Türkiye İsrail'e Açılan Soykırım Davasına Hala Müdahil Değil

İsrail, 7 Ekim’den bu yana Hamas’ın “Aksa Tufanı Operasyonu”nu bahane ederek Gazze’de katliama imza atıyor. Resmi rakamlara göre; ölü sayısı 40 bini buldu, on binlerce de yaralı var. Saldırılarda can verenlerin çoğu kadın ve çocuklar... Durum her geçen gün kötüleşirken bölgesel bir savaş riski hiç olmadığı kadar yüksek. Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD başta olmak üzere Batı’dan tam destek alan Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki Tel Aviv hükümetini durdurmak amacıyla geçen yılın sonunda harekete geçti. Güney Afrika’nın 29 Aralık 2023’teki başvurusu üzerine Birleşmiş Milletler’in (BM) üst yargı organı Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’in Gazze’de 1948 tarihli Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıldı.

ÜÇ AY GEÇTİ BAŞVURU HÂLÂ YOK: 'MÜDAHİL' BİLE OLAMADIK

Gazze’deki vahşet karşısında İsrail’e en ağır ifadelerle tepki gösteren Ankara’nın, Adalet Divanı’ndaki soykırım davasına hâlâ müdahil olmadığı ortaya çıktı. Tel Aviv’le ticareti ısrarlı tepkiler karşısında ‘kısmen’ kesen hükümet Mayıs başında da ‘Davaya müdahil olacağız’ vaadinde bulundu. Ancak diğer ülkeler üç haftada başvurularını tamamlarken Ankara’nın üç aydır neyi beklediği öğrenilemedi.

Tel Aviv’i ağır şekilde eleştiren Ankara’nın tavrı beklenirken Erdoğan “Belge sağlıyoruz” dedi. Üç ay önce de Türkiye’nin davaya müdahil olacağı duyuruldu bundan iki ay önce de “Çalışmaları nihayetlendireceğiz” açıklaması yapıldı. Ancak beklenen adım bir türlü gelmedi.

DİĞER ÜLKELER ÜÇ HAFTA İÇİNDE BÜTÜN SÜRECİ TAMAMLADI

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Partili Cüneyt Yüksel’in 25 Temmuz’da yaptığı açıklama Türkiye’nin davaya hâlâ müdahil olmadığını ortaya koydu. Sürecin karmaşık oluşunu gerekçe gösteren Yüksel önceki gün de “Resmi başvuru birkaç güne yapılacak” dedi. İspanya’nın beyanından üç hafta sonra müdahillik dosyasını teslim ettiğini hatırlatan muhalefet ise Türkiye’nin aylardır dahil olmamasının makul bir açıklamasının bulunmadığını kaydetti.

SOYKIRIMCI DOSYA BEKLEMİYOR

Lahey’deki soykırım davasında Türkiye’nin görüşleri Dışişleri heyeti tarafından dile getirildi ancak müdahillik başvurusu yapılmadı. Ankara süreci açıklamalarla yürütürken İsrail yine Gazze’deki iki okulu eş zamanlı vurdu. Çoğu çocuk en az 25 kişi hayatını kaybetti.