İngiliz Polisi Çocuklara Çıplak Arama Yapıyor
ARAŞTIRMA BOMBA ETKİSİ YARATTI
İngiltere Çocuk Komiseri Rachel de Souza’nın bağımsız araştırmasının yer aldığı ‘çocuklara çıplak arama’ işlemleri raporu, bulgularıyla ülke gündemine bomba etkisi yaratarak düştü. 2004 Çocuk Yasası’yla görevlendirilen İngiltere Çocuk Komiseri Rachel de Souza raporunun başlangıcı, 4 yıl önce siyahi bir çocuğun Hackney’deki okulunda polis tarafından çıplak aranmasına dayanıyor. Çocuk Komiseri De Souza, bu olaydan sonra polis tarafından çocuklarda yapılan çıplak arama uygulamalarını soruşturmaya başlayarak bulgularını bugün bir rapor haline getirerek yayımladı.
De Souza raporuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Araştırmalarım, sorunların Londra ile sınırlı olmadığını bir kez daha teyit ediyor - aslında, Londra dışında sorunların daha da köklü olduğuna dair göstergeler var.
İngiltere ve Galler genelinde polis, durdurma ve aramaların bir parçası olarak çocukları çıplak aramaya devam etmekte, bu da endişe verici uygulamaları ve çocukları korumak için tasarlanan koruma prosedürlerine uyulmamasının yaygınlığını ortaya koymaktadır.”
Raporda 2018-2023 yılları arasında İngiliz polisinin 3 binden fazla çocuğa çıplak arama gerçekleştirmesinin istatistik bilgileri yer aldı ve bu sayının bildirilmemiş aramaları içermediği vurgulandı. Her 20 çıplak aramadan bir tanesi ise kanuna uygun olmadığı raporlarda bildiriliyor.
Kıdemli polislerin kendisine çıplak aramaların hayati tehlike olan durumlarda gerçekleştiğine dair güvence verdiğini vurgulayan De Souza, soruşturması sonucunda çıplak aramaların büyük çoğunluğunun uyuşturucu şüphesi gibi hayati tehlikesi olmayan aramalarda gerçekleştiğini tespit etti. Siyahi çocukların çıplak aramaya maruz kalma oranı ise diğer çocuklara göre 4 kat daha fazla ve bu oran, 6 kattan gerilemiş.
POLİS ARAMAYI HAKLI GÖSTERECEK BİR SUÇ TESPİT ETMİYOR
2022-2023 döneminde 457 çocuk çıplak aramaya maruz kalmış, bu da polisin her 19 saatte bir çocuğa karşı çıplak arama gerçekleştirmiş anlamına geliyor. 457 çıplak aramanın yarısında polis, daha fazla adli işlem yapma gereği görmemiş bu da, polisin aramayı haklı gösterecek bir suç tespit etmediği anlamına geliyor.