kullanarak açtıkları internet sitelerinde burs vereceklerini duyuruyor. Burs arayan öğrenci, ilan sahipleriyle iletişime geçince de kişisel bilgilerini almaya veya para talep etmeye başlıyorlar.  Öğrencilerimiz okumak için maddi ihtiyaçlarını burs bularak karşılama yolunu doğal olarak seçmekteler. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar da tuzak kurmakta.  Sosyal medya, sahte internet siteleri ve telefondan kısa mesaj yoluyla öğrencileri kandırmaya çalışan bu sahtekârlar öğrencilerden para ya da kişisel banka hesap bilgilerini istiyorlar ve ele geçirdikten sonra anında ortadan kayboluyorlar. Eğer sizden banka bilgileriniz ve ödeme yapılması isteniyorsa dolandırılmak üzere olduğunuz şüphesisi içinde hareket etmelisiniz.  Dolandırıcılar bazı öğrencilerden mağdurlardan elde ettikleri kişisel bilgileri kullanarak hesaplarını boşaltıyorlar, kredi kullanabiliyor, daha da kötüsü yaptıkları kanunsuz işlerde bu öğrencilerin hesaplarını kullanarak haklarında çok sayıda ceza davası açılmasına yol açıyorlar.  İstemeden bir dolandırıcılık şebekesinin üyesi-elamanı haline gelebiliyorsunuz.  Dolandırıcıların tuzağına düşmüş olanlar zaman kaybetmeden savcılığa suç duyurusunda bulunmalı, kişisel ve finansal verileriyle ilgili şifrelerini yenilemelidirler.  Dolandırıcılıklara karşı şu önlemler alınabilir.  -Cazip imkân ve tekliflerle karşılaştığınızda, özellikle de sizden önceden ödeme veya kişisel bilgi talep ediyorlarsa şüpheyle yaklaşın.  -Karşınıza çıkan bursları ve teklifleri iyice araştırın. Burs verecek firma ya da kişilerin resmi iletişim numaralarını arayın ve herhangi bir işlem yapmadan önce böyle bir durumun olup olmadığını doğrulayın.  -Bursun doğruluğunu ve işlemi yapan kişinin yetkili olduğunu anlamadan kesinlikle kişisel ve önemli verilerini vermekten kaçının.  -Ödeme yaparken veya kişisel bilgilerinizi verirken okulların resmi web sitelerine, tanınmış burs platformlarından işlem yapın. Ödeme ve banka sistemlerinizde çok faktörlü doğrulamayı tercih edin. Av. İbrahim GÜLLÜ  TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili 
Ekleme Tarihi: 16 Eylül 2024 - Pazartesi
Av. İbrahim GÜLLÜ

Öğrencilere Burs Tuzağı

Öğrencilerimiz burs vaadiyle dolandırıcıların hedefinde. 
Dolandırıcılar "burs verme vaadi" ile özellikle WhatsApp üzerinden ulaştıkları öğrencilerden kimlik bilgilerini alıp adlarına dijital finans uygulamaları açmakta. Burs dolandırıcıları bazen de farklı dernek, vakıf ve şirket isimlerini kullanarak açtıkları internet sitelerinde burs vereceklerini duyuruyor. Burs arayan öğrenci, ilan sahipleriyle iletişime geçince de kişisel bilgilerini almaya veya para talep etmeye başlıyorlar. 
Öğrencilerimiz okumak için maddi ihtiyaçlarını burs bularak karşılama yolunu doğal olarak seçmekteler. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar da tuzak kurmakta. 
Sosyal medya, sahte internet siteleri ve telefondan kısa mesaj yoluyla öğrencileri kandırmaya çalışan bu sahtekârlar öğrencilerden para ya da kişisel banka hesap bilgilerini istiyorlar ve ele geçirdikten sonra anında ortadan kayboluyorlar.
Eğer sizden banka bilgileriniz ve ödeme yapılması isteniyorsa dolandırılmak üzere olduğunuz şüphesisi içinde hareket etmelisiniz. 
Dolandırıcılar bazı öğrencilerden mağdurlardan elde ettikleri kişisel bilgileri kullanarak hesaplarını boşaltıyorlar, kredi kullanabiliyor, daha da kötüsü yaptıkları kanunsuz işlerde bu öğrencilerin hesaplarını kullanarak haklarında çok sayıda ceza davası açılmasına yol açıyorlar. 
İstemeden bir dolandırıcılık şebekesinin üyesi-elamanı haline gelebiliyorsunuz. 
Dolandırıcıların tuzağına düşmüş olanlar zaman kaybetmeden savcılığa suç duyurusunda bulunmalı, kişisel ve finansal verileriyle ilgili şifrelerini yenilemelidirler. 
Dolandırıcılıklara karşı şu önlemler alınabilir. 
-Cazip imkân ve tekliflerle karşılaştığınızda, özellikle de sizden önceden ödeme veya kişisel bilgi talep ediyorlarsa şüpheyle yaklaşın. 
-Karşınıza çıkan bursları ve teklifleri iyice araştırın. Burs verecek firma ya da kişilerin resmi iletişim numaralarını arayın ve herhangi bir işlem yapmadan önce böyle bir durumun olup olmadığını doğrulayın. 
-Bursun doğruluğunu ve işlemi yapan kişinin yetkili olduğunu anlamadan kesinlikle kişisel ve önemli verilerini vermekten kaçının. 
-Ödeme yaparken veya kişisel bilgilerinizi verirken okulların resmi web sitelerine, tanınmış burs platformlarından işlem yapın. Ödeme ve banka sistemlerinizde çok faktörlü doğrulamayı tercih edin.
Av. İbrahim GÜLLÜ 
TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.