Lezzet, Lüks ve Tehlike Bir Arada:'Dubai Çikolatası Çılgınlığı'
Lezzet, Lüks ve Tehlike Bir Arada:'Dubai Çikolatası Çılgınlığı'
2024'te TikTok'un en popüler yemek trendlerinden biri haline gelen Dubai çikolatası 'çılgınlığı' devam ediyor. Son zamanlarda, geleneksel bir lezzet olan pestil ile de birleştirilen çikolataya ilişkin Diyetsiysen Begüm Keskinkılıç, Sarıyer Söz Gazetesi Muhabiri Kevser Karaduman'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Keskinkılıç, Dubai çikolatasının tüketiminin şeker hastalığından kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığı da tetiklediğini ifade etti.
Dubai çikolatası dünya çapında büyük yankı uyandırdı. İngilizce içerikler arasında viral haline gelen ' Dubai çikolatası çılgınlığı' kısa sürede Türkiye'yi de etkisi altına aldı. Sosyal medya fenomenleri tarafından tadım videolarıyla başlayan akım, son olarak pek çok işletme tarafından tatlılarla ve hatta geleneksel bir lezzet olan pestil ile birleştirilerek tüketime sunuldu. Peki milyonların bir oturuşta bir kalıbını bitirdiği lezzetin arkasında bizi ne gibi tehlikeler bekliyor? Dubai çikolatası nasıl bu kadar popüler oldu? İşte detaylar...
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINI SARAN ÇILGINLIK
Dubai çikolatası estetik sunumuyla dikkat çeken, içerisinde antep fıstığı kremasıyla beraber kadayıf parçalarının bulunduğu ve genel olarak dikdörtgen bir kalıp halinde pazarlanan bir çikolata olarak karşımıza çıktı. Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) ABD'ye, Singapur'dan Yeni Zelanda'ya ve Güney Kore'den Türkiye'ye kadar dünyanın dört bir yanını bu çikolatanın çılgınlığı sardı. Fiyatı 500-700 TL bandında olan bu lezzet, Türkiye'de son zamanlarda antep fıstığı fiyatlarında da bir hayli etkili oldu.
DUBAİ ÇİKOLATASI NEDEN BU KADAR POPÜLER OLDU?
Dubai çikolatasının popüleritesinde sosyal medyanın gücü yadsınamaz. TikTok fenomeni Maria Vehera’nın #dubaichocolate etiketiyle paylaştığı videolar sayesinde milyonlarca kullanıcı tarafından ilgi çekti. Estetik sunumlar ve 'lüks tüketim algısı', özellikle Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında geniş bir kitlenin ilgisini çekti. Öte yandan antep fıstığı kreması, yoğun çikolata ve kadayıf gibi malzemelerle hazırlanan bu çikolata tatlı severler için cazip bir seçenek olurken, Türkiye'de bazı üreticiler, Dubai çikolatasını geleneksel Türk tatlarıyla (pestil veya İzmir Bombası gibi...) birleştirerek daha da ilgi çekici hale getirdi. Dubai çikolatası, adından da anlaşıldığı üzere lüks ve kaliteli bir ürün olarak, algoritma tarafından bizlere sunuldu.
TATLI BİR ZEVK Mİ, SAĞLIK İÇİN TEHDİT Mİ?
Dubai çikolatasının bu kadar trend hale gelmesi, sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili tartışmalarıda beraberinde getirdi. Diyetisyen Begüm Keskinkılıç, yüksek şeker ve doymuş yağ oranı nedeniyle diyabet ve kalp hastalıklarına yol açabileceği, bilinçsizce tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
YÜKSEK YAĞ VE ŞEKER ORANIYLA PEK ÇOK HASTALIĞI BERABERİNDE GETİRİYOR
Dubai çikolatasının uzun vadede karşımıza pek çok hastalığı çıkartacağını belirten Keskinkılıç, "Çikolatadan bahsettiğimiz için şeker oranı zaten çok yüksek. Şeker hastalıkları, diyabet, farklı metabolik hastalıklara yol açacaktır. Öte yandan şekeri çok yüksek olduğu için aklımıza zaten ilk gelen uzun vadeli hastalıklardan birisi, diş çürükleri ve diş eti sorunları olacaktır. Doymuş yağ günümüzde çok fazla konuşulan bir sıkıntı ve bu çikolatada da yağın fazlası ve doymuşu var. Dolayısıyla ilerleyen zamanlarda kalp hastalıklarını da konuşuyor olabiliriz, bu şekilde trend bir tüketim algısı devam ederse." dedi.
"YÜZDE 70 KAKAO BARINDIRAN BİTTER ÇİKOLATALAR DAHA SAĞLIKLI"
Hem sağlıklı beslenip hem de çikolata tüketmenin tüyolarından da bahseden Keskinkılıç, şu açıklamada bulundu:
"Açıkça söylemek gerekirse, ben de çikolatayı çok severim. Nasıl porisyonlamanız gerektiğini, ara ve ana öğünlere nasıl dizayn etmeniz gerektiğini biliyorsanız, çikolata tüketebilirsiniz ama tercih etmeniz gereken çikolata Dubai çikolatası mı diye sorarsanız, bence değil. Çünkü yüzde 70 kakao barındıran bitter çikolatalı çikolatalar daha sağlıklı ve şeker oranları daha düşük. Sizi de yeterince tatmin ettirebilecek düzeyde oluyorlar. Tabi ki bu konuda her diyetisyenin önerisi değişiklik gösterir bu noktada ama bundan sonra söyleyeceklerime katılacaklarını düşünüyorum. Porsiyonlamanızı öneriyorum. Ben kendi danışanlarımda da bunu uyguluyorum. Eğer bir tatlıyı yemek istiyorsak onu porsiyonuna göre yiyebileceğimiz boyutlara indirgemek gerekiyor. Ekstra olarak tükettikten sonrası ve öncesi için, ana öğün ve ara öğün planlaması yapmamız gerekiyor. Çünkü aldığımız yüksek kaloriyi aralara dağıtarak tolere etmemiz ve günlük kalorimizin çerçevesine getirmemiz gerekiyor. Zaten bir diyet süreci içerisindeyseniz ya da şeker hastalığı gibi bir hastalığınız varsa, mutlaka diyetisyeninize danışmalısınız."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.