Naci Görür’den Deprem Uyarısı: Kütahya Yanlış Yapıyor!

Gündem 28.09.2024 - 13:04, Güncelleme: 28.09.2024 - 13:04 928+ kez okundu.
 

Naci Görür’den Deprem Uyarısı: Kütahya Yanlış Yapıyor!

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya’nın yapılaşmasında deprem riskinin gözetilmesi gerektiğini vurgulayarak “Bu bölgede diri faylar konsantre olmuş vaziyette ve büyük depremler üretme potansiyeli de var” dedi.
Geçtiğimiz yıl 6 Şubat'ta medyana gelen ve 11 ilimizi yerle bir edip, 55 bine yakın canı yitirmemize yol açan asrın felaketinden yaklaşık 1,5 yıl önce bölgeyi büyük depremler için uyaran Prof. Dr. Naci Görür bu sefer de "zemin sıvılaşması var" diyerek Kütahya’yı uyararak, "Kütahya, bir deprem şehri. Özellikle Türkiye'nin doğu bölgelerinde doğrultu atımlı fayların etkili olduğu bir yapının hakim olduğunu görüyoruz, batıda ise graben ve horst olarak adlandırdığımız normal faylar ön planda. Kütahya, bu iki fay sistemi arasında bir geçiş bölgesi. Bu nedenle, aktif fay hatları​ bu bölgede yoğunlaşmış durumda ve büyük depremler üretme potansiyeline sahip. Tarihte Kütahya ve çevresinde 7'nin üzerinde büyüklüğe sahip depremler yaşanmış. Genellikle 6 ile 7 büyüklüğünde depremler bölgede sık görülüyor. Kütahya yanlışı yapıyor. Kütahya kendi bütün düzlük alanlarında grabenin tavan bloku üzerinde kolayına giden evler yapıyor.” açıklamasında bulundu.  ZEMİN SIVILAŞMASINA DİKKAT ÇEKTİ Kentin sıvılaşmış riskli bir zemininin olduğunu anlatan Görür, "Kütahya'da önce bir mikro bölgeleme çalışması yapılması gerekiyor. Bu bölgenin bütün dinamikleri, arz kabuğunun bütün dinamikleri hem yer altı hem yer üstü deprem dalgalarının bu bölgede tutum ve davranışları, nerede, nasıl davranacakları, en büyük yer hızı, en büyük yer ivmesi, depremin yapılara bindireceği yükler, sıvılaşma yani bütün bunlar tehlike haritaları yapılmak suretiyle önce bir belediye başkanının veya yetkilinin önüne gelecek. O yetkili de kenti o yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetecek." ifadelerini kullandı.
Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya’nın yapılaşmasında deprem riskinin gözetilmesi gerektiğini vurgulayarak “Bu bölgede diri faylar konsantre olmuş vaziyette ve büyük depremler üretme potansiyeli de var” dedi.

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat'ta medyana gelen ve 11 ilimizi yerle bir edip, 55 bine yakın canı yitirmemize yol açan asrın felaketinden yaklaşık 1,5 yıl önce bölgeyi büyük depremler için uyaran Prof. Dr. Naci Görür bu sefer de "zemin sıvılaşması var" diyerek Kütahya’yı uyararak, "Kütahya, bir deprem şehri. Özellikle Türkiye'nin doğu bölgelerinde doğrultu atımlı fayların etkili olduğu bir yapının hakim olduğunu görüyoruz, batıda ise graben ve horst olarak adlandırdığımız normal faylar ön planda. Kütahya, bu iki fay sistemi arasında bir geçiş bölgesi. Bu nedenle, aktif fay hatları​ bu bölgede yoğunlaşmış durumda ve büyük depremler üretme potansiyeline sahip. Tarihte Kütahya ve çevresinde 7'nin üzerinde büyüklüğe sahip depremler yaşanmış. Genellikle 6 ile 7 büyüklüğünde depremler bölgede sık görülüyor. Kütahya yanlışı yapıyor. Kütahya kendi bütün düzlük alanlarında grabenin tavan bloku üzerinde kolayına giden evler yapıyor.” açıklamasında bulundu.

 ZEMİN SIVILAŞMASINA DİKKAT ÇEKTİ

Kentin sıvılaşmış riskli bir zemininin olduğunu anlatan Görür, "Kütahya'da önce bir mikro bölgeleme çalışması yapılması gerekiyor. Bu bölgenin bütün dinamikleri, arz kabuğunun bütün dinamikleri hem yer altı hem yer üstü deprem dalgalarının bu bölgede tutum ve davranışları, nerede, nasıl davranacakları, en büyük yer hızı, en büyük yer ivmesi, depremin yapılara bindireceği yükler, sıvılaşma yani bütün bunlar tehlike haritaları yapılmak suretiyle önce bir belediye başkanının veya yetkilinin önüne gelecek. O yetkili de kenti o yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetecek." ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.