Boğmaca Salgını: Avrupa ve Türkiye’de Vaka Patlaması!

Sağlık 27.07.2024 - 13:09, Güncelleme: 27.07.2024 - 13:09 1792+ kez okundu.
 

Boğmaca Salgını: Avrupa ve Türkiye’de Vaka Patlaması!

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Avrupa'da ve Türkiye'de boğmaca vakalarının hızla arttığını belirterek, özellikle bebeklerin korunması için aşılamanın önemine dikkat çekti.
AVRUPA'DA VAKA ARTIŞI Avrupa'da 2023'te 25 bin olan boğmaca vaka sayısı, 2024'ün ilk 3 ayında 32 bine yükseldi. Türkiye'de de boğmacada büyük bir artış olduğuna dair sahadan bilgiler geldiğini anlatan Prof. Dr. Yavuz, özellikle 0-6 ay bebeklerde ölüm riski yüksek olan hastalıktan korunmak için, gebeliğin son 3 ayında anne adaylarına ve bebekle evde yaşayan 14 yaş üstü kişilere hatırlatma dozunun yapılması gerektiğini belirtti. ON YILLARDIR GÜVENLE KULLANILAN AŞI Prof. Dr. Yavuz, boğmaca aşısının çocukluk çağı aşı takviminde yer aldığını ve gebeler için de yıllardır güvenle kullanıldığını vurguladı. Kadın doğum uzmanlarının bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yavuz, Covid-19'un da halen mevsimsel özellik göstermediğini ve yeni bir pikle karşı karşıya olunduğunu kaydetti. YILIN İLK 3 AYINDA 32 BİNE YÜKSELDİ Prof. Dr. Yavuz, 2023'te 25 bin olan boğmaca vaka sayısının, 2024'ün ilk 3 ayında 32 bine yükseldiğini vurguladı. İngiltere'de 8 bebek, Fransa'da ise 17 kişinin ölümüne yol açan boğmaca salgını, Türkiye'de de ciddi bir artış gösterdi. BULAŞI RİSKİ Prof. Dr. Yavuz, erişkinlerin ve ergenlerin de boğmaca olabileceğini ve büyük çoğunluğun hiçbir semptom göstermeden hastalığı atlatabileceğini belirtti. Özellikle bebeklerin korunması için, boğmaca aşısının çocukluk çağı aşı takviminde yer almasının yanı sıra, gebelikte hatırlatma dozlarının yapılmasının önemini vurguladı. AŞI BAĞIŞIKLIĞI 14 YAŞ SONRASI BİTİYOR Prof. Dr. Yavuz, çocukluk çağı aşı takviminde uygulanan boğmaca aşılarıyla elde edilen bağışıklığın 14 yaşına geldiğinde kaybolduğunu belirtti. Gebelerin eğitimi ve kadın doğum hekimlerinin bilgilendirilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, aşı reddiyle etkili mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. KOVİD-19 VE ENFEKSİYON RİSKİ Kovid-19'un 4 yıldır mevsimsel bir hastalık haline gelmemesinin kendilerini şaşırttığını belirten Prof. Dr. Yavuz, virüsün halen evrimini sürdürdüğünü ve risk gruplarının korunması gerektiğini kaydetti.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Avrupa'da ve Türkiye'de boğmaca vakalarının hızla arttığını belirterek, özellikle bebeklerin korunması için aşılamanın önemine dikkat çekti.

AVRUPA'DA VAKA ARTIŞI

Avrupa'da 2023'te 25 bin olan boğmaca vaka sayısı, 2024'ün ilk 3 ayında 32 bine yükseldi. Türkiye'de de boğmacada büyük bir artış olduğuna dair sahadan bilgiler geldiğini anlatan Prof. Dr. Yavuz, özellikle 0-6 ay bebeklerde ölüm riski yüksek olan hastalıktan korunmak için, gebeliğin son 3 ayında anne adaylarına ve bebekle evde yaşayan 14 yaş üstü kişilere hatırlatma dozunun yapılması gerektiğini belirtti.

ON YILLARDIR GÜVENLE KULLANILAN AŞI

Prof. Dr. Yavuz, boğmaca aşısının çocukluk çağı aşı takviminde yer aldığını ve gebeler için de yıllardır güvenle kullanıldığını vurguladı. Kadın doğum uzmanlarının bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yavuz, Covid-19'un da halen mevsimsel özellik göstermediğini ve yeni bir pikle karşı karşıya olunduğunu kaydetti.

YILIN İLK 3 AYINDA 32 BİNE YÜKSELDİ

Prof. Dr. Yavuz, 2023'te 25 bin olan boğmaca vaka sayısının, 2024'ün ilk 3 ayında 32 bine yükseldiğini vurguladı. İngiltere'de 8 bebek, Fransa'da ise 17 kişinin ölümüne yol açan boğmaca salgını, Türkiye'de de ciddi bir artış gösterdi.

BULAŞI RİSKİ

Prof. Dr. Yavuz, erişkinlerin ve ergenlerin de boğmaca olabileceğini ve büyük çoğunluğun hiçbir semptom göstermeden hastalığı atlatabileceğini belirtti. Özellikle bebeklerin korunması için, boğmaca aşısının çocukluk çağı aşı takviminde yer almasının yanı sıra, gebelikte hatırlatma dozlarının yapılmasının önemini vurguladı.

AŞI BAĞIŞIKLIĞI 14 YAŞ SONRASI BİTİYOR

Prof. Dr. Yavuz, çocukluk çağı aşı takviminde uygulanan boğmaca aşılarıyla elde edilen bağışıklığın 14 yaşına geldiğinde kaybolduğunu belirtti. Gebelerin eğitimi ve kadın doğum hekimlerinin bilgilendirilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, aşı reddiyle etkili mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

KOVİD-19 VE ENFEKSİYON RİSKİ

Kovid-19'un 4 yıldır mevsimsel bir hastalık haline gelmemesinin kendilerini şaşırttığını belirten Prof. Dr. Yavuz, virüsün halen evrimini sürdürdüğünü ve risk gruplarının korunması gerektiğini kaydetti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sariyersoz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.