İş Aramanın Maliyeti Şaşkınlık Yarattı

Dünya da artan enflasyon da en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır. Yaşanan ekonomik kriz ilçelerde pek etkisini göstermese de büyük kentlerde halile göstermektedir. Özellikle İstanbul da işsiz olan vatandaşların çok fazla sıkıntı yaşıyorlar. Yaşanan ekonomik sıkıntıların ötürü Sözcü Gazetesinde olan Ali Özgür İnal bununla ilgili araştırmalarda bulundu.

Özgür İnal; Asgari ücret ya da emekli maaşıyla geçinmenin adı ise artık geçinme değil hayatta kalma mücadelesi oldu. Emeklilerin birçoğu gıda ve barınma dışında neredeyse hiçbir ihtiyaçlarını karşılayamaz durumundadır. Büyükşehirlerdeki işsizler için ise hayat iki kat daha zor. Tüm maliyetlerin üzerine bir de zamlardan nasibini alan yol ücretleri ekleniyor. Özellikle İstanbul için bu maliyet fazla olduğunu dile getirdi.

GİDİLEN İŞ GÖRÜŞMESİNDEKİ ÜCRETİ

Örneğin İstanbul'da Üsküdar Çengelköy'e bağlı Bahçelievler Mahallesi'nde yaşayan işsiz bir vatandaş Sarıyer Maslak'ta bir iş görüşmesine gitmek için en kısa yoldan otobüs, metrobüs ve metro hattı olmak üzere en az 3 vasıta kullanmak zorunda. İETT'nin 13.01.2024 tarihinden itibaren geçerli toplu ulaşım ücret tarifesine göre İstanbul Kart'ıyla 17 lira 70 kuruş ödeyerek otobüse binecek. Bu yolculuğun ardından metrobüse ulaşan vatandaş 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden Zincirlikuyu'ya kadar sürecek 1 duraklık yolculuk için 12 lira 67 kuruş ödemek zorunda. Durak sayısı arttıkça metrobüs maliyeti de artıyor. Zincirlikuyu'dan Gayrettepe metro istasyonuna yapılacak bir yürüyüşle metroya binen işsiz vatandaş bunun için de aktarma nedeniyle 9 lira 62 kuruş ödeyecek. Bu yolculuğun toplam maliyeti ise 39 lira 99 kuruş. Aynı güzergahtan dönecek olan işsiz vatandaş için iş görüşmesine gidip gelmenin toplam maliyeti ise 79 lira 98 kuruş. Bu rakam sadece bir iş görüşmesine gitmenin maliyeti. Buna yemek ya da en azından bir su bile eklediğinizde rakam giderek büyüdüğünü açıkladı. İŞ

ARAYANLAR İÇİN ÜCRETSİZ ULAŞIM

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2024 seçimleri öncesinde, “Bölgesel istihdam ofislerimize iş başvurusunda bulunan İstanbullulara 3 ay süreyle günde 4 seferlik ücretsiz ulaşım imkânı vereceğiz” vaadinde bulunmuştu. İmamoğlu’nun vaadi doğrultusunda hazırlanan teklif, İBB Meclisi’nin temmuz ayı gündemine alındı. Komisyona havale edilen teklif, komisyonun hazırlayacağı raporla birlikte meclisin onayına sunulacak.

İŞTE GEREKLİ OLAN ŞARTLAR

İBB, 2020 yılında iş arayan ile işvereni bir araya getirerek işsizlik sorununun çözümüne ve istihdama katkıda bulunmak amacıyla “Bölgesel İstihdam Ofisleri (BİO)” kurmuştu. 29 şubesi ve 2 mobil aracı olan BİO’lara iş başvurusu yapanların iş görüşmelerini daha rahat gitmeleri için, 3 ay süreyle günde 4 seferlik ücretsiz toplu ulaşım desteği sağlanacak.

MECLİSE YAPILAN TEKLİFTE BUNLAR SUNULDU:

“BİO’lara iş görüşmesine gelen, ücretsiz İstanbul Kart’a sahip olmayan, herhangi bir işte çalışmadığını SGK e-devlet kaydıyla belgeleyenlere; yılda bir defaya mahsus olmak üzere, İstanbul kart Mobil Uygulaması üzerinden QR özelliğini de kullanılabilecek, her görüşmede 1 aylık en fazla 3 ay süreyle aylık 32, toplamda 96 geçişli (günde 4 geçişle sınırlı olmak üzere) ücretsiz toplu ulaşım geçiş imkanı sağlanması. Uygulamanın Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü kontrolünde yürütülmesi, BELBİM AŞ tarafından BİO sistem altyapısı ile web servis entegrasyonu sağlanarak her ay hazırlanacak raporla (geçiş bedelleri otoritelere kullanılan kontör başına İstanbul genelinde her ay dinamik olarak hesaplanan öğrenci abonman kat sayısı üzerinden hesaplanacaktır) Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından ödenmesi teklif edilmektedir.”