Bloomberg: Türkiye, BRICS'e Katılmak İçin Başvuruda Bulundu

Siyaset 02.09.2024 - 17:05, Güncelleme: 02.09.2024 - 17:26 1503+ kez okundu.
 

Bloomberg: Türkiye, BRICS'e Katılmak İçin Başvuruda Bulundu

Bloomberg’in yapmış olduğu haberlere göre, Türkiye, BRICS grubuna resmen katılmak için başvuru yaptı. Talep Ekim ayında Rusya'da görüşülecek.
Bloomberg konuyla ilişkin yakından kaynaklara temellendirdiği haberine göre, BRICS, ekim ayında Rusya'da düzenlenecek zirvede genişlemeyi görüşecek.Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre Türkiye , küresel etkisini arttırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni bağlar kurmak sebebiyle yükselen piyasa ülkelerinden oluşan bir grup olan BRICS’e katılmayı resmen talep etti. İsimlerini vermek istemeyen kişilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetiminin görüşü, jeopolitik ağırlık merkezinin gelişmiş ekonomilerden uzaklaştığı yönünde.  TÜRKİYE AB VE ASYA ARASINDA KÖPRÜ OLMAYI AMAÇLIYOR Türkiye'nin bu güncel diplomatik adımı, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecindeki ilerlemenin yavaşlaması ve NATO üyesi ülkelerle yaşanan bazı gerilimlerin ardından, özellikle 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini sürdürmesi, NATO içinde bazı anlaşmazlıklara yol açmıştı. Türkiye, BRICS üyeliği ile Rusya ve Çin gibi ülkelerle ekonomik iş birliğini güçlendirmeyi ve AB ile Asya arasında bir ticaret köprüsü olmayı amaçlıyor. BRICS, Batı'nın sahip olduğu kurumlara, özellikle Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşlara alternatif olarak kendini konumlandırıyor. BRICS üyeliği, Türkiye'ye bu kuruluşlar aracılığıyla finansmana erişimini, siyasi ve ticari ilişkilerini genişletme fırsatları sağlayabilir. TÜRKİYE HEM DOĞU HEM BATI İLİŞKİLERİNİ AYNANDA GELİŞTİRMEK İSTİYOR Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin hem Doğu hem de Batı ile olan ilişkilerini aynı anda geliştirmesinin gerekli olduğunu ifade ederek, ülkenin BRICS'e katılmasının, küresel ekonomik sistemde farklı yaklaşımlar, kimlikler ve politikalar geliştirmesine katkıda bulunacağını belirtmişti. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde reform yapılması çağrısını tekrarlayarak, Türkiye'nin NATO'nun rakibi olarak görülen Şanghay İşbirliği Örgütü'ne de katılma talebini de vurgulamıştı. BRICS NEDİR? Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya(Brazil), Rusya(Russia), Hindistan(India) ve Çin(China) 2006'da "BRIC" grubunu kurdu. Amaç, uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını istemeleri olurken, grup adını bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden aldı. 2011'de Güney Afrika'nın (South Africa) da katılmasıyla grubun adı "BRICS" oldu. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024’te BRICS'e katılırken, Arjantin kendisine yapılan çağrıdan hemen sonra üyelik davetini reddetti. Grubun genişleyen hali için herhangi bir isim güncellemesi bildirilmedi, grubun adının "BRICS+" olabileceği tartışılıyor. BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantıları yapıyor, kararlar alıyor ve üye ülkeler sırayla, bir yıllığına dönem başkanı oluyor. BRICS'in amacı, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşmiş yapıyı geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla “Temsil ve söz hakkı verilmesini sağlamak” olurken, 2014 yılında 250 milyar dolar sermayeyle Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) kurdular.
Bloomberg’in yapmış olduğu haberlere göre, Türkiye, BRICS grubuna resmen katılmak için başvuru yaptı. Talep Ekim ayında Rusya'da görüşülecek.

Bloomberg konuyla ilişkin yakından kaynaklara temellendirdiği haberine göre, BRICS, ekim ayında Rusya'da düzenlenecek zirvede genişlemeyi görüşecek.Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre Türkiye , küresel etkisini arttırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni bağlar kurmak sebebiyle yükselen piyasa ülkelerinden oluşan bir grup olan BRICS’e katılmayı resmen talep etti.

İsimlerini vermek istemeyen kişilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetiminin görüşü, jeopolitik ağırlık merkezinin gelişmiş ekonomilerden uzaklaştığı yönünde. 

TÜRKİYE AB VE ASYA ARASINDA KÖPRÜ OLMAYI AMAÇLIYOR

Türkiye'nin bu güncel diplomatik adımı, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecindeki ilerlemenin yavaşlaması ve NATO üyesi ülkelerle yaşanan bazı gerilimlerin ardından, özellikle 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini sürdürmesi, NATO içinde bazı anlaşmazlıklara yol açmıştı. Türkiye, BRICS üyeliği ile Rusya ve Çin gibi ülkelerle ekonomik iş birliğini güçlendirmeyi ve AB ile Asya arasında bir ticaret köprüsü olmayı amaçlıyor.

BRICS, Batı'nın sahip olduğu kurumlara, özellikle Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşlara alternatif olarak kendini konumlandırıyor. BRICS üyeliği, Türkiye'ye bu kuruluşlar aracılığıyla finansmana erişimini, siyasi ve ticari ilişkilerini genişletme fırsatları sağlayabilir.

TÜRKİYE HEM DOĞU HEM BATI İLİŞKİLERİNİ AYNANDA GELİŞTİRMEK İSTİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin hem Doğu hem de Batı ile olan ilişkilerini aynı anda geliştirmesinin gerekli olduğunu ifade ederek, ülkenin BRICS'e katılmasının, küresel ekonomik sistemde farklı yaklaşımlar, kimlikler ve politikalar geliştirmesine katkıda bulunacağını belirtmişti. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde reform yapılması çağrısını tekrarlayarak, Türkiye'nin NATO'nun rakibi olarak görülen Şanghay İşbirliği Örgütü'ne de katılma talebini de vurgulamıştı.

BRICS NEDİR?

Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya(Brazil), Rusya(Russia), Hindistan(India) ve Çin(China) 2006'da "BRIC" grubunu kurdu. Amaç, uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını istemeleri olurken, grup adını bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden aldı. 2011'de Güney Afrika'nın (South Africa) da katılmasıyla grubun adı "BRICS" oldu.

Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024’te BRICS'e katılırken, Arjantin kendisine yapılan çağrıdan hemen sonra üyelik davetini reddetti.

Grubun genişleyen hali için herhangi bir isim güncellemesi bildirilmedi, grubun adının "BRICS+" olabileceği tartışılıyor.

BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantıları yapıyor, kararlar alıyor ve üye ülkeler sırayla, bir yıllığına dönem başkanı oluyor.

BRICS'in amacı, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşmiş yapıyı geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla “Temsil ve söz hakkı verilmesini sağlamak” olurken, 2014 yılında 250 milyar dolar sermayeyle Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) kurdular.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.