Kısırkaya'da Bir Kişi Daha Boğuldu: Cankurtaran İhmali Açıkça Ortada!

Sarıyer Kısırkaya Plajı'nda boğulma vakaları görülmeye devam ediyor. Ali Topçu isimli şahıs bugün saat 10.00 sularında serinlemek için girdiği denizde boğuldu. Hastaneye kaldırılan Topçu, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

CANKURTARANLAR NEREDE?

Gazetemiz Haber Müdürü Aykut Metehan, geçtiğimiz günlerde Sarıyer Kısırkaya Plajı'nı ve cankurtaran çalışma sistemini incelemek üzere boğulma vakalarının yaşandığı plaja gitti. Plajda mikrofonlarımıza konuşan vatandaşlar cankurtaran ihmali olduğunu dile getirdi.

CANKURTARANLAR DENİZE UZAK BİR BARAKADA KALIYOR

Mesai saatleri içerisinde gözlem noktalarından ayrılmamaları ve vatandaşı sürekli gözlemlemeleri gereken cankurtaranlar gözlem noktalarında bulunmuyor. Vatandaşın şikayeti üzerine gözlem noktalarına gittiğimizde de 3 cankurtaran noktasında da cankurtaranlar bulunmuyordu. Cankurtaranların bulunduğu bölge denize en az 250-300 metre uzaklıkta. Vakayı farkedip olay yerine giderken belki de dakikalar sürüyor. Denizde hayatata kalma mücadelesi veren vatandaşlar ise cankurtaran ihmali nedeniyle dakikalar kaybediyor.

ÖLÜMLERİN SEBEBİ CANKURTARAN İHMALİ Mİ?

Mavi bir barakada kalan cankurtaranlar gözlem noktalarında durmadıkları için denizde oluşan bir tehlike anında hızlı müdahale edemiyorlar. İBB'ye bağlı çalışan cankurtaranların gözlem noktalarında olması gereken zamanda başka bir yerde (kendi insiyatifleriyle/keyifleriyle) bulunmasının sonucunu vatandaş canıyla ödüyor.

Sarıyer Söz Gazetesi olarak soruyoruz; Daha kaç kişinin bu ihmaller ve keyfi davranışlar sebebiyle hayatını kaybetmesi gerekiyor? Belediye cankurtaranlar hakkında soruşturma açıyor mu? Güvenlik önlemlerinin olmayışının Belediye'nin dikkatini çekmesi için daha kaç vatandaşın hayatını kaybetmesi gerekiyor?

SORUMLULUK ÜSTLENMİYORLAR

İBB'ye bağlı çalışan cankurtaran ekibi boğulma vakalarına karşı, gözlem noktasında olmamalarına rağmem, sorumluluklarının olmadığını iddia ediyor. Buna gerekçe olarak da vakaların mesai saatleri dışında olmasını sunuyor. Ancak Ali Topçu bugün saat 10 sularında denizde hayatta kalma mücadelesi verirken cankurtaranlar mesai saati içerisindeydi ve yine gözlem noktalarında bulunmuyorlardı.

"ÖNLEM ALINMIYOR"

Tehlike arz ediyor. Güvenlik önlemi neredeyse yok. Kum çekilmesi çok oluyor burada. Cankurtaranlar yetersiz. Önlem alınmıyor. Dubalar sahilde bulunuyor.

"CANKURTARANLARI GÖREMİYORUZ"

Bugün defalarca baktım cankurtaranları göremiyoruz. Bugün cankurtaran göremedik.  

"CANKURTARANLAR SAHİLDE DEĞİL, KULÜBEDE"

Cankurtaranlar sahilde bulunmuyor. Arkada gördüğünüz mavi kulübede kalıyorlar. Dubalar da yetersiz.

Haber Müdürümüz Aykut Metehan ve editörümüz Kevser Karaduman plajda inceleme yaptığı süre boyunca hiçbir cankurtarana rastlamadı. Cankurtaranla konuşmaya giden ekibimiz cankurtaranları, kaldıkları söylenen barakada da bulamadı. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra mavi kulübeye gelen cankurtaranlar ekibimize karşı kavgacı bir tavırda bulundu. "Burası bizim özel mülkümüz buraya giremezsiniz" diyen cankurtaranlar daha sonra gazetemize röportaj vermeyi kabul ettiler.

"MESAİ SAATLERİ DIŞINDA BOĞULUYORLAR"

İBB'ye bağlı çalışan cankurtaran Yusuf Şimşek, "Boğulma vakaları mesai saatlerimiz dışında gerçekleşiyor. Biz 33 vakanın 33'ünü de kurtardık. Kaybettiğimiz vatandaşlar mesai bitiminde veya alkol kullanan kişiler." ifadelerini kullandı.

ALİ TOPÇU MESAİ SAATİ İÇERİSİNDE BOĞULDU, CANKURTARAN NEREDEYDİ?

Cankurtaranların iddiası da bugün gelen acı haberle çürüdü. Bugün saat 10 sularında Ali Topçu isimli vatandaş boğularak hayatını kaybetti. Cankurtaranlar yine olması gereken gözlem noktalarında değil, mavi kulübelerindeydi.

HABER: AYKUT METEHAN - KEVSER KARADUMAN