Önde Gelen Firmalar Vergi Hasılatını Az Göstererek Ödemedi: İşte 3 Nedeni

Hazine ve Maliye Bakanlığı da dün yaptığı yazılı açıklama ile pek çok firmanın vergi vermediğini dolaylı olarak kabul ederken, Sözcü'nün haberine göre Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı bu firmaların nasıl sıfır ya da çok az vergi ödediklerini anlattı.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre Haziran 2024 itibariyle faal kurumlar vergisi mükellef sayısının 1 milyon 165 bin 695 olduğunu, bu kadar şirketin kazançlarından alınacak vergilerin tüm ülkeyi ihya edebileceğini ancak mevcut tablonun böyle olmadığını belirten Batı, son altı yıl ve 2024’te tahsil edilmesi hedeflenen kurumlar vergisinin toplam vergi hasılatına oranının ortalamasının sadece yüzde 15,3 olduğuna dikkat çekti. Bu oran 2023'te KDV için yüzde 33,3, ÖTV için yüzde 20,6 olmuştu.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın mayıs ayında veri paketiyle ilgili hazırladığı öneri raporunda, Türkiye'de 1 milyon 143 bin 344 kurumlar vergisi mükellefinin yaklaşık yarısının zarar ya da matrahsız beyanname verdiği, bu mükelleflerin 5,7 trilyon TL'lik bilanço kârına ve 60 trilyon TL'lik ciroya sahip olduğu ifade edilmişti.

BİRİNCİ NEDEN 'VERGİ HARCAMALARI'

Üzerinden vergi hesaplanan değere matrah denildiğini, ödenmesi gereken kurumlar vergisi hesaplanırken, elde edilen hasılattan kanunen kabul edilen giderler düşüldükten sonra kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklendiğini, şayet bakiye pozitif çıkarsa istisna ve muafiyetler ile yapılan bağışların da düşüldüğünü ve bu sayede matraha ulaşıldığını söyleyen Batı, bu yolla ulaşılan tutarın eksi çıkması durumunda firmanın matrahsız olduğunu ve vergi ödemediğini belirtti.

Öte yandan kurumlar vergisi hasılatının düşük kalmasının temel nedeninin istisna, muafiyet ve indirimleri içeren vergi harcama listesinin kabarıklığı olduğuna işaret etti

İKİNCİ NEDEN 'BAĞIŞLAR'

Kurumlar vergisi hasılatının düşük kalmasının ikinci nedeninin "bağışlar" olduğunu belirten Batı, kamu yararı statüsüne sahip derneklere ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağışların tamamının matrah hesaplanırken indirim konusu yapıldığını söyledi.

ÜÇÜNCÜ NEDEN 'GELİRİ AZALTIP GİDERİ ŞİŞİRMEK'

Prof. Dr. Batı, kurumlar vergisi hasılatını azaltan faktörlerden birinin de firmaların gelirlerini düşük, giderlerini yüksek göstermeleri olduğunu, bu yolla firmaların kazancını düşük ya da negatif gösterdiğini dile getirdi.