Bahçeli'nin Öcalan Çıkışında DEM Parti Detayı: Anlaşma Mı Yapıldı?
Bahçeli'nin Öcalan Çıkışında DEM Parti Detayı: Anlaşma Mı Yapıldı?
Devlet Bahçeli, PKK lideri Abdullah Öcalan için “umut hakkı”ndan yararlanması ve TBMM’de konuşma çağrısında bulunurken, DEM Parti’nin bir ay önce “umut hakkı” kapsamında Öcalan’ın serbest bırakılması için Meclis’e kanun teklifi verdiği ortaya çıktı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “Umut hakkı”ndan yararlanması ve bu konuda yasal düzenleme yapılmasını dile getirmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresi' sözleri ile destek vermişti. DEM Parti’nin bir ay önce Öcalan’ın “umut hakkı” kapsamında koşullu salıverme hakkından yararlanabilmesi için Meclis’e kanun teklifi verdiği ortaya çıktı.
YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ Mİ?
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin mecliste DEM Partililerle el sıkışması ile başlayan ve son olarak grup toplantısında yaptığı “ Öcalan Çağrısı”na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destek vermesi ile “yeni çözüm süreci mi başlıyor?” iddiaları güçlendi.
Bahçeli çağrısında, "Abdullah Öcalan Gelsin TBMM’de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın." İfadelerini kullanmıştı.
KAPALI KAPILAR ARDINDA ANLAŞMA MI YAPILDI?
Bahçeli’nin siyasette deprem etkisi yaratan “Öcalan” çıkışından sonra tepkiler sürerken, DEM Parti’nin bir ay önce Öcalan’ın “umut hakkı” kapsamında koşullu salıverme hakkından yararlanabilmesi için Meclis’e kanun teklifi verdiği ortaya çıktı.
DEM PARTİ’NİN “ÖCALAN” KANUN TEKLİFİ ADALET KOMİSYONU GÜNDEMİNDE
DEM Parti Grup Başkanvekili Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın 24 Eylül’de Meclis Adalet Komisyonu’na sunduğu “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazında 25. yılda koşullu salıverilme şartlarının değerlendirilmesi için bazı kanunlarda değişiklik yapılması” hakkındaki kanun teklifi yeniden gündeme geldi. Beştaş'ın teklifi Adalet Komisyonu'nun gündeminde bekliyor.
DEM Parti’nin hazırladığı kanun teklifi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan hükümlülerin 25. yıldan itibaren koşullu salıverilme hakkına sahip olmasını içeriyor. PKK elebaşı Abdullah Öcalan ise 1999 Şubat ayından beri tutuklu bulunuyor.
TEKLİFTE NE VAR?
Kanun teklifinin genel gerekçesinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infaz koşullarının dolayısıyla AİHM kararlarına aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca Beştaş, teklifte şu noktaların altını çizdi:
2004 yılında idam cezasının kaldırılmasıyla yerine getirilen ağırlaştırılmış müebbet cezasının, yalnızca tek kişilik hücrede tutulma gibi ağır koşullar içerdiği ifade ediliyor.
AİHM’in, Öcalan/Türkiye kararında umut hakkının tanınmamasını insanlık dışı bir uygulama olarak değerlendirdiği vurgulanıyor.
AİHM, Vinter/Birleşik Krallık kararında müebbet cezalarının 25 yılda bir gözden geçirilmesi gerektiğine karar vermişti. Bu kararların Türkiye açısından bağlayıcı olduğu belirtiliyor.
Beştaş, kanun teklifinin genel gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
- “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ömür boyu hapis cezalarını, Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesi'nin 3. maddesi çerçevesinde incelemeye tabi tutmakta ve "indirilemez" nitelikte olan, kişilere hiçbir şekilde salıverilme imkân tanımayan ömür boyu hapis cezasının "insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya ceza yasağı"nı ihlal ettiğini belirtmektedir. AİHM, Öcalan kararından önce 9 Temmuz 2013 tarihli Vinter ve diğerleri/Birleşik Krallık kararında da umut hakkım değerlendirmiş ve müebbet hapis cezasının azami 25 yılda gözden geçirilmesi gerektiğini ve mahpusların serbest bırakılma koşullarının değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.
- AIHM'in verdiği kararların Anayasa'nın 90. maddesine göre Türkiye açısından bağlayıcı olduğu tartışmasızdır. Ancak Türkiye bugüne dek AİHM'in bu tespitlerine göre mevzuatında hiçbir değişiklik yapmamıştır.
- AİHM'e göre bir kişinin indirimsiz müebbet hapse mahkûm edilmesi kural olarak Sözleşmenin 3. Maddesince yasaklanmaz ancak kişinin bir gün serbest kalma şansının ve "başka bir cezaya dönüştürme", "infazı askıya alma", "cezanın infazına son verme" veya "şartla salıvermeden yararlanma" gibi cezayı yeniden gözden geçirme imkanının olup olmadığı önemlidir. Kararda Öcalan'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının koşullu salıverilme hakkı olmaksızın ölünceye kadar infaz edilmesi ile ceza infaz kurumunda yalnız tutulma koşullarının yani tecridin, Sözleşmenin 3. maddesini yani işkence ve kötü muamele yasağını ihlal ettiği belirtilmiştir.
HABER - MERYEM KARTAL
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.