CHP'li Tekin'den Bakan Şimşek'in Açıklamalarına Tepki: Mesele Rant Odaklı Bakış Açısı
CHP'li Tekin'den Bakan Şimşek'in Açıklamalarına Tepki: Mesele Rant Odaklı Bakış Açısı
CHP eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Bakan Şimşek’in kira maliyetlerinin sebebine ilişkin yaptığı açıklamaya yanıt verdi. Tekin, konut krizinin kökeninde rant odaklı politikaların yattığını ifade ederek, "Sorun konut sayısı değil, doğru politikalar üretmekte" dedi.
CHP'li Gürsel Tekin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüksek kira maliyetlerine dair yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Şimşek, kira artışlarındaki temel nedeninin konut arzındaki eksiklik olduğunu ifade etmişti. Öte yandan CHP'li Tekin ise, Türkiye’deki kira ve konut krizinin temelinde, iktidarın inşaat ve ekonomi politikalarının olduğunu belirtti. Tekin, "Sayın Bakan, mesele konut sayısını artırmak değil, rant odaklı bakış açısını değiştirmektir" dedi.
"ESAS MESELENİN YANLIŞ POLİTİKALAR OLDUĞUNU DEFALARCA SÖYLEDİK"
Tekin, fahiş kira zamlarının hayat pahalılığı ile beraber vatandaşı zora soktuğunu ifade ederek, "Kira haritaları hazırladık, kira enflasyonunu detaylarıyla ortaya koyduk. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerde yeterince konut bulunduğunu, esas meselenin yanlış politikalar olduğunu defalarca söyledik. Ancak bu uyarılar dikkate alınmadı." ifadelerini kullandı.
" TOKİ BELLİ BİR KESİME HİZMET EDİYOR"
Tekin, TOKİ’nin yüksek gelir elde etme amacıyla maliyetli yapılar inşa ettiğini ve halka hizmet etmekten uzak olduğunu belirtirken, "TOKİ, halka ucuz ve sağlıklı konut sağlamak amacıyla kurulmuştu. Ancak bugün rezidanslar, AVM’ler ve yüksek maliyetli projelerle belli bir kesime hizmet eden bir yapıya dönüştü. Büyük şehirlerde ihtiyaç duyulan konut sayısı aslında yeterli. Asıl sorun, mevcut konutların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayacak doğru politikaların olmamasıdır" dedi.
" KONUT BARINMA ARACI OLMAKTAN ÇIKARAK YATIRIM ARACINA DÖNÜŞTÜ"
Kira artışlarının en önemli nedenlerinden birisinin iktiarın uyguladığı ekonomi politikaları olduğunu dile getiren Tekin,"Konut, barınma aracı olmaktan çıktı ve yatırım aracına dönüştü. Yatırımcılar, konutları enflasyona karşı bir koruma aracı olarak kullanıyor. Bu da konut mülkiyetinin belli gruplarda yoğunlaşmasına neden oluyor. Vatandaş ise barınma krizine sürükleniyor" açıklamasında bulundu.
"TÜRKİYE VATANDAŞLIĞI YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN BİR ARAÇ HALİNE GETİRİLDİ"
Konut krizine olumsuz yansıyan bir diğer nedenin de yabancılara konut verilerek, vatandaşlık verilmesi vaadi olduğuna dikkat çeken Tekin,"Türkiye vatandaşlığı, yabancı yatırımcıların kolayca elde ettiği bir araç haline getirildi. Sığınmacıların yoğunluğu ise konut talebini artırarak fiyatları daha da yükseltti. Bu politikaların sonucunda, vatandaşımız kendi ülkesinde barınma zorluğu çekiyor" dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.