İsmail Hakkı Pekin İsrail'in Lübnan'a Yaptığı Siber Saldırıyı Yorumladı
İsrail'in Lübnan'a karşı gerçekleştirdiği siber saldırıyla ilişkin eski İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin Sarıyer Söz Gazetesi'nden Dilan Eskin’e açıklamalarda bulundu.
İSRAİL'İN, HİZBULLAH İÇERİSİNDE AJANLARI VAR
“Kesin olarak israil kabullenmedi ama biz İsrail’in yaptığını değerlendiriyoruz. Hizbullah’ın içerisinde çok sayıda Mossad ajanı var bunu kabul edelim. Büyük ihtimalle bu ajanlardan İsrail’e istihbarat akışı oldu. Amerika Lübana karşı ambargo uyguladığı için bu çağrı cihazlara kolaylıkla ulaşamıyorlar ve araya satıcılar giriyor. Muhtemelen daha üretim aşamasındayken ya da teslimat aşamasında cihazların içersinde patlayıcı yerleştirip yazılımını değiştirdiler ve saldırı aracı olarak kullandılar.
İRAN VE İSRAİL ARASINDA BİR ANLAŞMA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM
"Böyle bir şey olabileceğini düşünmüyorum. Yani biz uzaktan baktığımız zaman 'ya İsrail'e karşı şunu diyor hem de bize karşı şunu uyguluyor' diyoruz. Bu İran'ın kendi politikası kapsamında uyguladığı bir şey. Zaman zaman İsrail ile politikaları birbiriyle örtüşebilir ama İran ile Hizbullah'ın farklı olması mümkün mü? Çünkü Hizbullah'ın birçok malzemesini onlar veriyor. Dolayısıyla bu yaklaşımın doğru olmayacağını değerlendiriyorum. Evet, zaman zaman aynı politikaları uygulayabilirler ama bu kendilerinden ötürüdür, yoksa aralarında zımmi bir anlaşma yok. Zaten bu malzemelerin, diğerine satışı da yasak. İran ve Suriye'ye uygulanan ambargo gereği bunlarda yasak Amerika tarafından. Dolayısıyla böyle bir şey olabileceğini değerlendirmiyorum."
SAVAŞI BÜYÜTMEK İÇİN İRAN'I TAHRİK EDİYOR
"İsrail epey bir süredir Lübnan'a saldırmak için hazırlık yapıyor. Hatta savaşı büyütmek için zaman zaman İran'a tahrik ediyor. Güney Lübnan'da İsrail sınırında yerleşimciler vardı, yüz bin kişi kadar. Bunların hepsi bu savaş başlayınca, Hizbullah o kısmı vurunca kaçtılar oradan. Lübnan'ın güneyinde Litani Nehri var. Dolayısıyla Hizbullah'ın Litani Nehri'nin kuzeyine gitmesini istiyor İsrail. İsrail orada bir tampon oluşturmak istiyor. Orada çatışmaya devam ederken İsrail hava kuvvetleri ile bir taarruz yaptı ama hava kuvvetleriyle yaptığı taarruzda çok bir şey elde edemedi, çünkü Hizbullah vericileri başka yere aldı. Dolayısıyla eski yerler vuruldu vericiler sayesinde ve Hizbullah'a zarar vermedi. Önümüzdeki 1 hafta 10 gün içerisinde ben İsrail'in bu bölgeye saldıracağını değerlendiriyorum. Bu etki bir defa halkı korkuttu. Halkın sosyal durumuna bakmak lazım, halkın psikolojik durumuna bakması gerekiyor Hizbullah'ın. Dolayısıyla önümüzdeki 10 gün içerisinde bir savaş bekliyorum. Niye böyle bir şey söyledim? Çünkü önümüzdeki hafta pazartesi günü Amerikan Genel Kurmay Başkanı İsrail'e görüşme için gidecek ama ateşkesle ilgili bir görüşme olmayacak. Farklı bir amaç için gidiyor. Böyle bir gelişme var. Bir başka gelişme de İngiltere Lübnan'dan ısrarla toprak istiyor. Lübnan'da vatandaşları olduğu ve onları tahliye etmek için bana burda kara kuvvetlerinden bir kısım toprak ver, ben onları konuşlandırayım diyor. Bide son dönemde, Amerikalılar hem hava hem de deniz kuvvetleriyle Güney Kıbrıs'ta bir takım üsler kurarak burada çoğalmaya çalışıyorlar. Amerika'nın da yani Lübnan'da konuşlanmaya yönelik bir talebi var. Bütün bunlar önümüzde bir savaşın olabileceğini gündeme getiriyor. O bakımdan ben bu olayın önemli bir savaşın başlangıcı olduğunu değerlendiriyorum. Lübnan'da toprak bütünlüğünü kaldırmaya çalışıyorlar. Biliyorsunuz ki direniş cephesi var ona baktığımız zaman; İran, Husiler, Yemen, Hizbullah ve Hamas'tan meydana geliyor. Dolayısıyla İran bu cepheyi düzgün tutmak zorunda, tutamazsa Hizbullah veya diğerleri fazla dayanamaz. Bir de biliyorsunuz ki Lübnan'da çok uzun süren bir iç savaş oldu. İç savaştan sonra 27 yıl Suriye işgalinde kaldılar. Oranın yönetim sistemi biraz farklılaştı. Başbakanları farklı dinden, Cumhurbaşkanları farklı dinden, Genel Kurmay Başkanları farklı dinden. Dolayısıyla o bölgede Hizbullah'ı yok ederek kaldırmaya çalışıyorlar. Bu ne için? İsrail hem Gazze tarafında hem de Lübnan tarafında kendi güvenliğini sağlamaya çalışıyor. O güvenlik içinde bir tampon bölgeye ihtiyaç var."
TÜRKİYE'YE YANSIR
"Tabi ki Türkiye'ye yansır. Biliyoruz ki Türkiye Hamas'ı destekliyor. Bu konuda Lübnan'da olayların çıkması göçü arttırabilir. Bunun için Türkiye'nin yapacağı şeylerden bir tanesi Birleşmiş Milletlerde bu konuyu gündeme getirmek ve tedbir almak. İkincisi kendi bölgemizde Mısır, Suriye, Irak ve İran'la birlikte olup İsrail'in bu bölgede yaptıklarının önüne geçmeye çalışmak. Onun dışında tabii en fazla bunu yapabiliriz, çünkü İsrail ile savaşamayacağımıza göre."
İSRAİL, ORTADOĞU'DA OLAYIN BÜYÜMESİNİ İSTİYOR
"İsrail, Ortadoğu'daki bu olayın büyümesini istiyor. İran’ı da tampon bölgenin yapılmasını, Lübnan'ın Hizbullah'ın kontrol altına alınmasını ve kendi güvenliğini tehdit edecek her şeyin ortadan kaldırılmasını istiyor. Bunlar için de savaşa ihtiyacı var"
KARŞI BİR YAPTIRIM UYGULANACAĞINI SANMIYORUM
"İsrail'e karşı bir yaptırım uygulayacağını sanmıyorum. Sadece baskı yapılabilir. Baskı yapıldığında belki İsraillin bütün saldırıları bir parça azaltılabilir, bu tür saldırıları durdurulabilir diyorum ama baskı yapılacağını sanmıyorum. Arkasında ABD ve Avrupa olduğu sürece İsrail'e baskı yapmak çok zor. Amerika ve Avrupa ikiyüzlü davranmazlarsa bölgeye barış gelebilir."
BÜTÜN ÜLKELERİN DİKKATE ALMASI GEREKİYOR
"Lübnan da meydana gelen bu olayı bütün ülkelerin dikkate alması gerekir. Akıllı cihazların silaha dönüşmemesi konusuyla ilgili çok dikkat etmeleri lazım."