Mark Zuckerberg’den İsrail’e ‘’Siyonizm’’ Desteği

Dünya’nın en güçlü teknoloji şirketlerinin başında gelen ve Mark Zuckerbeg’in kurucusu olduğu Meta şirketinden dikkat çeken bir yasaklama kararı geldi. Şirket, ‘’Siyonist’’ terimine yönelik yasağı genişleteceğini duyurmasının ardından İsrail yanlısı gruplar büyük bir zafer elde edildiğini savunarak bu kararı memnuniyetle karşıladı. Meta, Salı gününden itibaren Facebook, İnstagram ve Threads gibi platformlarda, ‘’Siyonist’’ terimi kullanılan içerikler kaldırılacak.

Karar, Gazze’de devam eden İsrail-Filistin savaşı ve terimin yıllardır kullanım alanın incelenmesinin ardından geldiği bildirildi.  Meta, karar vermek için dünyanın dört bir tarafından 145’ten fazla tarihçi, insan hakları grubu, hukuk ve insan hakları uzmanı ve ifade özgürlüğü savunucularıyla görüşüldüğünü ve bu şekilde anlaşmaya varıldığı söylendi.

ZUCKERBERG'E SİYONİSTLER MEDYAYI YÖNETİYOR TEPKİSİ

Krar, sosyal medya kullanıcılarının tepkisiyle karşılaştı. Bir sosyal medya kullanıcısı sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "Mark Zuckerberg, 'Siyonistler dünyayı yönetiyor veya medyayı kontrol ediyor' gibi iddiaları yasaklıyor. Bu açıkça şunu kanıtlıyor: “Siyonistler dünyayı yönetiyor, medyayı kontrol ediyor..." diyerek tepkisini ortaya koydu.

İSRAİL'E DESTEK FİLİSTİN'E SANSÜR

Meta’nın, sosyal medya üzerinden ‘’Gazze-İsrail’’ savaşı devam ederken, İsrail’e yönelik böyle bir karar alması tepkilerin odağına çekilmelerine nede oldu. Eleştirmenler ve İnsan Hakları örgütleri, Meta’nın Filistin’e ilgili sansür yaptığı yönünde suçlamalarda bulundu.