Alzheimer ve Hipertansiyon Arasındaki İlişki Ortaya Çıktı
Amerikan Nöroloji Akademisi'nin tıp dergisi Neurology'nin çevrimiçi sayısının çarşamba günü yayınlanan araştırmasında, 31.250 kişiyi kapsayan 14 uluslararası çalışmanın incelemesi yer aldı.
Çalışmada, ortalama yaşları 72 olan katılımcılar, bilişsel değişiklikler ve demans teşhisleri açısından yaklaşık dört yıl boyunca takip edildi. İncelenen gruptan 1.415'inde Alzheimer hastalığı görüldü. Araştırmacılar, tedavi edilmemiş yüksek tansiyonu olan katılımcıların, yüksek tansiyon tedavisi gören ve kronik rahatsızlığı olmayan kişilere kıyasla Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu buldu.
TEDAVİ EDİLMEYEN YÜKSEK TANSİYON, ALZHEİMER’A YAKALANMA RİSKİNİ YÜZDE 42 ARTTIRIYOR
Dr. Lennon ve ekibi, katılımcılar arasında kan basıncı ölçümlerini, hipertansiyon teşhislerini ve ilaç kullanımını analiz etti; analiz, yüzde 36'sının yüksek tansiyonu olmadığı, yüzde 51'i kan basıncı ilaçları kullanmadığı ve yüzde 9'unun tedavi edilmemiş yüksek tansiyonu olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar, tedavi edilmeyen yüksek tansiyonlu katılımcıların, yüksek tansiyonu olmayanlara kıyasla Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yüzde 36, yüksek tansiyonu ilaçla tedavi edenlere göre ise Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yüzde 42 arttığını buldu.
Araştırmacılar, sonuçlarının yüksek tansiyonun Alzheimer’a kesin olarak sebep olduğunu göstermediğini, sadece bir ilişki gösterdiğini vurguladı.
Dr. Lennon, "Dünyanın dört bir yanından insanları içeren meta-analizimiz, tansiyon ilaçları almanın ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu buldu. Bu sonuçlar, bir kişi yaşlandıkça yüksek tansiyonu tedavi etmenin, Alzheimer hastalığı riskini azaltmada önemli bir faktör olmaya devam ettiğini gösteriyor."
Ancak Lennon'ın ekibi, yüksek tansiyon tanımlarının ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini ve bu tutarsızlığın, tanı koymada zorluklara yol açabileceğini ekliyor.
ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. ESEN DAHA ÖNCE AYNI SONUÇ ÜZERİNDE DURMUŞTU
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Esen, 2020 yılında yaptığı röportajda Hipertansiyon-Alzheimer ilişkisine değinerek şu bilgileri vermişti:
"Yapılan çalışmalarda, özellikle 45-65 yaş arasında hipertansiyon gelişmesinin, takip eden 20-30 yıl sonrasında kişilerde Alzheimer ve demans gelişimini tetiklediği tespit edilmiş. Vasküler demans dediğimiz kişinin hipertansiyon, kalp damar hastalığı gibi risk faktörleriyle damar sertliği sürecinin gelişmesiyle daha ileri yaşlarda, 75 yaş üstünde demansla ilişkili olduğu görülmüş. Hipertansiyon ayrıca kişinin zihinsel, düşünce ve algı kabiliyetini etkileyebiliyor. Hipertansiyonun ne kadar kontrol altında olup olmadığıyla ilişkili bir durum. Tansiyonumuz ne kadar kontrol altındaysa, kişinin zihinsel fonksiyonları daha iyi korunuyor diyebiliriz. Genç yaşlarda yüksek tansiyona maruz kalmak, ilaç kullanılmaması risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor. Hipertansiyonun farkına varmanın, kişinin hiçbir şikâyeti olmasa bile ılımlı yüksek tansiyonun tedavisinin, ileri yıllarda gelişecek demansı engellemekte etkili olduğunu söyleyebiliriz.”
TANSİYONUN KONTROL ALTINA ALINMASI ÇOK ÖNEMLİ
"Kişi tansiyonun tedavisine uyum gösteriyorsa, ilaçlarını düzgün kullanıyorsa, bu riskin minimuma indiği çalışmalarda görüyoruz. Herhangi bir ilacın tek başına bir koruyuculuğundan çok tansiyonun kontrol altında olması çok önemli. İlerleyen yaşta da tansiyon görüyoruz, 75-80 yaş üstü kişilerde. Beyin ve zihin fonksiyonlarının iyi işlemesi için tansiyonun ne çok düşük ne de çok yüksek olması lazım, ideal rakamlarda bulunması gerekiyor."