Yeni Kararname ile Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklar Kapatıldı

GELİR DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA BAĞLANDI

Bugün yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile mevcut defterdarlıklar kapatıldı. Vergi dairesi başkanlıklarının ismi "Defterdarlık" olarak değiştirildi ve illerde yeni kurulan defterdarlıklar Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatı olan defterdarlıklar ile Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı vergi dairesi başkanlıkları tek bir yapı altında birleştirildi.

Temmuz ayı başında Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" bugün hayata geçti.

Bu düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, kamu harcamalarında tasarruf amacıyla defterdarlıklar ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirileceğini açıkladığı adım hayata geçirilmiş oldu.

Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatında verilen hizmetler, artık Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı yeni defterdarlıklar tarafından yürütülecek.

Defterdarlıkların görev ve fonksiyonlarındaki azalma ve taşrada sunulan hizmetlerin çoğunlukla vergi hizmetleri olması göz önünde bulundurularak, yeni defterdarlıklar GİB'e bağlı olarak kuruldu.

29 İLDE VERGİ DAİRELERİ DEFTERDARLIĞA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Kararnameyle 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları, defterdarlığa dönüştürülerek bulundukları ilin adını aldı. Vergi dairesi başkanları ise defterdar unvanını aldı. Vergi dairesi başkanlığı olmayan 52 ilde yeni defterdarlıklar kuruldu. Böylece, Gelir İdaresi Başkanlığı ülke genelinde tek tip bir örgüt yapısına kavuşturuldu.

Bu düzenleme ile Bakanlık taşra teşkilatındaki Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak, doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı defterdarlıklarla çalışmalarına devam etmesi sağlandı.

Aynı zamanda, İstanbul'da vergi dairesi fonksiyonlarını yerine getiren Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kapatıldı.