Son Kullanma Tarihi Geçen Gıdaları Piyasaya Sürmeye Çalışanlara Para Cezası Verildi

Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerinin Antalya’daki gıda denetimlerinde, halk sağlığını tehdit eden 65 bin gıda ürünü ele geçirildi. Denetimlerde, son tüketim tarihi geçmesine rağmen yeni tarih kodlanan ve yabancı dilde etiket yapıştırılarak ihraç edilmeye hazır hale getirilen binlerce ithal çikolata, bisküvi ve et ürünü tespit edildi.

SON TÜKETİM TARİHİ GEÇMİŞ BİNLERCE ÜRÜNÜ İHRAÇ ETMEYE ÇALIŞTILAR

Aksu ilçesi Çamköy Mahallesi’nde A.S. ve B.D. isimli kişilerin kiraladığı bir depoda, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından denetim ve kontroller yapıldı. Ekiplerin gerçekleştirdiği denetimlerde, bahsi geçen depoda son tüketim tarihigeçmiş 65 bin 662 adet ithal çikolata, bisküvi, enerji içeceği, dilimli ananas konservesi gibi gıda ürünleri tespit edildi.

TİNER İLE SON KULLANMA TARİHİNİ SİLMİŞLER

Öte yandan işletme içerisinde bulunan selülozik tiner ile silinen ürün ambalajlarındaki eski son kullanma tarihi bilgilerinin, Inkjet kodlama makinası ile değiştirildiği ve yeni tarihler yapıştırıldığı ortaya çıkartıldı.

SON TÜKETİM TARİHİ 2023 OLAN ÜRÜNLERİ PİYASAYA SÜRECEKLERDİ

Geneli 2023 olan son tüketim tarihlerinin 2025 olarak yeniden kodlandığı, kodlama işlemleri tamamlanan bazı ürünlerin satışa hazır hale getirildiği, birçok ürünün ise tüketim tarihi bilgilerinin silinme aşamasında olduğu belirlendi.

RUSÇA ETİKETLER YAPIŞTIRILMIŞ

Öte yandan, söz konusu firmanın gıda güvenliği bilgi sisteminde fermente salamura ürün üretimi ve meyve sebze işleme faaliyeti için kaydının olmadığı tespit edilirken, bahsi geçen ürünlerin üretim yeri ile ilgili bir bilgiye ulaşılamadı. Denetim sırasında ayrıca, S.T.T. bilgileri yeniden kodlanmış ve kolilenerek satışa hazır hale getirilmiş ürünlere Rusça etiketler yapıştırıldığı görüldü.

İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNAYANLARA PARA CEZASI VERİLMEKLE YETİNİLDİ

Birçok ürüne kemirgenler tarafından zarar verildiği tespit edilen işletmede ele geçirilen gıda maddeleri imha edilmek üzere muhafaza altına alındı. Ayrıca, tüketim için uygun olmayan gıdaları piyasaya sunmaya çalışanlar hakkında, 'kamunun sağlığına dair suçlar' kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Bakanlıkça belirlenen hijyen esaslarına aykırı faaliyet göstermeleri nedeniyle sorumlular hakkında 5996 sayılı Kanunun 41. maddesinin (a) bendi kapsamında 29 bin 234 TL, Bakanlığa kayıt yaptırmadan faaliyet gösteren işletme hakkında aynı maddenin (c) bendi kapsamında 14 bin 595 TL ve son tüketim tarihi geçmiş ürünleri satan işletme hakkında yine aynı maddenin (d) bendi gereğince 14 bin 595 TL para cezası uygulandı.

17 TON SON TÜKETİM TARİHİ GEÇMİŞ TAVUK ELE GEÇİRİLDİ

Öte yandan, Kepez ilçesi Altınova/Sinan Mahallesi’nde de bir işletmeye ait depoda, il ve ilçe müdürlüğü gıda kontrol görevlilerince yapılan denetim ve kontrollerde de bakanlıktan onaysız olarak tavuk parçalama faaliyetinde bulunulduğu tespit edildi. Yapılan incelemeler sonucu, hijyen şartlarını sağlamayan depo içerisinde 17 ton son tüketim tarihi geçmiş, marka ve parti numarası olmayan tavuk, tavuk kıyması ve kemik parçaları tespit edildi.

KIYMA HALİNDE TEKRAR PİYASAYA SÜRÜLÜYOR

Son tüketim tarihi geçmiş tavukların söz konusu işletmede kıyma haline getirilerek tekrar piyasaya sürüldüğü değerlendirilerek iş yerinde bulunan tüm ürünler imha edildi. Söz konusu işletmeye aynı şekilde 5996 sayılı kanun kapsamında idari yaptırımlar uygulandı.