Dünya Çapında En Güçlü Pasaportlar: Sahip Olan 192 Ülkeyi Vizesiz Geziyor

Pasaport Endeksi raporuna göre Singapur, sıralamada en üst sırayı paylaştığı 6 ülkeyi ardına alarak, ‘Dünyanın En Güçlü Pasaportu’ unvanını tekrar devraldı. Endeksin en alt sırasında Afganistan bulunurken, geçen yıl 52’nci sırada bulunan Türk Pasaportu 7 basamak yükselerek 45. sırada yeni yerini aldı.

YENİ VERİLER ŞAŞIRTTI

Henley & Partners tarafından yayınlanan 2024 Pasaport Endeksi, seyahat özgürlüğünü ölçmek için Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin resmi verilerine dayanarak düzenli olarak güncelleniyor. Son verilere göre, Singapur Pasaportu dünyanın en güçlü pasaportu olarak yeniden zirvedeki yerini devraldı. Singapur vatandaşları, dünya genelinde 195 ülkeyi vizesiz olarak ziyaret edebiliyorlar.

Bir önceki endekste Singapur ile birlikte liderliği paylaşan Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İspanya ise en güçlü pasaportlar listesinde ikinci sırada yer alıyorlar. Bu ülkelerin pasaportuna sahip olanlar, dünya genelinde 192 ülkeye vizesiz bir şekilde giriş yapabiliyor.

ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, endeksin sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, küresel seyahat özgürlüğünün giderek önem kazandığını ve pasaport gücünün uluslararası ilişkilerde belirleyici bir faktör olduğunu vurguladı. Endeksin, seyahat edebilirlik konusunda ülkeler arasındaki farkları net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Demirel, Singapur'un yeniden zirveye oturmasının önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

BRİTAYA VE ABD PASAPORTLARI GERİLEMEYE DEVAM EDİYOR

10 yıl önce dünyanın en güçlü pasaportları olarak zirvede bulunan Birleşik Krallık ve ABD pasaportları sıralamada gerilemeye devam ediyor. 2024 endeksine göre, Birleşik Krallık pasaportu ile vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısı 190’a düştü. Öte yandna verilerde son 10 yıldaki düşüş trendini sürdüren ve 186 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen ABD pasaportu listede 8’inci sırada yer aldı.

AFGANİSTAN LİSTEDE EN ALT SIRADA

26 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen Afganistan pasaportu sıralamanın en altında yer alıyor. Bu, 19 yıldır yayınlanan listenin tarihinde görülen en düşük veri olarak kayıtlara geçti.

TÜRK PASAPORTU İLE 118 ÜLKEYE SEYAHAT HAKKI

Türkiye, Ocak 2024’ten bu yana endekste 7 basamak yükselerek 52’nci sıradan 45’inci sıraya tırmandı. Bu yükselişle birlikte Türk pasaportuyla vizesiz gidilebilen ülke sayısı 118’e olarak hesaplandı. Türkiye’nin sıralamada yükseldiği yeni konum aynı zamanda son 10 yıldaki en iyi performansı olarak göze çarpıyor.