TÜİK Verileri Mahkemeye Verilebilir: Zam Davaları Yolda
Açıkladığı enflasyon verileriyle milyonlarca emekli ve çalışanın düşük zam almasına yol açarak mağduriyet oluşturan Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) yeni bir dava hazırlığı başladı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan maaş ve aylıklarına TÜİK enflasyonuna göre zam yapılan vatandaşların TÜİK’e dava açarak geçmiş dönem kayıplarını geri alabileceğini, bunun için hukuki yolun önünde bir engel olmadığını belirtti.
Gündoğan Tüik'e açılacak resmi dava ve mahkeme sürecini şu şekilde anlattı:
‘TÜİK TÜM VERİLERİNİ MAHKEMEDE PAYLAŞMAK ZORUNDA'
“Emekli ya da aktif çalışanlar, hukuken menfaati olduğu için önce TÜİK’e resmi olarak başvurup gerçeği yansıtmayan enflasyonun düzeltilmesi ve doğru verilerin yayımlanması talebinde bulunacak. TÜİK bu başvuruya 30 gün içerisinde yanıt vermezse vatandaşın talebi zımni olarak ret edilmiş sayılıyor. İdari Yargılama Usulü Kanu’nun 10 maddesine istinaden bu sefer aynı vatandaş 60 gün içinde idari yargıda dava açarak TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını bilirkişiler tarafından hesap yapılarak gerçek verilerin ortaya çıkarılmasını isteyecek. Dava açıldığı zaman TÜİK’in kendisinden istenen tüm veri ve bilgileri mahkemeye vermek zorunda. Dava sürecinde mahkeme istatistik uzmanlarından bir bilirkişi heyeti oluşturup gerçek verilerin hesaplanmasını talep eder. Bilirkişi heyeti verilerin piyasa gerçekleriyle uyuşmadığı sonucuna varması durumunda mahkeme TÜİK’ten verileri düzeltmesini ve gerçek verileri yansıtmasını ister. Böylece geriye dönük hak kayıplarını giderme imkanı doğar.”
TÜİK'in mahkeme kararıyla verileri güncellemesinin ardından milyonlarca çalışan ve emekli vatandaşın zamlarının da güncelleneceğini ifade eden Gündoğan, TÜİK’in en son açıkladığı 2022 fiyatları ile piyasanın bugünkü fiyatlarını karşılaştırmak için ekibiyle bir saha çalışması gerçekleştirdiğini de belirtti.
ÇALIŞMADA 4 FARKLI MARKETTEKİ ETİKETLER KARŞILAŞTIRILDI
Yapılan çalışmada 4 farklı marketteki etiketler ile TÜİK’in 2022 ve 2024 fiyatlarıyla karşılaştıran Avukat Gündoğan’ın çalışmasına göre TÜİK’in 2022’den bu yana yüzde 100.48 arttı dediği un fiyatının gerçekte yüzde 251 zamlandığını ifade etti. Bu dönemde en çok zamlanan ürün ise yüzde 886.7 ile su olduğunu vurguladı.