Büyük Menderes Nehri Çölleşiyor

Yaşam 15.08.2024 - 14:42, Güncelleme: 15.08.2024 - 14:47 618+ kez okundu.
 

Büyük Menderes Nehri Çölleşiyor

Batı Anadolu’nun en büyük nehri olan 548 kilometre uzunluktaki Büyük Menderes Nehri tarihinin en büyük kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya.
Batın Anadolu’nun 548 kilometre uzunluğundaki en büyük nehri Afyonkarahisar il sınırları içindeki Suçıkan’dan doğan Sufi suyu ve Banaz Çayı’nın birleşmesi ile oluştuktan sonra Aydın’ın Söke ilçesinden Ege Denizi’nde denize dökülen ve yüz binlerce dönüm tarım arazisini sulayan Büyük Menderes Nehiri tarihinin en büyük kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. EKO SİSTEM ÇÖKÜYOR Ekoloji ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; "Özellikle Söke bölgesinde nehrin tamamen kurumasıyla birlikte ekosistem çökmüş durumda.İçindeki küçük su birikintilerinde kalan sucul canlılar da kuşlar tarafından tüketilerek yok olmuştur. Yaşanan sıcaklıklar nedeniyle kurak geçen yaz aylarında çiftçilerimiz ürünlerini sulamakta büyük zorluk çekiyor. Menderes'te su kalmayınca kanallar da kurudu. Çaresiz kalan bazı çiftçiler, endüstriyel ve evsel atıkların döküldüğü kirli tahliye kanallarından su çekerek tarlalarını sulama yoluna gitti. Bu durum hem tarım ürünlerinin kalitesini düşürüyor hem de çevre kirliliğini artırıyor." TARİHİ TAŞKÖPRÜ TEHLİKEDE Bahattin Sürücü, Söke'ye bağlı Sarıkemer'de bulunan tarihi Taşköprü'nün de büyük bir tehlike altında olduğunu vurgulayarak: “Yukarı havzadan gelen çöpler, katı atıklar ve ağaç kütükleri, köprünün kemerlerini tıkayarak su akışını engelliyor. Bu durum hem aşağı bölgelerdeki çiftçileri etkiliyor hem de sucul canlıların geçişini zorlaştırıyor. Ayrıca, tarihi köprünün yapısına da zarar vermektedir. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun köprüye zarar vermemesi için gerekli izinleri vermesine rağmen, ilgili kurumlar tarafından bir türlü temizlik çalışması yapılmaması büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.” Dedi “YÜZER BARIYER SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLEMLİ” Sürücü, Büyük Menderes Nehri'nin tekrar suyla dolduğu dönemlerde, yukarı havzadan gelen çöplerin köprüde birikmesinin önlenmesi için mutlaka yüzer bariyer sisteminin hayata geçirilmesi gerekliliğini vurgulayarak “Tarihi Taş Köprünün zarar görmemesi, aynı zamanda Barselona Sözleşmesi (Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi) çerçevesindeki yükümlülüklerimizin yerine getirilmesinde katkıda bulunulması için burada biriken çöpler ve atıklar denize gitmeden temizlenmelidir. Büyük Menderesin tekrar suyla dolu olduğu dönemlerde, yukarı havzadan gelen çöpler ve atıkların köprüde birikmesinin önlenmesi için mutlaka yüzer bariyer sisteminin hayata geçirilmesi gerekir.” İfadelerini kullandı.
Batı Anadolu’nun en büyük nehri olan 548 kilometre uzunluktaki Büyük Menderes Nehri tarihinin en büyük kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya.

Batın Anadolu’nun 548 kilometre uzunluğundaki en büyük nehri Afyonkarahisar il sınırları içindeki Suçıkan’dan doğan Sufi suyu ve Banaz Çayı’nın birleşmesi ile oluştuktan sonra Aydın’ın Söke ilçesinden Ege Denizi’nde denize dökülen ve yüz binlerce dönüm tarım arazisini sulayan Büyük Menderes Nehiri tarihinin en büyük kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya.

EKO SİSTEM ÇÖKÜYOR

Ekoloji ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; "Özellikle Söke bölgesinde nehrin tamamen kurumasıyla birlikte ekosistem çökmüş durumda.İçindeki küçük su birikintilerinde kalan sucul canlılar da kuşlar tarafından tüketilerek yok olmuştur. Yaşanan sıcaklıklar nedeniyle kurak geçen yaz aylarında çiftçilerimiz ürünlerini sulamakta büyük zorluk çekiyor. Menderes'te su kalmayınca kanallar da kurudu. Çaresiz kalan bazı çiftçiler, endüstriyel ve evsel atıkların döküldüğü kirli tahliye kanallarından su çekerek tarlalarını sulama yoluna gitti. Bu durum hem tarım ürünlerinin kalitesini düşürüyor hem de çevre kirliliğini artırıyor."

TARİHİ TAŞKÖPRÜ TEHLİKEDE

Bahattin Sürücü, Söke'ye bağlı Sarıkemer'de bulunan tarihi Taşköprü'nün de büyük bir tehlike altında olduğunu vurgulayarak: “Yukarı havzadan gelen çöpler, katı atıklar ve ağaç kütükleri, köprünün kemerlerini tıkayarak su akışını engelliyor. Bu durum hem aşağı bölgelerdeki çiftçileri etkiliyor hem de sucul canlıların geçişini zorlaştırıyor. Ayrıca, tarihi köprünün yapısına da zarar vermektedir. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun köprüye zarar vermemesi için gerekli izinleri vermesine rağmen, ilgili kurumlar tarafından bir türlü temizlik çalışması yapılmaması büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.” Dedi

“YÜZER BARIYER SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLEMLİ”

Sürücü, Büyük Menderes Nehri'nin tekrar suyla dolduğu dönemlerde, yukarı havzadan gelen çöplerin köprüde birikmesinin önlenmesi için mutlaka yüzer bariyer sisteminin hayata geçirilmesi gerekliliğini vurgulayarak “Tarihi Taş Köprünün zarar görmemesi, aynı zamanda Barselona Sözleşmesi (Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi) çerçevesindeki yükümlülüklerimizin yerine getirilmesinde katkıda bulunulması için burada biriken çöpler ve atıklar denize gitmeden temizlenmelidir. Büyük Menderesin tekrar suyla dolu olduğu dönemlerde, yukarı havzadan gelen çöpler ve atıkların köprüde birikmesinin önlenmesi için mutlaka yüzer bariyer sisteminin hayata geçirilmesi gerekir.” İfadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.