Marmara ve Akdeniz'de Peş Peşe Depremler! Prof. Dr. Naci Görür'den Kritik Uyarılar
En uzun gecenin ardından, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde peş peşe meydana gelen depremler, vatandaşlar arasında paniğe yol açtı. Özellikle denize yakın alanlarda gün boyunca 4 ve üzeri büyüklükte çok sayıda sarsıntı kaydedildi. Bu gelişmelerin ardından, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den bir açıklama geldi.
Sosyal medya üzerinden açıklamalar yapan Görür, 4,7 büyüklüğündeki depremin Plini-Strabo zonu üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bölgede sıklıkla 4,8 büyüklüğünde depremler yaşandığını ifade eden Görür, bu durumu şu şekilde değerlendirdi:
Olası Marmara ve İstanbul depremi de gündeme gelirken Prof. Dr. Görür, ‘Marmara Denizinde olan 4’den küçük depremleri değerlendirmiyoruz’ ifadesini kullandı.
Görür paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
‘Son deprem Marmara Ereğlisi açıklarında oldu. Bu yörenin doğusunda Kumburgaz Fayında deprem bekliyoruz. Batısındaki Tekirdağ Fayı kırılmış ancak bu yörede depremler daha çok gaz çıkışları nedeniyle çökellerde oluşan deformasyonlar sonucu oluşuyor. Kilitli faylarda bile bu boyutta depremler normal. Fay nihayetinde stres biriktiriyor ve zaman zaman küçük depremler de oluşturuyor.’
Görür, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamalarda, Marmara Bölgesi'nde uzun zamandır beklenen depremin her an meydana gelebileceğine vurgu yapmıştı.
Görür, ‘Ortalama 7.5 büyüklüğünde gibi bir deprem olma olasılığı çok fazla. Yüzde 47 ihtimalle 1999'dan bu yana her an olmak kaydıyla. Bugünlerde deprem olma olasılığı fazla. Doğrudan doğruya tarihi depremlerden, periyot hesaplamalarından ortaya çıkıyor.’ ifadelerini kullanmıştı.