Ordu'da İlk Kez Bulundu: Erken Bizans Dönemi Mozaiği

Kültür-Sanat 11.08.2024 - 15:17, Güncelleme: 11.08.2024 - 15:17 1568+ kez okundu.
 

Ordu'da İlk Kez Bulundu: Erken Bizans Dönemi Mozaiği

Milattan sonra 5 ile 6'ncı yüzyıla ait olduğu düşünülen in-situ zemin mozaiği, Ordu'da açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor.
Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, tarihe ışık tutacak önemli bulgulara rastlandı.  BAKAN NURİ ERSOY'DAN TEŞEKKÜR Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda in-situ zemin mozaiğine ulaşıldı. Ordu Müzesi Müdürlüğümüzün başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında rastlanılan eser, Ordu ilinde açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor. Projede çalışan Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ve kazı ekibimize gönülden teşekkür ediyorum," ifadelerini kullandı. ERKEN BİZANS DÖNEMİNE AİT ÖNEMLİ BİR BULGU Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Seçkin Evcim'in bilimsel sorumluluğundaki kazıda bulunan eser, üslup ve biçim dikkate alındığında, milattan sonra 5 ile 6'ncı yüzyıl arasına tarihlendiriliyor. Mozaiğin geometrik ve bitkisel motiflerinin Erken Bizans döneminde yaygın olarak kullanıldığı biliniyor. Özellikle bordürlerde sıkça tercih edilen kıvrımlı akantus yaprağı, doğayı yansıtan meyve motifleri ve hayvan figürleriyle birlikte işlenmiş. Bu önemli bulgu, sadece Ordu'nun değil, aynı zamanda Türkiye'nin arkeolojik mirasına da önemli katkılar sunuyor.
Milattan sonra 5 ile 6'ncı yüzyıla ait olduğu düşünülen in-situ zemin mozaiği, Ordu'da açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor.

Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, tarihe ışık tutacak önemli bulgulara rastlandı. 

BAKAN NURİ ERSOY'DAN TEŞEKKÜR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda in-situ zemin mozaiğine ulaşıldı. Ordu Müzesi Müdürlüğümüzün başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında rastlanılan eser, Ordu ilinde açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor. Projede çalışan Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ve kazı ekibimize gönülden teşekkür ediyorum," ifadelerini kullandı.

ERKEN BİZANS DÖNEMİNE AİT ÖNEMLİ BİR BULGU

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Seçkin Evcim'in bilimsel sorumluluğundaki kazıda bulunan eser, üslup ve biçim dikkate alındığında, milattan sonra 5 ile 6'ncı yüzyıl arasına tarihlendiriliyor. Mozaiğin geometrik ve bitkisel motiflerinin Erken Bizans döneminde yaygın olarak kullanıldığı biliniyor. Özellikle bordürlerde sıkça tercih edilen kıvrımlı akantus yaprağı, doğayı yansıtan meyve motifleri ve hayvan figürleriyle birlikte işlenmiş.

Bu önemli bulgu, sadece Ordu'nun değil, aynı zamanda Türkiye'nin arkeolojik mirasına da önemli katkılar sunuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.