Erdoğan'ın, Sahibine Küstüğü Rezidans Planı İBB'nin Davasıyla İptal Edildi!

Mahkeme, planın Boğaziçi Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek, proje hakkında silüet uyarısı yaptı.

ZEYTİNBURNU'NDAN ETİLER'E KADAR UZANAN PROJE

İstanbul'un siluetine hançer gibi saplanan Zeytinburnu'ndaki 16/9 kulelerini inşa eden Tay Group-Astay Gayrimenkul, Etiler'de Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme sınırları içinde kalan "Private Residences İstanbul at Etiler" projesi için 2021 yılının eylül ayında imar planı değişikliği hazırlayarak planı askıya çıkardı.

İBB'NİN İTİRAZI VE MAHKEME SÜRECİ

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okul arkadaşı Mesut Toprak’ın yaptığı grup şirketi, yaklaşık 10 bin metrekarelik alanda inşa edilecek rezidans projesi için deprem riski nedeniyle yıkılan 60 yıllık Belediye Sitesi’nin bulunduğu parselleri konut imarından çıkararak 'ticaret ve konut' fonksiyonuna aldı. Emsal yani inşaat hakkı 1.6, yapı yüksekliği ise zemin+7 kat olarak belirlendi.

İBB, plana süresi içinde itiraz etti. İtirazı reddedilen İBB, şehircilik ilke ve esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle imar planının iptali için dava açtı. Davaya bakan İstanbul 9. İdare Mahkemesi, İBB’nin itirazını haklı bularak, imar planını iptal etti.

BOĞAZİÇİ KANUNU'NA AYKIRILIK VE SİLÜET UYARISI

Mahkeme kararında, plan değişikliğinin Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesinde tanımlanan “5 kat ve H:15.50 metre irtifalı konut” sınırının çok üzerinde olduğunu belirterek, zemin+7 kat olarak farklı bir yapılaşma hükmü getirdiği tespit edildi. Planın, Boğaziçi Kanunu’na aykırı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, bodrum katlardaki inşaat hakkının emsal dışı bırakılmasının da kanuna aykırı olduğu vurgulandı.

Mahkeme, planın çevre yapılaşma değerleri ve emsallerinin çok üstünde bir yapılaşma hakkı getirdiğini, yapı ve nüfus yoğunluğunu artıracağını belirtti. "Silüeti bozucu etkisinin yanı sıra, plan bölgesine getireceği artı nüfusun bölgeye ilave trafik yükü getirecek ulaşım yoğunluğunu artırıcı etkisi olur" denildi. Bu nedenlerle dava konusu imar planlarının şehircilik ilkeleri ve teknikleri ile planlama esaslarına uygun olmadığı görüldüğünden iptaline karar verildi.

ERDOĞAN'IN TEPKİSİ VE KÜSLÜK

Tarihi Yarımada'nın siluetini bozduğu tartışması ile gündeme gelen 16/9 projesine o dönem Erdoğan da tepki göstermişti. Erdoğan, "Sahibiyle konuştum. (Mesut Toprak) Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum" demişti.

ERDOĞAN İMAM HATİP LİSESİ'Nİ YAPMIŞTI

Daha sonra Toprak, Erdoğan’ın da mezunları arasında bulunduğu İstanbul İmam Hatip Lisesi’ni yıkıp yerine İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi adıyla yeniden inşa etmişti. Bu gelişme, küslüğün bittiği şeklinde yorumlanmıştı.