Gürsel Tekin Uyardı: Ormanlarımıza Sahip Çıkmazsak Geleceğimizi Kaybedeceğiz
Gürsel Tekin Uyardı: Ormanlarımıza Sahip Çıkmazsak Geleceğimizi Kaybedeceğiz
CHP 27. Dönem İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye’nin ormanlarını tehdit eden sorunlara dikkat çekti. Tekin, “Ormanlarımız sadece yangınlarla değil, plansız maden izinleriyle de hızla yok oluyor” diyerek, durumu "kabul edilemez bir çelişki" olarak nitelendirdi.
Son yıllarda artan orman yangınları ülkedeki ormanlık alanların büyük bir kısmını tahrip ederken, maddi/manevi zarar neden oldu. Orman yangınlarının birçok sebebi var ancak Gürsel Tekin orman yangınlarının ardından yangınların yok ettiği ormanlık alanların hektarı ile doğru orantılı artış gösteren maden izinlerine dikkat çekti.
MADENCİLİK VE YANGINLAR ORMANLARI YOK EDİYOR
Tekin, 2012-2022 yılları arasında 236.425 hektar ormanın yangınlarla yok olduğunu, aynı dönemde 109.884 hektar ormanın madencilik faaliyetlerine açıldığını belirtti. Özellikle 2015 yılında yalnızca 3219 hektar ormanın yangınlarla yok olmasına karşın, 8743 hektar alanın maden izinlerine açılmasının dikkat çekici bir örnek olduğunu söyledi.
2021 yılı ise Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınlarının yaşandığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. Bu yıl 139 bin hektar orman kül olurken, aynı dönemde 16 bin hektardan fazla orman alanı maden faaliyeti için tahsis edildi. Tekin, bu durumu "kabul edilemez bir çelişki" olarak nitelendirerek, ormanların yalnızca ekonomik bir kaynak olarak görülmemesi gerektiğini, bu alanların iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir savunma hattı olduğunu söyledi.
PLANSIZ ODUN ÜRETİMİ ORMAN EKOSİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR
Türkiye’de orman köylülerinin ve ormanların karşı karşıya olduğu bir diğer tehlike de odun üretimindeki artış. 2021 yılında 36 milyon metreküpe ulaşan odun üretimi, ormanların yenilenme hızını dört kat aşmış durumda. Tekin, “Bu plansız üretimle ağaçlarımızı kesiyoruz ve gelecekte nefes alacak alan bulamayacağız. Bu gidişata dur demek zorundayız” dedi.
DENETİM EKSİKLİĞİ ORMANLARI RİSKE ATIYOR
Sayıştay raporlarında yer alan verilere göre, maden sahalarında denetim eksiklikleri ve hukuka aykırı faaliyetler gözlemleniyor. Sayıştay raporlarına göre, 687 maden sahasından 497’sinde sınır ihlali, 49’unun ruhsatsız yapılarla tahrip olduğu ve 31 sahada izin dışı kullanımlar olduğu tespit edilmiştir. Tekin, Orman Genel Müdürlüğü'nün bu alanları etkin şekilde denetlemediğine dikkat çekerek, "Denetimsizlik ve hukuksuzluk, ormanlarımızın hızla yok olmasına yol açıyor" dedi.
"DOĞA BİZİMLE PAZARLIK YAPMAZ"
Tekin, ormanları korumanın bir tercih değil zorunluluk olduğunu ifade etti: “Bugün atılacak adımlar çocuklarımızın geleceğini belirleyecek. Ormanlarımızı korumazsak, kuraklık, sel ve doğal afetler daha da artacak. Bu mücadelede toplumun her kesimi üzerine düşeni yapmalı.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.