Türkiye'nin Diplomasi Zaferi: Uluslararası Esir Takasında Aracılık

ULUSLARARASI TAKAS OPERASYONU

ABD ve Rusya ile birlikte Almanya, Slovenya, Norveç ve Polonya'nın da dahil olduğu esir takası anlaşması, dün gece Türkiye'de gerçekleşerek uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya'nın da dahil olduğu bu geniş kapsamlı takas operasyonunda, 2'si çocuk 10 rehine Rusya'ya, 13 rehine Almanya'ya ve 3 rehine ABD'ye iade edildi.

NEW YORK TIMES'TAN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

New York Times, Türkiye'nin bu takastaki rolüne dikkat çekerek, "Türkiye esir takasında oynadığı rolün sevincini yaşıyor" başlığını kullandı. Haberde, "Türkiye, Rusya'ya karşı sertleşmeyi sık sık reddederek NATO müttefiklerini hayal kırıklığına uğrattı, ancak Moskova ile iyi ilişkileri takasa katılmasına yardımcı olmuş olabilir" ifadelerine yer verildi.

ORTA YOLU BULMA STRATEJİSİ

Türkiye'nin esir takasındaki pozisyonunu değerlendiren gazete, "Türkiye, bazen Rusya'nın yararına olacak şekilde, bazen de Batı'nın çıkarlarından taviz vererek, bilinçli bir şekilde orta yolu bulmasıyla öne çıkıyor. Türk yetkililer, ancak her ikisinden de bağımsız bir yol çizerek Perşembe günkü takas gibi atılımları başlatabileceklerini savunuyor" yorumunu yaptı.

NATO VE RUSYA ARASINDAKİ DENGESİZ DENGE

Haberde ayrıca, "Türkiye'nin hem NATO müttefiklerini hem de Rusya'yı memnun edecek hamleler yaptığı" vurgulandı. Daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nin ABD'li basketbolcu Brittney Griner'ın iadesi için devreye girdiği hatırlatılarak, Türkiye'nin benzer bir şekilde hem Batı hem de Rusya ile iyi ilişkiler kurarak esir takasında başarılı bir arabuluculuk yaptığı belirtildi.