Komşuluk Birliği Başkanı Mehmet Taner Zekeriyaköy'ün Sorunlarını Anlattı
Yeşil alanların imara açılması konusunda büyük bir sıkıntı olduğunu dile getiren Taner, "Bu inşai faaliyetlerin çok ciddi bir şekilde ele alınıp değerlendirilmesi gerekiyor" dedi. Zekeriyaköy'ün en büyük pronlemlerinden birinin aydınlatma sorunu olduğunu ifade eden Taner, "Burada ciddi bir ihmal söz konusu" dedi.
"YEREL YÖNETİMLERE CİDDİ SORUMLULUK DÜŞÜYOR"
Zekeriyaköy eski bir yerleşim merkezi. İstanbul'daki deprem beklentisi nedeniyle bölgeye yoğun bir göç var. Burada yoğun bir inşai faaliyet var. Bölge orman içinde kalmasına rağmen bu ciddi yapılaşmanın alt yapı yetersizliği konusunda da bölgeye sıkıntı getireceğini gözlemliyoruz. Burada yerel yönetimlere de ciddi bir sorumluluk düşüyor.
"ATIK SU PROBLEMİ VAR"
Bölgemizde atık su problemi var. Birçok sitenin hala atık su sistemine sahip olmadığını, vidanjörler ile boşaltım yapıldığını görüyoruz. Bu hijyen konusunda bir tedirginlik de yaratıyor.
"CİDDİ BİR AYDINLATMA PROBLEMİ VAR"
Maslak'tan Zekeriyaköy Varyantı'na kadar uzanan bölgede ciddi bir aydınlatma problemi var. Bu konu hakkında yüzlerce dilekçemiz var. Bu aydınlatma problemi özellikle kış günlerinde ciddi bir kaza riski oluşturuyor. Bir çözüm yolu üretilemedi. Bu sorun Gümüşdere, Demirciköy, Kilyos ve Uskumruköy'ü kapsıyor. Bu yolun aydınlatılması gerekiyor. Derhal çözülmesi gereken bir sorun.
"CİDDİ BİR İHMAL VAR"
Buradaki sorumluluk BEDAŞ'a ait. Burada bir yatırım planı gerekiyor ve bütçe ayrılamadı. Bu konu 10 yıldır bütçelenememiş bir konuysa burada ciddi bir ihmal söz konusudur.
"FİLM SETLERİ BÖLGEYE ZARAR VERİYOR"
Bu bölge hoyratça kullanılan bir film stüdyosu adeta. Film setleri bölgemize ciddi bir manevi zarar veriyor. Dizilerin yüzde 85'i bu bölgede çekiliyor. valiliğe bu rahatsızlığımızı 500 imzalı bir dilekçe ile bildirdik. ciddi bir trafik ve insan kalabalığına sebebiyet veriyor. Sokakları açık bir restorana çeviriyorlar unhijyen bir durum ortaya çıkıyor. Çöplerini oralarda bırakıyorlar. Evleri rahatsız eden ışık düzenekleri kullanılıyor. bu konuda hukuki girişimlerimizi de yaptık. Stüdyo maaliyetlerinden kaçınmak isteyen bu yapımcıların stüdyoları kullanmalarını istiyoruz.
"YEREL YÖNETİMDEN DESTEK BEKLİYORUZ"
Bahçe atıklarımız dal atıklarımız birikiyor. Bu konuda yerel yönetimlerden destek istiyoruz. Bu konuda çok fazla dilekçe verdik. zaman zaman yerel yönetim bu konuda iyi niyet gösteriyor. Ama bu yeterli olmuyor. Biz kooperatifler aracılığıyla bu dal atıklarını inisiyatif alarak topluyoruz. Bu konuda karşılıklı bir iyi niyet var ama bir standarta oturtulması gerekiyor.
"YEŞİLİMİZİ KAYBETMEYELİM"
Yeni imar yasasıyla birlikte, İstanbul'un nadide kalmış bu yeşil bölgeleri zarar görme tehlikesiyle karşı karşıya. Buradaki tek hanelik evler satın alınıp arazi büyüklüğüne göre ikiz üçüz binalar dikiliyor. Bu, bölge nüfusunun dramatik olarak artışının önünü açıyor. Bu artış elbette olacak ancak bunu gözlemlerken yeşilimize sahip çıkmamız gerekiyor.
"BİZ İNİSİYATİFİMİZİ ALDIK"
30 yılı aşkın bir süredir biz burada yaşayan insanların çöpünü aldık, kar yağdığında yolları tuzladık. ancak yerel yönetimler artık bu konudaki sorumluluğu almaya başladı. Dal atıklarını hala biz kendi inisiyatifimizle alıyoruz.
"HİJYEN PROBLEMİ VAR"
Dereye atık su karışıyor ve hijyen problemi ortaya çıkıyor. Bu dere biyolojik bir boyut kazanmalı. Daha estetik ve medeni bir altyapıya sahip biyolojik bir dere yapılmasını istiyoruz.
"YAŞAM VADİSİ YAPILMALI"
Zekeriyaköy Spor Kulübü Türkiye'nin Wibledon'ı olmalı. Buna yerel yönetimlerin katkısı olması lazım. 3 dönemdir burada bir yaşam vadisi vadediliyor. Yeni başkanımızdan bu yaşam vadisini hemen ele almasını istiyoruz. Burada atıl durumda bir futbol sahası var. Oradan başlayıp Uskumruköy Kavşağı'na kadar devam eden ve mülkiyeti belediyede olan bir alan var. Bu alan yaşam vadisi olarak değerlendirilmeli. Bu binada kültürel faaliyetler yapılması, dans öğretilmesi, spor yapılması, kitap okutulması gerekiyor. Gençler spora teşvik edilmeli. Bizler bu sorumlulukları hiçbir beklentimiz olmaksızın üstlniyoruz.
"BENİM BİR HAYALİM VAR"
Benim bir hayalim var. Kuzey Marmara Semt Platformu... Bu platformda Komşuluk Birliği'nin, Zekeriyaköy Spor Kulübü'nün, Sarıyer Spor Kulübü'nün ve bu bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının üye olduğu bir kent platformu altyapısıyla oluşacak. Bu platform 300-500 kişiyi değil tüm bölgenin haklarını isteklerini temsil eden çoklu bir talep yaratabilecek, bu taleplerle ses geitrebilecek bir platform oluşturmak istiyorum. Çoğulcu demokrasi ilkesiyle sorunlarımızı hep birlikte tartışabileceğimiz bir ortam hazırlamak istiyorum. bu benim hep hayalimdi. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu yöreyi çocuklarımıza en iyi şekilde teslim etmek istiyoruz.
"SORUNLARI GÖZ ARDI EDEMEYİZ
Ülke ile ilgili sorunlarımızı göz ardı edemeyiz. Biz semtten başlayıp geneli düzeltmek istiyoruz. Bunun için de gerek Sarıyer Belediyesi'yle gerek sivil toplum kuruluşlarıyla bu projemizi paylaştık. Çok da olumlu geri dönüşler aldık. İnşallah önümüzdeki zamanda bu proje hayata geçmiş olacaktır
Zekeriyaköy'ün sorunlarını 4 temel başlıkta şöyle özetleyebilirim:
1. Aydınlatma sorunu
2. Arıtma ve alt yapı sorunu
3. Film Setleri
4.Yaşam Vadisi